04/03/2019 13:06

Η Huawei μηνύει τον Καναδά

Κατά της καναδικής κυβέρνησης, της μεθοριακής υπηρεσίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας προσφεύγουν οι δικηγόροι της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου. Η Ουάνγκζου συνελήφθη, υπεβλήθη σε έρευνα και ανακρίθηκε για τρεις ώρες σε παραβίαση των συνταγματικών της δικαιωμάτων.

Οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Μενγκ στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν τον κολοσσό Huawei και την οικονομική του διευθύντρια ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και χαρακτηρίζουν την εταιρεία αυτή απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.

Στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά την Παρασκευή, οι δικηγόροι της Μενγκ υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι καναδικές αρχές απέσπασαν στοιχεία και πληροφορίες από την Μενγκ συνιστά σοβαρή παραβίαση της Καναδικής Χάρτας Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Η Μενγκ είναι η κόρη του ιδρυτή της Huawei.

Αξιωματικοί της μεθοριακής υπηρεσίας του Καναδά (CBSA), προσθέτουν οι δικηγόροι της Μενγκ στην προσφυγή αυτή, καθυστέρησαν σκοπίμως την άμεση εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης εναντίον της και την υπέβαλαν παράνομα σε κράτηση, έρευνα και ανάκριση, για να αποσπάσουν στοιχεία από αυτήν προτού συλληφθεί, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες του Reuters και του AFP.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά εκτέλεσε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον της τρεις ώρες μετά την παράνομη κράτησή της στο αεροδρόμιο, επισημαίνεται στην προσφυγή.

Η Μενγκ, η οποία έχει αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση, αναμένεται να παρουσιαστεί σε δικαστήριο του Βανκούβερ στις 20:00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης, οπότε θα οριστεί ημερομηνία για την ακροαματική διαδικασία της έκδοσής της στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή η καναδική δικαιοσύνη κίνησε τη διαδικασία έκδοσής της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα, οι σχέσεις της οποίας με τον Καναδά επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υπόθεσης αυτής, κατήγγειλε την απόφαση αυτή των καναδικών αρχών και επανέλαβε το αίτημά της για την απελευθέρωση της Μενγκ.

Στην προσφυγή οι δικηγόροι της Μενγκ υποστηρίζουν επίσης ότι η πελάτισσά τους έλαβε εντολή να παραδώσει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές της, τους υπολογιστές της και τους κωδικούς πρόσβασης και ότι οι αξιωματικοί της καναδικής μεθοριακής υπηρεσίας άνοιξαν παράνομα και είδαν τα περιεχόμενα των συσκευών που είχαν κατασχέσει σε παραβίαση του δικαιώματός της στο προσωπικό απόρρητο.

Οι αξιωματικοί της CBSA έψαξαν επίσης τις αποσκευές της Μενγκ σε παραβίαση του δικαιώματός της αυτού, προσθέτουν στην αγωγή οι δικηγόροι της.

«Οι αξιωματικοί της CBSA γνώριζαν ή αδιαφόρησαν απερίσκεπτα για το γεγονός ότι δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να κάνουν μια τέτοια έρευνα, καθώς αυτή έγινε υπό το ψευδές πρόσχημα μιας εξέτασης ρουτίνας για τελωνειακούς ή μεταναστευτικούς λόγους» επισημαίνεται τέλος στην προσφυγή.

Tags:
Cheap Website Traffic