Η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας καλεί τα μέλη της να μείνουν εκτός ΓεΣΥ

Η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας καλεί τα μέλη της να μείνουν εκτός ΓεΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κάλεσε σήμερα τους εντατικολόγους να μείνουν εκτός του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), επικαλούμενο, μεταξύ άλλων, ελλιπή προϋπολογισμό για το ΓεΣΥ.

Η Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αναφέρει ότι με βάση τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση και τα τεκταινόμενα σε σχέση με το ΓεΣΥ, έχει διαπιστώσει ότι η εξειδίκευση της εντατικολογίας δεν εμφανίζεται πουθενά στον σχεδιασμό του ΓεΣΥ και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, δεν έχει κληθεί από τον ΟΑΥ για συζήτηση οποιουδήποτε θέματος, ενώ επιστολή τους σχετικά με εξωνοσοκομειακές ιατρικές πράξεις έχει μείνει αναπάντητη, όπως αναφέρουν.

«Τα πιο πάνω υποδηλώνουν μια ανατριχιαστική προχειρότητα αλλά και εντυπωσιακή άγνοια, δεδομένου ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταναλώνουν πάνω από το 20-30% του προϋπολογισμού κάθε νοσηλευτηρίου και εκεί νοσηλεύονται οι πιο βαριά πάσχοντες. Οι πιο κατάλληλα εκπαιδευμένοι ιατροί δε για να φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς είναι οι εντατικολόγοι, για τους οποίους δυστυχώς δεν φαίνεται να γνωρίζουν οι ιθύνοντες του ΟΑΥ», σημειώνεται.

Οι εντατικολόγοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον «ελλιπή προϋπολογισμό» του ΓεΣΥ που αναμένεται, όπως αναφέρουν, να προκαλέσει μείωση της ποιότητας φροντίδας που θα παρέχεται στους βαριά πάσχοντες. Δεδομένου, προσθέτουν, ότι η εντατική θεραπεία είναι ίσως η πιο ακριβή υπηρεσία ενός νοσηλευτηρίου, η ελλιπής χρηματοδότηση του ΓΕΣΥ, πιθανότατά θα εξαναγκάσει σε μειώσεις ανθρωπίνου δυναμικού (ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και άλλους) όπως και σε περιορισμό χρήσης ακριβών τεχνολογιών, φαρμάκων, υλικών και αναλωσίμων που αρκετές φορές χρειάζονται για να σωθεί ένας άνθρωπος από το χείλος του θανάτου.

«Καλούμε τα μέλη μας, στον βαθμό που το επιτρέπει το εργασιακό τους καθεστώς στα οικεία νοσηλευτήρια και εφόσον δεν υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές, να μην συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ για να μην γίνουν ακούσια συνεργοί στην υποβάθμιση της φροντίδας που θα προσφέρεται στους βαριά πάσχοντες συνανθρώπους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, οι εντατικολόγοι ζητούν από την πολιτική ηγεσία όσο και από τα μέλη του ΟΑΥ να ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς και τις πρόνοιες που προωθούνται.