15/01/2019 18:03

Γιούνκερ: Πού είναι σήμερα οι καθηγητές και οι δημοσιογράφοι που έλεγαν ότι το Ευρώ δεν πρόκειται να λειτουργήσει;

“Πού είναι σήμερα οι καθηγητές και οι δημοσιογράφοι που έλεγαν ότι το Ευρώ δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει;” διερωτήθηκε δημόσια ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ κατά την τελετή για τα 20 χρόνια του κοινού νομίσματος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

“Θυμάμαι ότι πολλοί που, όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία που οδηγεί στο ενιαίο νόμισμα, μας έλεγαν παρανοϊκούς, λέγοντας ότι με κάθε τρόπο αυτή η νομισματική ένωση μεταξύ αυτών των διαφορετικών χωρών δεν μπορούσε να λειτουργήσει”, σημείωσε ο Γιούνκερ. “Τους ακούμε σε μικρότερο βαθμό και σήμερα: βουλευτές, εδώ και αλλού, δημοσιογράφοι, παντού, καθηγητές νομικής ειδικά στη Γερμανία, καθηγητές οικονομικών και πάλι από τη Γερμανία, όλοι μας έλεγαν ότι προχωρούσαμε σε μια περιπέτεια που θα οδηγούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άκρη της αβύσσου”, υπενθύμισε ο Γιούνκερ.

“Είμαστε μακριά από την άβυσσο, γιατί σήμερα μπορούμε να δούμε – ναι, με ικανοποίηση, με σχεδόν ευτυχία – ότι το έργο που ξεκινήσαμε πριν από 20 χρόνια ήταν επιτυχές”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση είναι πολιτική ειρήνης με άλλα μέσα”, τόνισε ο Πρόεδρος.

“Γι `αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εδώ, ναι, στο όνομα της γενιάς μου, για εκείνους που έκαναν όλα αυτά δυνατά. Το ευρώ, η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, είναι η μοναδική συμβολή της γενιάς μου στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Έχουν γίνει πιο πολλά από ποτέ, αλλά πολλά μεταπολεμικά παιδιά που δεν ξέρουν πια τι είναι όλα αυτά” προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ, ωστόσο σημείωσε ότι η λογική πίσω από το δυναμισμό του ενιαίου νομίσματος ήταν “να μας οδηγήσει σε εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης”, καταγράφοντας “μεγάλη απογοήτευση, γιατί αυτό δε συνέβη, ακριβώς όπως η οικονομική και κοινωνική σύγκλιση μεταξύ των διαφόρων χωρών μελών της ευρωζώνης δεν έχει ολοκληρωθεί”.

“Ανέκαθεν θεωρούσα ότι η κεντρική τράπεζα είναι υπεύθυνη της επιτυχίας του ενιαίου νομίσματος από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας η αρχή της ανεξαρτησίας αμφισβητήθηκε έντονα όταν ξεκινήσαμε τις εργασίες μας τον Ιανουάριο του `91, αν και η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από τις αγορές”, συμπλήρωσε. “Χωρίς την ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα το ενιαίο νόμισμα δεν θα είχε επιτύχει την επιτυχία που είναι σήμερα του”, είπε.

“Υπάρχουν αδυναμίες”, προειδοποίησε στη συνέχεια: “ήμουν μεταξύ εκείνων με τον Delors, με τον Maystadt, με τον Bérégovoy ο οποίος από την αρχή είχε υποστηρίξει την οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης και πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη αδυναμία ότι ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών δεν είναι τέλειος – ποτέ δεν θα είναι τέλειος, αλλά θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα όσον αφορά τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής και ακόμη και της δημοσιονομικής πολιτικής”. “Είναι μια αδυναμία που παραμένει και έτσι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε, αλλά πρέπει να ξαναρχίσουμε αυτή τη συζήτηση που είναι απαραίτητη για την κατασκευή που βρίσκεται μπροστά μας”, σημείωσε.

“Έχουν γίνει πολλές επικρίσεις για την πολιτική της ζώνης του ευρώ. Το λαμβάνω αυτό πολύ προσωπικά επειδή ήμουν πρόεδρος της Ευρωομάδας κατά τη στιγμή της σοβαρότερης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ναι, υπήρχε  λιτότητα πέραν αμφισβήτησης. Όχι επειδή θέλουμε να τιμωρήσουμε όσους εργάζονται και όσους είναι άνεργοι, αλλά επειδή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το νομισματικό καθεστώς στο οποίο βρισκόμαστε, παραμένουν ουσιώδεις”, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος. “Λυπάμαι που δώσαμε μεγάλη σημασία στην επιρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, παραδέχθηκε. “Ήμασταν αρκετοί στην αρχή της κρίσης που πιστεύαμε  ότι η Ευρώπη είχε αρκετούς μυς για να μπορέσει να αντισταθεί και χωρίς την επίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην κρίση που αναδύθηκε”, είπε. “Εάν η Καλιφόρνια εισέλθει σε δυσκολίες, δεν ψάχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και θα έπρεπε να είχαμε πράξει το ίδιο”, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Κατά τον ίδιο τρόπο, πάντα εξέφραζα τη λύπη μου για την έλλειψη αλληλεγγύης που εμφανίστηκε κατά τη στιγμή της γνωστής ως «ελληνικής κρίσης». Δεν ήμασταν επαρκώς αλληλέγγυοι με την Ελλάδα. Έχουμε προσβάλει και κεκαλυμμένα την Ελλάδα. Και ανυπομονώ να δω την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τις άλλες χώρες, έχοντας βρει, δεν θα έλεγα τόπο στον ήλιο, αλλά μια θέση ανάμεσα στις παλιές ευρωπαϊκές δημοκρατίες”, κατέληξε.

Tags:
Cheap Website Traffic