14/02/2019 19:46

Η επιτυχημένη Πλαστικός Χειρουργός μιλά για τις αμέτρητες προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της καριέρας της και για όλα όσα της δίνουν ώθηση να συνεχίζει να προσφέρει.

Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που επιλέξατε τον τομέα της πλαστικής χειρουργικής;

Πλαστική χειρουργική για μένα σημαίνει επούλωση και δημιουργία. Αυτό μπορεί να είναι η επούλωση ενός τραύματος, ή η επούλωση ενός σημαδιού από ένα τραύμα, ή επούλωση από ένα τραυματικό για το σώμα γεγονός, από μια πάθηση που έχει αφήσει σημάδια ή ακόμη και επούλωση από τα σημάδια του χρόνου, από την επίδραση του χρόνου στο σώμα μας εφόσον αυτό μας ενοχλεί. Επέλεξα την πλαστική χειρουργική για να μπορώ να επουλώνω και μέσα από την προσφορά μου στους άλλους επουλώνω και εγώ με τη σειρά μου τα δικά μου τραύματα. Γι αυτό και για μένα δεν είναι απλά μια ειδικότητα είναι κομμάτι της ζωής μου, οι ασθενείς μου είναι κομμάτι του εαυτού μου. Ταυτόχρονα πλαστική -από το ρήμα πλάθω- σημαίνει πλάθω το ανθρώπινο σώμα, άρα δημιουργώ. Η πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα που σου προσφέρει την χαρά και ικανοποίηση, είτε είναι στα πλαίσια της δημιουργίας από το μηδέν, είτε είναι η δημιουργία μιας οντότητας βελτιωμένης ή θεραπευμένης από μια νόσο.

Γνωρίζουμε ότι η ειδικότητά σας είναι η αισθητική χειρουργική του μαστού και η αποκατάσταση μαστού. Τι σας ώθησε να επιλέξετε αυτή την ειδικότητα και πώς πιστεύετε ότι έχει συμβάλει στη ζωή των ανθρώπων;

Μαστός, θηλυκότητα, αναπαραγωγή, μητρότητα, έρωτας όλες οι εκφράσεις χαράς της ζωής αποτυπωμένες πάνω σε ένα όργανο σύμβολο. Σαν γυναίκα ξέρω τι σημαίνει ο μαστός για εμάς τις

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου

γυναίκες, τι συμβολίζει στη ζωή μας και πόσο μας επηρεάζει η εικόνα και η κατάστασή του. Πόσο ένας ωραίος μαστός μας κάνει να νοιώθουμε αυτοπεποίθηση και πόσο αρνητικά επηρεάζει τη ζωή μας όταν με τη πάροδο του χρόνου, τις εγκυμοσύνες, τις ορμονικές επιδράσεις,  το βάρος μας, αλλάζει. Εδώ λοιπόν ένιωθα πάντα ότι ήθελα να παρέμβω και αυτό κάνω, επαναφέρω τον μαστό στη φυσιολογική του κατάσταση, ή στη νεανική του μορφή, ή στη μορφή που θα κάνει την γυναίκα να είναι περήφανη και να νιώθει ερωτεύσιμη. Από την άλλη έχουμε τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού όπου  πρέπει να αφαιρεθεί ο όγκος και πολλές φορές ολόκληρος ο μαστός. Καλούμαι να δώσω στη γυναίκα ένα καινούργιο μαστό, να μην βιώσει τον ακρωτηριασμό, να διαμορφώσω τον μαστό της αν πρόκειται για απλή εκτομή του όγκου, να μην αφήσω τη νόσο να αφήσει τα σημάδια πάνω στο σώμα της. Πώς συμβάλλει η ειδικότητά μου στη ζωή των γυναικών αυτών; Προσπαθώ να τους δώσω πίσω την ολότητα του εαυτού τους, τη θηλυκότητά τους. 

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Έχω πραγματικά αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στη ζωή μου και η μεγαλύτερη ήταν σίγουρα η ζωή μου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το 1996 παρέλαβα 5 κρεβάτια πλαστικής χειρουργικής δανεικά από την λαρυγγολογική κλινική και ένα γιατρό εμένα, και το 2017 που εγκατέλειψα την νοσοκομειακή ιατρική του δημοσίου, παρέδωσα μια αυτόνομη κλινική πλαστικής χειρουργικής με 15 κρεβάτια, υπερσύγχρονη μονάδα εγκαυμάτων, 4 ειδικούς πλαστικούς χειρουργούς, 4 ειδικευόμενους. Μια κλινική στολίδι για τη δημόσια υπηρεσία, με ακαδημαϊκή προσφορά και δράση, με δημοσιεύσεις σε περιοδικά, με επεμβάσεις εξειδικευμένες και κυρίως με απόλυτο σεβασμό στον ασθενή. Έβαλα το στοίχημα ότι μπορούσα να τα καταφέρω παρόλες τις προσπάθειες των αντρών παλιών συναδέλφων να μου σπάσουν το ηθικό και το κέρδισα. Νιώθω περήφανη για αυτό που έστησα εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά το τίμημα ήταν ίσως πιο βαρύ από ότι μπορούσα να φανταστώ, ο αγώνας αφάνταστα σκληρός, ο καθημερινός πόλεμος, οι καθημερινές εντάσεις να σπάσει το κατεστημένο, μπορώ να διηγούμαι αμέτρητες ιστορίες  των ασύλληπτων που συμβαίνουν σε εκείνους τους χώρους. Η καθημερινή πρόκληση όμως, η υπέροχη αυτή πρόκληση που είναι μια αναγέννηση για μένα είναι όταν φτιάχνω μια αποκατάσταση μαστού μετά από καρκίνο, και μετά το χειρουργείο βάζω την ασθενή μου να σταθεί στον καθρέφτη και της λέω, «έλα να δούμε μαζί το αποτέλεσμα». Η εικόνα που θα δω στα μάτια της, η χαρά, η λάμψη ότι η ζωή είναι και πάλι δική της, οι πρώτες λέξεις που θα ψιθυρίσει, η δική μου αγωνία να ακούσω το «είναι πολύ ωραία», είναι για μένα η ώθηση να γίνομαι καλύτερη, να τις φροντίζω να τις αγαπώ.

Για ποιο επίτευγμά σας αισθάνεστε περισσότερο περήφανη;

Το βιβλίο μου με τίτλο «Κλινική διαφοροδιαγνωστική του δερματικού μελανώματος» που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο χρόνο από τις εκδόσεις ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ, πιστεύω ότι με κάνει πολύ περήφανη, γιατί ήταν μια δουλειά που κράτησε πάνω από 20 χρόνια για να μπορέσει να μαζευτεί το υλικό. Επίσης η ανάπτυξη μιας δικής μου χειρουργικής τεχνικής με την οποία γίνεται μαστεκτομή και αποκατάσταση στις γυναίκες με μεγάλους μαστούς, το triple flap όπως λέγεται και που έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, με κάνει επίσης περήφανη. Φυσικά πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω και ότι με την συμβολή μου η χειρουργική της αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή έφτασε στην Κύπρο σε πολύ ψηλά επίπεδα και είμαι χαρούμενη γι αυτό.

Τι επιδιώκετε και τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Τι επιδιώκω; Να μπορώ να παρέχω στις γυναίκες και στους άντρες φυσικά, ένα χώρο ανθρώπινο, ένα ιατρείο ανθρωποκεντρικό, φιλικό, ζεστό όπου ήρεμα μαζί με τις ασθενείς μου να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής με σιγουριά, χωρίς φόβο και εμπιστοσύνη. Τι ονειρεύομαι; Να διατηρήσω την ευαισθησία και την ευθραυστότητα μου μέχρι το τέλος της ζωής μου!

 Μπορείτε να βρείτε την Δρ. Γεωργία Κουλέρμου στο ιατρείο της στην Λεωφ. Προδρόμου 65, Λευκωσία στο τηλ. 99657810 και στο κέντρο μαστού του American Medical Center στο τηλ. 22476804.

[social title=”” subtitle=”” link=” https://www.facebook.com/gkoulermouplasticsurgery/” icon=”fa-facebook”] [social title=”” subtitle=”” link=”https://www.instagram.com/dr.georgia.koulermou/” icon=”fa-instagram”]

 

 

Cheap Website Traffic