31/12/2018 18:32

Δήμαρχος Λεμεσού: Πρόσω ολοταχώς για νέα έργα

Το 2019 σηματοδοτεί τη συνέχιση των προγραμματισμένων έργων και την έναρξη της πορείας υλοποίησης μιας σειράς νέων έργων για τη Λεμεσό, στη βάση των πολιτικών αποφάσεων και προτεραιοτήτων που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο.

Όπως είπε, ο εκσυγχρονισμός της δημοτικής μηχανής παραμένει μια σημαντική στρατηγική προτεραιότητα του Δήμου. «Στοχεύουμε στην ψηλότερη απόδοση με το χαμηλότερο κόστος ώστε ο δημότης να έχει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ο Δήμος να στηρίζει δυναμικά και αποτελεσματικά την ανάπτυξη της πόλης. Συνεχίζουμε την διαδικασία σταδιακής υιοθέτησης σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού» είπε.

Ο Νίκος Νικολαΐδης πρόσθεσε ότι τα συγχρηματοδοτούμενα και πολεοδομικά έργα προχωρούν απρόσκοπτα, τόσο σε επίπεδο κατασκευαστικών εργασιών όσο και σε επίπεδο σχεδιασμών. Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της Α’ Φάσης της Αγίας Φυλάξεως, της σύνδεσης της παραλιακής Λεωφόρου με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ και του πάρκου της οδού Νίκου Ρούσου, και ήδη άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες για τα έργα της Μισιαούλη Καβάζογλου, του Πράσινου Περίπατου και της Ανάπλασης Όψεων, της Πλατείας Συντάγματος και της Πλατείας Φιλελλήνων.

«Παράλληλα υλοποιούμε την πολιτική μας δέσμευση για αναβάθμιση των συνοικιών της Λεμεσού. Το 2019 θα αρχίσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για 2 περιβαλλοντικές γειτονιές, στον Άγιο Σπυρίδωνα και Άγιο Νικόλα, επίσης για άλλα τοπικά έργα στο Ζακάκι, Αγία Φύλα και Άγιο Ιωάννη, και ταυτόχρονα προχωρούν οι σχεδιασμοί μας και για έργα σε όλες τις άλλες συνοικίες της πόλης μας».

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα των μεγάλων αναπτύξεων και των ψηλών κτηρίων, ο δήμαρχος τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχίζει να χειρίζεται τις διάφορες πτυχές του θέματος με υπευθυνότητα και ισορροπημένες προσεγγίσεις. «Παράλληλα καταθέσαμε εισηγήσεις για το υπό αναδιαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις μεγάλες αναπτύξεις, σε σχέση με την ανάγκη διεξαγωγής στρατηγικών μελετών για τις συνολικές επιπτώσεις από τις αναπτύξεις αυτές, αλλά και σε σχέση με τη διεύρυνση των αντισταθμιστικών μέτρων προς την πόλη για πολιτιστικές υποδομές και κοινωνική στέγη».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της καθημερινότητας, λέγοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καθαριότητα της πόλης μας. “Προχωρούμε με την ενίσχυση των συνεργείων καθαριότητας σε ανθρώπινο δυναμικό, τη βελτίωση των μεθόδων και των μηχανικών μέσων και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και επιβολή εξωδίκων”.

Σε σχέση με το κυκλοφοριακό, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ολοκλήρωση τον Μάρτιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αναμένεται να δώσει δράσεις και μέτρα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος, μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις που να στηρίζονται στις πραγματικότητες της Λεμεσού.

«Αναφορικά με το μείζον θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης που μας ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια, παρά το ότι η ευθύνη ανήκει στις κρατικές υπηρεσίες, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας κτίζοντας πάνω στα καλά αποτελέσματα του καλοκαιριού που πέρασε. Θα ενισχύουμε και θα αναβαθμίζουμε με προσωπικό και μέσα την επιτήρηση και την καταπολέμηση της ρύπανσης μέχρι να διασφαλίσουμε μόνιμα καλά αποτελέσματα».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, σημεία αναφοράς της πόλης: «Ήδη λειτούργησε το νέο σύστημα σιντριβανιών του Αγίου Νικόλα, προχωρούν τα κατασκευαστικά έργα για την Α’ Δημοτική Αγορά, επίσης ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ά φάση της αναβάθμισης της Πλατείας Ηρώων και κλείνει αισίως και το θέμα της επαναφοράς της διαχείρισης του Φυτιδείου-ΓΣΟ από τον ΚΟΑ στο Δήμο μας, ώστε να ξαναζωντανέψει και αυτός ο ιστορικός χώρος. Η ενίσχυση των οικονομικών πόρων του δήμου μας αποκτά πλέον ρεαλιστική προοπτική μέσα από την προωθούμενη ανάπτυξη του τεμαχίου Εναερίου με την μέθοδο του ΒΟΤ: Στόχος μας είναι μέσα από μια εμπορική ανάπτυξη να έχει ο Δήμος έσοδα που είναι απαραίτητα, και ταυτόχρονα να γίνει αναβάθμιση της δημόσιας πλατείας, υπερδιπλασιασμός των δημόσιων χώρων στάθμευσης και δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου – σημείου αναφοράς».

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και απλοί πολίτες.

ΚΥΠΕ

Tags: