11/02/2019

Διευκρινιστική δήλωση Εκπροσώπου για τις προτάσεις στο Κραν Μοντάνα

Σε γραπτή του δήλωσε αργά το απόγευμα σχετικά με τις σημερινές του δηλώσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από πολιτικούς αρχηγούς και αφορούσαν τα πρακτικά των ΗΕ από τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, καθώς και ερωτήματα που αφορούσαν τους όρους αναφοράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι δεν υπήρξε δήλωση, «ούτε είναι ακριβής η αναφορά που μεταφέρεται από το ΚΥΠΕ ότι “ο Πρόεδρος δεν απέσυρε τις προτάσεις του Κραν Μοντανά”. Δεν ήταν αυτό το θέμα των ερωτήσεων ούτε και προτάχθηκε κάτι τέτοιο».

Για το συγκεκριμένο θέμα, προσθέτει ο κ. Προδρόμου, αφού υποβλήθηκε συμπληρωματική ερώτηση, η απάντηση ήταν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5 και 6 Ιουλίου αφορούσαν το σύνολο των έξι παραμέτρων, μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τα ΗΕ στις 4 Ιουλίου, πράγμα που δεν έκανε η τουρκική πλευρά. «Σε πρόσθετη ερώτηση που έγινε κατά πόσο ο Πρόεδρος απέσυρε εκείνες τις θέσεις, εξήγησα ότι δεν ετίθετο θέμα απόσυρσης, αφού οι θέσεις εκείνες υποβλήθηκαν υπό την αίρεση ότι θα υπήρχε τελική συμφωνία. Από την ώρα που δεν επετεύχθη συμφωνία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύουν. Αυτό δεν αποδίδεται σωστά με την απομονωμένη διατύπωση “ο Πρόεδρος δεν απέσυρε τις προτάσεις”, η οποία προτάθηκε και ως τίτλος και θα πρέπει να διευκρινισθεί προς αποφυγή παρεξηγήσεων».

Η ουσία της όλης συζήτησης, προσθέτει ο Πρόδρομος Προδρόμου, είναι βεβαίως ότι πρέπει να συνομολογηθούν “όροι αναφοράς” που να αφορούν και τις έξι παραμέτρους όπως τις συστηματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας και όχι μεμονωμένα θέματα που θέλει να προτάξει η τουρκική πλευρά προσπαθώντας να αποφύγει τη συζήτηση για την κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβάσεων.

ΚΥΠΕ

Share this:
Tags: