16/02/2019 13:05

Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει εκ νέου σε διάλογο για εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Φ. Φωτίου

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ανά πάσα στιγμή να προσέλθει εκ νέου σε διάλογο, για εξεύρεση λύσης, που θα αποκλείει τα οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις, όπως και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, εξέφρασε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ο οποίος σημείωσε πως η επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, παραμένει πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα.

Στο επικήδειο λόγο του, στην κηδεία του φονευθέντος το 1974 Λάμπρου Δημητρίου, ο κ. Φωτίου είπε πως «οι ευθύνες της Τουρκίας για το θέμα των αγνοουμένων είναι τεράστιες», για να προσθέσει ότι «η κατάσταση παραμένει τραγική, αφού εξακολουθούν να αγνοούνται 829 συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι δηλαδή από όσους αρχικά καταχωρήθηκαν στον κατάλογο της Επιτροπής για τη διακρίβωση της τύχης τους».

Σημείωσε, δε, με ιδιαίτερο προβληματισμό, ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του έργου της ΔΕΑ, ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός οστών, προσθέτοντας ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολύ φοβάμαι ότι η Διερευνητική Επιτροπή, θα έχει σοβαρό πρόβλημα συνέχισης του έργου της.

«Δεν εφησυχάζουμε παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου», είπε.

Όπως είπε ο Προεδρικός Επίτροπος «κηδεύοντας ακόμη νεκρούς μας από την τουρκική εισβολή του 1974, η μνήμη μας ταξιδεύει και στους αγαπημένους τόπους μας, στους συλημένους τάφους των προγόνων μας, στα βεβηλωμένα ιερά και στα όσιά μας, στους τόπους που όλοι αγαπήσαμε και που η μνήμη τους είναι βαθιά χαραγμένη μέσα μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής με την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και την προσπάθεια παραχάραξης και διαγραφής της ιστορίας μας από την κατοχική δύναμη, αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα που μαζί με την αρνητικότητα και αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, καθιστούν ολοένα και πιο ορατό τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης».

Ο κ. Φωτίου είπε πω είπε πως «η επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, παραμένει για μας πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα», συμπληρώνοντας ότι «αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας, τον τερματισμό της κατοχής, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, όλων ανεξαίρετα των πολιτών μας».

Αναφερόμενος στον Λάμπρο Δημητρίου, ευχήθηκε το τέλος της μακρόχρονης αγωνίας για την τύχη του να γαληνέψει την ψυχή των συγγενών του και να απαλύνει τον πόνο τους.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Λάμπρο Δημητρίου και τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του.

Υποκλινόμαστε με ευλάβεια στη θυσία του και διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα, ώστε να δικαιώσουμε τη θυσία όλων ανεξαίρετα των ηρώων μας», κατέληξε.

 

Tags:
Cheap Website Traffic