Στο τί θα ισχύσει για τους Βρετανούς υπηκόους στην ΕΕ μετά το Brexit, αναφέρθηκε το Βερολίνο

Στο τί θα ισχύσει για τους Βρετανούς υπηκόους στην ΕΕ μετά το Brexit, αναφέρθηκε το Βερολίνο

Στο καθεστώς που θα ισχύει για τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν στη Γερμανία –αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- αναφέρθηκε σήμερα, ενόψει του Brexit, εκπρόσωπος του γερμανικού  Υπουργείου Εσωτερικών, στην κυβερνητική ενημέρωση.

Όπως δήλωσε «μέχρι την ημερομηνία που έχει ορισθεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Βρετανοί υπήκοοι διατηρούν όλα τα δικαιώματά τους. Μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον ισχύσει η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα δύο ετών, στο οποίο οι Βρετανοί μπορούν να παραμένουν στην ΕΕ δίχως άδεια παραμονής».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο εκπρόσωπο η κατάσταση θα είναι διαφορετική στην  περίπτωση που η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι άτακτη.

Ανέφερε δε πως «στην περίπτωση αυτή οι Βρετανοί υπήκοοι χάνουν τα δικαιώματα τους ως μέλη της ΕΕ και αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτων χωρών. Γεγονός που σημαίνει πως εάν θέλουν να συνεχίσουν την παραμονή τους σε έδαφος της ΕΕ, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στις αρμόδιες αρχές».

Για το ίδιο ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι «η Βρετανία και η ΕΕ έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου περιμένουμε την επικύρωση της συμφωνίας αυτής από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας δεν είναι προς το συμφέρον της ούτε προς το συμφέρον της ΕΕ».

Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ