Προβλήματα που επηρεάζουν τον τουρισμό στην επαρχία Λάρνακας συζήτησαν ΕΤΑΠ και Υπουργός Μεταφορών

Προβλήματα που επηρεάζουν τον τουρισμό στην επαρχία Λάρνακας συζήτησαν ΕΤΑΠ και Υπουργός Μεταφορών

Προβλήματα που επηρεάζουν τον τομέα του τουρισμού στην πόλη και επαρχία Λάρνακας συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη και αντιπροσωπεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας.

Σε γραπτή ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρεται ότι «στη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που επηρεάζουν τον τουρισμό της περιφέρειας Λάρνακας, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ντίνος Λευκαρίτης, οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων Βορόκληνης Νεόφυτος Φακοντής και Πύλας Σίμος Μυτίδης και ο Αντιπρόεδρος Τουρισμού του ΕΒΕΛ Λούκας Λουκά».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων «η εκκρεμούσα εδώ και πέραν των 30 ετών, κατασκευή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας (φάσεις γ’ και δ’). Η αντιπροσωπεία της ΕΤΑΠ Λάρνακας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι λήφθηκαν υποσχέσεις από τον Προέδρο της Δημοκρατίας κατά την τελευταία του επίσκεψη στην πόλη, ότι τα κατασκευαστικά έργα για την γ’ φάση (περιοχή Βορόκληνης) θα άρχιζαν εντός του 2019, εντούτοις δεν περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του έτους”.

Προστίθεται ότι “η Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε ότι λόγω καθυστερήσεων που προκύπτουν από θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων και τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων στην περιοχή, υπολογίζεται ότι η προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος του 2019 ενώ το κόστος για τα κατασκευαστικά έργα έχει προϋπολογισθεί για το έτος 2020».

Αναφορικά με τη φάση δ’ (περιοχή Πύλας) «έγινε ενημέρωση για τις συναντήσεις μεταξύ του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύλας και Πολεοδομίας για τον επανασχεδιασμό του δρόμου ώστε να ανταποκρίνεται στο όραμα της κοινότητας και των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων. Το Τμήμα. Δημοσίων Έργων ενημέρωσε ότι επίκειται σύντομα σχετική συνάντηση του Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων και ακολούθως το Τμήμα Πολεοδομίας θα προβεί στη δημιουργία νέου ρυθμιστικού σχεδίου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι στη συνάντηση «συζητήθηκε και το ενιαίο έργο λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας. Η Υπουργός ενημέρωσε την ΕΤΑΠ ότι η διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης έληξε στις 16 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο υπήρξε ανάγκη για παράταση και ο χρόνος αξιολόγησης της προσφοράς επεκτάθηκε κατά 2 μήνες».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το «θέμα της διάβρωσης του παραλιακού μετώπου Βορόκληνης – Πύλας, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Λάρνακας. Η αντιπροσωπεία της ΕΤΑΠ Λάρνακας τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής και των υπόλοιπων κυματοθραυστών που εισηγείται η Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Προστασία και Βελτίωση της Ακτής του Παραλιακού Μετώπου Λάρνακας. Σύμφωνα με την υπό αναφορά μελέτη, για την περιοχή αυτή υπολείπεται η κατασκευή επτά κυματοθραυστών στη Βορόκληνη, δύο στην Πύλα, συν η ανακατασκευή πέντε υφιστάμενων κυματοθραυστών».

Οι εκπρόσωποι «των Δημοσίων Έργων ενημέρωσαν ότι τα σχέδια είναι ολοκληρωμένα και το έργο δεν προχωρά ελλείψει κονδυλίων. Ωστόσο λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, το Υπουργείο ανέφερε ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε το έργο να γίνει κατορθωτό να προχωρήσει το έτος 2020».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑΠ «κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Υπουργό Μεταφορών τέθηκαν επί τάπητος και τα προβλήματα των αστικών μεταφορών στην περιφέρεια Λάρνακας, ύστερα από παράπονα που λαμβάνονται από τουρίστες για την απουσία στάσεων λεωφορείων και στεγάστρων, την ελλιπή πληροφόρηση για τα δρομολόγια και την απουσία των δρομολογίων στις στάσεις. Το Υπουργείο ενημέρωσε ότι όσον αφορά τις υποδομές, προωθείται ενιαίος ολοκληρωμένος σχεδιασμός».

Τέλος όσον αφορά «το θέμα της ανάπτυξης – αξιοποίησης του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και μια δεκαετία, το Υπουργείο ενημέρωσε ότι έγιναν δύο φορές προσπάθειες για εξεύρεση επενδυτή οι οποίες όμως δεν έχουν τελεσφορήσει. Αυτή τη στιγμή η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων επεξεργάζεται διάφορες λύσεις ώστε να αξιοποιηθούν οι χώροι του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας».

ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ