08/03/2019 11:46

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου – Η Πλαστικός Χειρουργός μιλά για την σχέση της με τις γυναίκες και την σημαντικότητα της Ημέρας της Γυναίκας.

Ως Πλαστικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Αισθητική Χειρουργική και Ογκοπλαστική του μαστού, έχετε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής σας στις γυναίκες. Πως αισθάνεστε γιαυτό;

Είναι αλήθεια πως έχω ταξιδέψει και έχω μεγαλώσει κυριολεκτικά, μέσα στον κόσμο των γυναικών. Το ότι είμαι γυναίκα, μου δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνω καλύτερα τις ασθενείς μου, να τις νιώθω καλύτερα θα έλεγα. Να ξέρω τι τις πονά και τι τις ευχαριστεί. Κάθε γυναίκα είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος, υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματός της. Μέσα από τη σχέση μου μαζί τους, συνάντησα αμέτρητες, όσες και οι ασθενείς μου, στάσεις ζωής και προσεγγίσεις. Η επαφή μου με τις γυναίκες ήταν και είναι ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Τι νιώθω; Αγάπη και Θαυμασμό, για τα μαθήματα που μου έδωσαν αυτά τα 25 χρόνια.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες ημέρες, η οποία αξίζει να γιορτάζεται! Ποια είναι η δική σας άποψη;

Κάθε γιορτή που στοχεύει στην υπενθύμιση όλων των αγώνων που έγιναν και στην υπενθύμιση των όσων πρέπει ακόμα να γίνουν, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Ας μην ξεχνάμε από που ξεκίνησε η γυναίκα μέσα στον κοινωνικό χώρο και που έφτασε. Ακόμη, ας μην στρέφουμε το κεφάλι από την άλλη στα όσα υφίστανται οι γυναίκες, ιδιοκτησία, οι γυναίκες-σκλάβες, εκεί που η ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει καμιά αξία, αλλά πολύ περισσότερο να ενεργοποιούμαστε και να παλεύουμε για τα όσα πρέπει ακόμη να γίνουν.

Τι σημαίνει όμως γιορτή; Γιορτή είναι όταν η γυναίκα που κακοποιείται έχει την απαραίτητη στήριξη μα και δύναμη να το καταγγείλει. Γιορτή είναι όταν η γυναίκα μπορεί να φορέσει το κοντό της φόρεμα χωρίς αυτό να θεωρηθεί συναίνεση στην παρενόχλησή της. Όταν μάθει να απαιτεί την αγάπη που χρειάζεται και όχι να ζει με την προσμονή, γιατί δεν πιστεύει πως  της αξίζει η αγάπη.

Αυτό που θέλω να πω είναι, αυτή η μέρα ας είναι μια ημέρα γιορτής που οι θεσμοί και η πολιτεία θα προχωρούν κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην απελευθέρωση των γυναικών από τα στεγανά που η πατριαρχική και ανδροκρατούμενη κοινωνία έχει κτίσει. Ας είναι μια ημέρα γιορτής με ενεργοποίηση, διεκδίκηση και πάλη.

Ποια είναι η σημασία της ενδυνάμωσης και της ενθάρρυνσης των γυναικών κατά την δική σας άποψη;

Μακάρι να μην χρειαζόταν να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση να είχαμε ξεπεράσει δηλαδή, σαν κοινωνία το θέμα αυτό. Το ότι δεν έχουμε πολλές γυναίκες σε θέσεις κλειδιά, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σε θέσεις που λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις, δίνει από μόνο του την απάντηση. Η ενθάρρυνση και η ενδυνάμωση πρέπει ξεκινήσει από ένα προσωπικό επίπεδο, να νιώσει το νεαρό κορίτσι από νωρίς ότι μπορεί, ότι έχει τις δυνατότητες να καταπολεμήσει την αμφισβήτηση του εαυτού της που πηγάζει από κοινωνικούς και ιστορικούς λόγους. Ενδυνάμωση είναι πίστη στον εαυτό της. Εάν πιστέψει στον εαυτό της θα μπορέσει να διεκδικήσει όσα η ίδια χρειάζεται, χωρίς να φοβάται, με σιγουριά για τις δυνατότητές της.

Πείτε μας μια γυναίκα που αποτελεί πρότυπο στην ζωή σας και για ποιους λόγους;

Θα σας πω μια γυναίκα που υπήρξε για μένα πρότυπο όταν ήμουνα 8 χρονών. Η Μαρία Κιουρί. Ήταν η εποχή που το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου είχε βάλει μια εκπομπή στο ραδιόφωνο, μια σειρά με τη ζωή και το έργο της Μαρίας Κιουρί και εγώ σαν μικρό παιδί, κάθε απόγευμα καθόμουνα και περίμενα να την ακούσω. Με γοήτευσε η ζωή της, το θάρρος της και η μαχητικότητά της, η πίστη στον εαυτό της, ο αγώνας της για να πετύχει τις έρευνες που έκανε. Την θαύμαζα απεριόριστα.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στις γυναίκες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Αναγνωρίστε την αστείρευτη δύναμη που έχετε μέσα σας και μην επιτρέπετε σε κανένα να σας αμφισβητήσει. Πάνω απ’ όλα όμως, μην αφήσετε να τρυπώσει ο φόβος στη ζωή σας, γιατί ο φόβος μας κάνει τρωτές στην ανέχεια συμπεριφορών και καταστάσεων, από όπου και αν προέρχεται.

Μπορείτε να βρείτε την Δρ. Γεωργία Κουλέρμου στο ιατρείο της στην Λεωφ. Προδρόμου 65, Λευκωσία στο τηλ. 99657810 και στο κέντρο μαστού του American Medical Center στο τηλ. 22476804.

[social title=”” subtitle=”” link=”https://www.facebook.com/gkoulermouplasticsurgery/ ” icon=”fa-facebook”] [social title=”” subtitle=”” link=”https://www.instagram.com/dr.georgia.koulermou/” icon=”fa-instagram”]