06/03/2019 17:23

Ορσαλία Παρθένη- Στην Κύπρο για ένα μοναδικό bazaar!

Η γνωστή Ελληνίδα σχεδιάστρια μιλά για μια ζωή γεμάτη μόδα και στυλ, αλλά και για τους λόγους που την έφεραν αυτές τις μέρες στο νησί μας. 

Eίστε στην Κύπρο αυτές τις μέρες, για το πρώτο Parthenis Bazaar στην Λευκωσία! Τι να περιμένουμε;

Από την Κύπρο διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις καθώς βρέθηκα εκεί τον Μάρτιο 2009 για το Fashion Week. Δέκα χρόνια μετά, από την 1η μέχρι τις 10 Μαρτίου 2019, είμαι ξανά στην Λευκωσία, στην Gold Boutique, στην οδό Στασικράτους 31Ε, για να συστήσω τις διαχρονικές δημιουργίες Parthenis στο κοινό της Κύπρου με ένα Bazaar. Το kickoff party έγινε την 1η Μαρτίου στις 18.00 με μουσική, Gin και Signature Cocktails Bombay Sapphire.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι ευθύνες που αναλογούν, τόσο από την δουλειά ενός fashion designer, όσο και από τα καθήκοντα διεύθυνσης ενός οίκου με ιστορία είναι πολλές, με αποτέλεσμα η δουλειά αυτή να έχει εξαιρετικές απαιτήσεις. Πως διαχειρίζεστε το στρες που προκύπτει, έτσι ώστε όλα να διεξάγονται ομαλά;

Η ιστορία ενός οίκου λειτουργεί θετικά ως προς την σχεδιαστική κατεύθυνση όταν η ταυτότητα είναι δεδομένη. Φροντίζω λοιπόν να επιλέγω σωστούς συνεργάτες και να συντονίζω τις προτεραιότητες της δουλείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το στρες το διαχειρίζομαι με μεγαλύτερη άνεση πλέον μιας κάνω την δουλειά αυτή εδώ και 20 χρόνια. Επιλέγω να περνώ ουσιαστικό χρόνο με την οικογένειά μου, να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου… να κάνω yoga και όλα αυτά με χαλαρώνουν σημαντικά.

Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, τότε που πρωτοξεκινήσατε να δουλεύετε στον χώρο της μόδας. Πιστεύετε πως υπάρχουν διαφορές στον εργασιακό τομέα της εποχής εκείνης σε σχέση με την σημερινή; Και αν ναι ποιες πιστεύετε πως είναι;

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην ιστορία της τέχνης και του ενδύματος στην Αμερική και την Αγγλία εργάστηκα στην Conde Nast Λονδίνου όπου και απέκτησα σημαντικές εμπειρίες. Ωστόσο χρυσή εποχή του ρούχου όχι μόνο στην Ελλάδα ήταν τα τέλη του ’70 μέχρι τα τέλη του ’80. Οι σχεδιαστές σήμερα είναι περισσότεροι, οι επιλογές ατελείωτες από ρούχα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και η προβολή με τα ηλεκτρονικά μέσα προσβάσιμη στον οποιονδήποτε με focus μόνο στην εικόνα που πολλές φορές ξεγελάει. Εγώ επέλεξα συνειδητά να φτιάχνω ρούχα στη Ελλάδα με γνώμονα την ποιότητα και της ηθικές προεκτάσεις έχει μια τέτοια επιλογή τόσο τις περιβαλλοντικές όσο και τις κοινωνικές. Μου αρέσει να γνωρίζω ποιος ράβει τα ρούχα μου, να σέβομαι τον πελάτη μου προσφέροντάς του κάτι ποιοτικό και να συνεχίζω μια παράδοση που κληρονόμησα από τους γονείς μου που ξεκίνησαν πριν κοντά 50 χρόνια. Το κατάστημα στην Μύκονο και στο Κολωνάκι άνοιξαν το 1978-79 και είναι ακόμα στην ίδια θέση έχοντας ντύσει ήδη τόσες γενιές!

Πόσο μεγάλο ρόλο πιστεύετε ότι παίζουν τα Social Media στο χώρο της μόδας σήμερα; Είναι κάτι που κατ’ επέκταση επηρεάζει τον τομέα;

Ta social media είναι ένα μέσο προβολής που συνεχώς κερδίζει χώρο στις μέρες μας. Όπως κάθε κλάδος, έτσι και ο χώρος της μόδας χρειάζεται ένα άμεσο παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο και συγκεκριμένα τις νεότερες ηλικίες προκειμένου να δημιουργείται γνήσια επαφή. Το παν στα social media δεν είναι η ποσότητα της πληροφορίας που διαχέεις αλλά η ποιότητα της σχέσης που χτίζεις μέσα από τη χρήση τους.

Κάθε τομέας έχει και τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά του! Ποια θεωρείτε πως είναι τα «αρνητικά» του χώρου της μόδας;

Οραματίζομαι το μέλλον μελετώντας το παρελθόν και πάντα ξεχωρίζω την αξία της διαχρονικότητας και της ποιότητας. Ο φθηνός εντυπωσιασμός είναι κάτι το οποίο απεχθάνομαι. Επίσης πιστεύω πως ο υπερκαταναλωτισμός που πρεσβεύει η μόδα είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευτούν να ξεχωρίζουν την ποιότητα από την ποσότητα και οι εταιρείες θα πρέπει να μην φτιάχνουν προϊόντα για να καταλήγουν στην αποτέφρωση.

Τέλος, πως βλέπετε τον εαυτό σας σε επαγγελματικό επίπεδο σε 10 χρόνια;

Κάνω αυτήν την δουλειά ήδη 20 χρόνια και ελπίζω πως σε 10 χρόνια από τώρα θα συνεχίσω να την κάνω με το ίδιο πάθος και όρεξη όπως και τώρα. Θα ήθελα επίσης αυτό που δημιουργώ να αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους που θα καταλαβαίνουν την αξία του και θα χαίρονται τα ρούχα μου στην καθημερινότητά τους.

Βρείτε τις διαχρονικές δημιουργίες Parthenis στο Bazaar που πραγματοποιείται μέχρι τις 10 Μαρτίου 2019, στην Gold Boutique στη οδό Στασικράτους 31Ε, στην Λευκωσία. Για πληροφορίες στο τηλ. 22522282.

[social title=”” subtitle=”” link=”https://www.facebook.com/parthenisofficial/” icon=”fa-facebook”] [social title=”” subtitle=”” link=”https://www.instagram.com/parthenisofficial/” icon=”fa-instagram”]

Tags: