Με έξυπνες κάρτες πλέον στα λεωφορεία

Με έξυπνες κάρτες πλέον στα λεωφορεία
Ένα νέο σύστημα για τα εισιτήρια των λεωφορείων, με έξυπνες κάρτες που θα ισχύουν παγκύπρια, θα τεθεί και επίσημα σε λειτουργία από τις 7 Ιανουαρίου.
Οι κάρτες αυτές λειτουργούν όπως και οι προπληρωμένες κάρτες τραπεζών περίπου, δηλαδή τις φορτίζει ο επιβάτης με το ποσό που θέλει και τις χρησημοποιεί αυτόματα στα λεωφορεία για το κόμιστρό του, έχοντας παράλληλα σειρά από άλλα ωφελήματα. Ταυτόχρονα, έχει αναπτυχθεί και εξελιγμένη εφαρμογή για κινητά που αξιοποιεί πλέον όλα τα πλεονεκτήματα που δίνει το σύστημα τηλεματικής που εγκαταστάθηκε.
Τόσο το εξελιγμένο σύστημα καρτών, όσο και οι εφαρμογές αναπτύχθηκαν μέσω προγράμματος με κονδύλι της τάξης των €10 εκατ. που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε. σε ποσοστό 85%. Το υπουργείο μεταφορών έχει βαπτίσει το νέο πακέτο τεχνολογικών διευκολύνσεων για επιβάτες λεωφορείων ως σχέδιο «Motion».
Πρόκειται για τη «Motion Bus Card» στο μέγεθος πιστωτικής, η οποία φορτίζεται με διαφορετικά προϊόντα κομίστρου των παρόχων δημοσίων επιβατικών συγκοινωνιών στην Κύπρο, ανάλογα με τις ανάγκες διακίνησης του κάθε επιβάτη.
Συμμετέχουν όλοι οι φορείς δημόσιων μεταφορών, δηλαδή ο ΟΣΕΛ, η ΕΜΕΛ, ο ΟΣΥΠΑ, η ΕΜΕΑ, η «Ζήνων» η Intercity, όπως και τα λεωφορεία του Δήμου Λευκωσίας.
Σε σχέση με τις έξυπνες κάρτες αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπονται τρεις τύποι τέτοιων καρτών –χάρτινες πολλαπλών διαδρομών και ανώνυμες ή ονομαστικές για τον κάτοχό τους έξυπνες επαναφορτιζόμενες πλαστικές κάρτες.
Η χάρτινη έξυπνη κάρτα πολλαπλών διαδρομών δεν επαναφορτίζεται. Διατίθεται στο λεωφορείο για περιορισμένο αριθμό διαδρομών, δηλαδή μέχρι τέσσερις διαδρομές με καταβολή του αντίστοιχου ποσού στον οδηγό. Διατίθενται και κάρτες φορτισμένες με μεγαλύτερο αριθμό διαδρομών, δηλαδή 8, 10, 20 ή 40, που εκδίδονται από σημεία πώλησης που όρισε κάθε πάροχος στην περιοχή που πραγματοποιεί δρομολόγια.
Αυτή η μορφή κάρτας ισχύει μόνο για την υπηρεσία της επαρχίας που αγοράζεται και να σημειωθεί ότι σε αυτή τη μορφή κάρτας δεν επιστρέφονται λεφτά σε περίπτωση μη χρήσης των εισιτηρίων.
Τις κάρτες αυτές μπορούν να αξιοποιούν και άτομα που δικαιούνται εκπτώσεις, όπως ηλικιωμένοι, ανάπηροι κ.τ.λ. με την προσκόμιση της αντίστοιχης ταυτότητας ως αποδεικτικό στοιχείο.
Ακόμα πιο ελκυστικές αναμένεται να είναι οι ανώνυμες έξυπνες πλαστικές κάρτες, που διατίθενται σε σημεία πώλησης που όρισαν οι πάροχοι σε όλες τις επαρχίες. Αποκτάται έναντι €2.00 και μπορούν να φορτίζονται και να επαναφορτίζονται, καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό με εισιτήρια περιόδου 7 ημερών ή 30 ημερών τα οποία ισχύουν από την ημερομηνία πρώτης ακύρωσης, η οποία πρέπει να είναι εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αγοράς.
Κάθε κάρτα μπορεί να φέρει ταυτόχρονα μέχρι και 3 εισιτήρια περιόδου, από οποιαδήποτε από τις εταιρείες δημόσιων μεταφορών στην Κύπρο που καλύπτουν τις περιοχές Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και τις υπεραστικές διακινήσεις (Intercity).
Είτε απευθείας, κατά την πρώτη έκδοση, είτε με μετατροπή της ανώνυμης κάρτας, εκδίδονται και προσωπικές έξυπνες πλαστικές κάρτες, που φέρουν το όνομα του κατόχου τους. Απαιτείται η προσκόμιση ταυτότητας ή διαβατηρίου ως αποδεικτικό στοιχείο.
Το κύριο πλεονέκτημα των εγγεγραμμένων προσωπικών καρτών είναι το ότι σε περίπτωση απώλειας ή κακής λειτουργίας της κάρτας, επιστρέφονται τα λεφτά ή τα είδη εισιτήριων σε ισχύ σε άλλη έξυπνη κάρτα με χρέωση €5.00 για κάλυψη του διαχειριστικού κόστους και αξία της κάρτας.
Επίσης, η κάρτα αυτή μπορεί να μετατραπεί και σε «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», με μέγιστο ποσό φόρτισης τα €50.
Να σημειωθεί ότι η προσωποποιημένη πλαστική έξυπνη κάρτα εκδίδεται δωρεάν στα κατά τόπου σημεία πώλησης και διατίθεται και για άτομα που δικαιούνται εκπτώσεις, όπως μαθητές, φοιτητές, λήπτη επιδόματος, συνταξιούχοι κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέραν της προσκόμισης ταυτότητας ή διαβατηρίου απαιτείται και το ανάλογο αποδεικτικό στοιχείο για τις εκπτώσεις, όπως γίνεται και με τα κανονικά εισιτήρια. Να σημειωθεί ότι γίνεται και λήψη φωτογραφίας του προσώπου που αποκτά την ονομαστική κάρτα και η φωτογραφία αυτή εκτυπώνεται στην κάρτα.
Λανσάρεται και η «Cyprus Bus»
Το υπουργείο Μεταφορών έχει επίσης αναπτύξει την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Android και iOs που συνδέεται με το σύστημα τηλεματικής (που επίσης βασίζεται σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και το οποίο ακόμα εξελίσσεται).
Η εφαρμογή «Cyprus Bus» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να έχετε στο κινητό σας τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια όπως και για το πρόγραμμα δρομολογίων, αλλά και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον χρόνο άφιξης του λεωφορείου στη στάση.
Ήδη πολλοί τακτικοί αλλά και περιστασιακοί επιβάτες λεωφορείων δοκιμάζουν την εφαρμογή αυτή και κάνουν σημαντικές παρατηρήσεις για προβλήματα και κενά που τυχόν να παρουσιάζονται στην καθημερινή αξιοποίησή της. Πρόκειται συνήθως για προβλήματα που αφορούν στο ίδιο το σύστημα τηλεματικής στο οποίο βασίζεται, όπως και τυχόν κενά του δικτύου. Ωστόσο, η ομάδα που διαχειρίζεται την εφαρμογή παρακολουθεί υποδείξεις και παράπονα και βελτιώνει συνεχώς την απόδοση της εφαρμογής, καταφέρνοντας σημαντική αξιοπιστία ιδιαίτερα στην πιο σημαντική και ευάλωτη λειτουργία, δηλαδή το πότε φτάνει το λεωφορείο στη στάση.
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή μπορεί να σας υποδείξει και πού είναι η πιο κοντινή στάση για τη γραμμή λεωφορείου που αναζητάτε ή πώς να φτάσετε με λεωφορεία από ένα σημείο σε οποιοδήποτε άλλο.

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ