07/01/2019 18:13

Ένσταση για τις χειρόγραφες σημειώσεις του Λ. Τζιωνή ήγειρε ο δικηγόρος του στη δίκη για το διπλό φονικό

Ένσταση στην κατάθεση του σημειωματάριου με τις χειρόγραφες σημειώσεις του Λοΐζου Τζιωνή ως τεκμήριο στο δικαστήριο, ήγειρε σήμερα ο συνήγορος υπεράσπισης του στο πλαίσιο της δίκης για τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου, που διαπράχθηκε εντός της οικίας τους στον Στρόβολο, τον περασμένο Απρίλιο.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η υπεράσπιση του Τζιωνή εξέφρασε τη θέση ότι το επίδικο σημειωματάριο, το οποίο ανευρέθηκε στο αυτοκίνητο του παππού του μετά από δική του υπόδειξη, λήφθηκε παράνομα, χωρίς να εκδοθεί ένταλμα έρευνας, και άρα δεν θα πρέπει να επιτραπεί η κατάθεση του στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα παραδεκτά γεγονότα, η πρώτη έρευνα εντός του οχήματος, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας, έγινε στις 26/4/2018 κατά την οποία λήφθηκαν διάφορα τεκμήρια, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το εν λόγω σημειωματάριο. Ακολούθησε δεύτερη έρευνα εντός του οχήματος στις 4/5/2018 κατά την οποία εντοπίστηκε το σημειωματάριο μετά από υπόδειξη του Λοΐζου Τζιωνή.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ανδρέας Αναστασίου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί νέο ένταλμα έρευνας του οχήματος, το οποίο φυλασσόταν στον κλειστό χώρο του ΤΑΕ Λευκωσίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι ο πελάτης του δεν μπορούσε να δώσει οποιαδήποτε συγκατάθεση ή εξουσιοδότηση για έρευνα γιατί δεν ήταν δικό του το αυτοκίνητο.

«Δεν υπήρχε ένταλμα στις 4/5/2018 και ο κατηγορούμενος δεν ήταν νόμιμος ιδιοκτήτης και κάτοχος του αυτοκινήτου για να μπορεί να δώσει τη συγκατάθεση και εξουσιοδότηση του για έρευνα και ως εκ τούτου η έρευνα ήταν παράνομη», ανέφερε στο δικαστήριο ο κ. Αναστασίου, προσθέτοντας ότι «χρειαζόταν νέο ένταλμα έρευνας».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Τζιωνή υπέβαλε ακολούθως αίτημα για διεξαγωγή νέας δίκης εντός δίκης για εξέταση της εν λόγω ένστασης του αναφορικά με τις συνθήκες λήψεως του σημειωματάριου, θέση την οποία αμφισβήτησε η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου εξέφρασε τη θέση ότι από τη στιγμή που είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας, νομότυπα, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στη βάση του οποίου το αυτοκίνητο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του, δεν χρειαζόταν να εκδοθεί νέο ένταλμα έρευνας.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές και μετά από ολιγόωρη διακοπή της διαδικασίας, το Κακουργιοδικείο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης για διεξαγωγή δίκης εντός δίκης και να ορίσει νέα δικάσιμο για αγόρευση των δύο πλευρών επί της εν λόγω ένστασης στο πλαίσιο της κυρίως δίκης.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα γεγονότα είναι παραδεκτά και δεν αμφισβητούνται και «πως υπάρχει αμφισβητούμενο νομικό πλαίσιο και επομένως δεν θεωρούμε αναγκαία τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης».

«Θα απορρίψουμε το αίτημα και παραμένει το  θέμα του τρόπου λήψεως του σημειωματάριου για το οποίο η υπεράσπιση έχει δικαίωνα να εγείρει ένσταση και να αγορεύσει», είπε ο κ. Πογιατζής, ορίζοντας την υπόθεση για την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα προβούν σε αγορεύσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Εκτός από τον Τζιωνή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Η Κατηγορούσα Αρχή επιχείρησε σήμερα να καταθέσει το σημειωματάριο ως τεκμήριο στο δικαστήριο μέσω του μέλους της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας, Λοχία Γεώργιου Χρυσάνθου, ο οποίος κλήθηκε σήμερα να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας. Ο ίδιος ετοίμασε γραφολογική έκθεση, την οποία κατέθεσε στο δικαστήριο ως τεκμήριο ως μέρος της κύριας εξέτασης, αναφορικά με βιβλιαράκια με τις χειρόγραφες σημειώσεις της Σάρα Σιάμς και του Λοΐζου Τζιωνή.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, παρουσιάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας και ο Αστυφύλακας Κωνσταντίνος Αναστασίου, ο οποίος υπηρετεί τα τελευταία χρόνια στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκρονικών Δεδομένων του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Ο κ. Αναστασίου κλήθηκε να διαβάσει μια έκθεση που ετοίμασε,  η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο ως μέρος της κύριας εξέτασης του, η οποία αφορούσε τρία τεκμήρια της υπόθεσης και συγκεκριμένα ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή εντός του οποίου βρισκόταν τοποθετημένος ένας σκληρός δίσκος και δύο ταμπλέτες (tablets) συγκεκριμένης μάρκας.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και η μια ταμπλέτα έχουν τύχει εξέτασης χωρίς να προκύψει οτιδήποτε, ενώ η δεύτερη  ταμπλέτα δεν έτυχε δικανικής εξέτασης λόγω του ότι προστατεύεται από κωδικό πρόσβασης.

Είπε ότι η εν λόγω ταμπλέτα στάλθηκε στο εργαστήριο της Europol, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αφαιρεθεί ο κωδικός πρόσβασης προκειμένου να τύχει εξέτασης, σημειώνοντας ότι εξετάζουν κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις για ξεκλείδωμα της ταμπλέτας, συμπεριλαμβανόμενης της αποστολής της σε εξειδικευμένο κέντρο.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ολοκληρώθηκε και η κατάθεση της Αστυφύλακα Χαριτίνης Χαρίτου, μετά από μια σύντομη αντεξέταση από τη συνήγορο υπεράσπισης του Λευτέρη Σολωμού, Μιράντας Αγγελίδου. Κατά την εξέτασή της από την Κατηγορούσα Αρχή, η κα. Χαρίτου είπε ότι υπηρετεί στο Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας, παρουσιάζοντας προς το δικαστήριο τις εκθέσεις της από τις εξετάσεις των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων, του ανήλικου γιου του ζεύγους και των κατηγορουμένων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τζιωνής είχε παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εκτός από την κατηγορία της διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε διάρρηξη διότι «ήταν ανοικτά». Στη συνέχεια όμως ζήτησε και άλλαξε την απάντηση του, δηλώντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν αρχικά οκτώ συνολικά κατηγορίες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε στην πορεία την 3η κατηγορία που αφορά στη συνωμοσία για φόνο με το δικαστήριο να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Tags: