Ε. Τσακαλώτος: Η οριστική έξοδος στις αγορές θα γίνει την κατάλληλη στιγμή

Ε. Τσακαλώτος: Η οριστική έξοδος στις αγορές θα γίνει την κατάλληλη στιγμή

Στις εξελίξεις στον τομέα της ελληνικής οικονομίας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας στις αγορές, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «News 24/7».

Ασκώντας έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να αντικρούσει το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν μας νοιάζει να βγούμε στις αγορές. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να έχουμε ένα “μαξιλάρι” 25 δισ. ευρώ και χάρη σε αυτό είμαστε σε θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας είναι να αντλήσουμε 7 δισ. το 2019 από τις αγορές και όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα γίνει η οριστική έξοδος».

«Θα έλεγα στην αξιωματική αντιπολίτευση να μη βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Την πάτησαν με τις συντάξεις προβλέποντας ότι θα κοπούν. Αφού κάηκαν στο χυλό, ας φυσήξουν το γιαούρτι. Το επόμενο διάστημα θα αγοράσουμε το χρέος στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ, ή λίγο από τα δύο», υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Όσον αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι συντελείται προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός σχήματος εγγυήσεων που θα οδηγήσει στη μείωση των συγκεκριμένων δανείων, μια προσπάθεια που, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύεται από το γεγονός της αύξησης των τιμών των ακινήτων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και δεν παρουσιάζουν προβλήματα σταθερότητας.

Αναφερόμενος στη διαδικασία άρσης των capital controls, o κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι «κάθε δύο μήνες υπογράφω ένα χαρτί που φιλελευθεροποιεί τα capital controls. Όσο επιστρέφουν καταθέσεις, τόσο θα μεγαλώνει η φιλελευθεροποίηση. Στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί».

Ως προς το θέμα της ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ελλάδα, επισήμανε ότι οι επενδύσεις απαιτούν έναν καθαρό διάδρομο, ο οποίος, όπως είπε, διασφαλίστηκε με την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Για αυτό τώρα περιμένουμε πολλές επενδύσεις. Το να μας λένε οι αντίπαλοί μας που χρεοκόπησαν τη χώρα ότι δεν γίνονται επενδύσεις είναι, το λιγότερο, υπερβολικό. Το Ελληνικό προχωράει, περιμένουμε την άδεια για το καζίνο, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πρόκειται για «μια συμφωνία που αναβαθμίζει την Ελλάδα», η οποία «δημιουργεί προβλήματα σε χώρες που μας δημιουργούν προβλήματα», εκτιμώντας παράλληλα ότι το Ποτάμι «δεν έχει λόγο να επιφυλάσσεται» ως προς την υπερψήφιση της Συμφωνίας.

Αναφορικά με τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς που προκαλεί η στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου στο ζήτημα της Συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «όσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίσαμε μαζί το 2015 και προφανώς θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον».

«Όχι μόνο έχουμε 151 έδρες για τις Πρέσπες, αλλά και για κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Τσακαλώτος.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ