20/12/2018 15:47

Ετοιμότητα για υπογραφή συμφωνίας για EastMed εντός 2019, στήριξη και από ΗΠΑ

Την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν με τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, εξέφρασαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Μπερ Σέβα. Τη στήριξή τους στο έργο εξέφρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μέσω του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Η 5η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης για την κυβερνοασφάλεια, τις έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα σπίτια.

Σε διμερές επίπεδο υπογράφηκε Μνημόνιο για Συνεργασία στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Μετεωρολογίας και Κοινή Δήλωση για Συνεργασία στον τομέα της εξερεύνησης του απώτερου διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

«Εκτιμώ πως και η σημερινή Σύνοδος ήταν καθόλα επιτυχής όσον αφορά τους στόχους που θέσαμε, ενώ αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος πως η περαιτέρω ανάπτυξη του τριμερούς μας μηχανισμού καταδεικνύει με τον πλέον απτό τρόπο πως έχει καταστεί αξιόπιστο πρότυπο – μοντέλο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών και της περιοχής ευρύτερα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση για τον αγωγό EastMed από τα σημαντικότερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της τριμερούς συνεργασίας.

«Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της συνεργασίας μας», είπε, προσθέτοντας ότι για τον EastMed «έχουμε καταλήξει ήδη σε συμφωνία, η οποία αφού υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τύχει της ανάλογης έγκρισης, θα υπάρξουν και οι ανάλογες υπογραφές».

Είπε ακόμη ότι αυτό το στρατηγικό έργο έχει «τεράστιο συλλογικό όφελος για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Ανέφερε επίσης ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχουν επαναβεβαίωσαν την πολιτική τους προσήλωση για την προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τα απτά και σημαντικά οφέλη της συνεργασίας είχαν σαν αποτέλεσμα αριθμός χωρών να επιδείξουν ενεργό ενδιαφέρον για άτυπη συμμετοχή ή διεύρυνση του μηχανισμού, «γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως με τη σημερινή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» μέσω του Πρέσβη Φρίντμαν.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ είπε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι «πλέον καθίσταται σαφές πως οι συνεργασίες μας αποτελούν πρακτική αποτύπωση των ευρύτερων περιφερειακών, και όχι μόνο, πλεονεκτημάτων που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται».

Αναφέρθηκε ακολούθως στη σύσταση μόνιμης γραμματείας με έδρα τη Λευκωσία, η οποία από τη 1η Ιουλίου θα έχει την αρμοδιότητα για περαιτέρω συντονισμό του πλέγματος των τριμερών συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί «με φιλοδοξία τη μετεξέλιξη της σε ένα περιφερειακό διακρατικό οργανισμό συνεργασίας κατά το πρότυπο του ΟΑΣΕ».

Τέλος, εξέφρασε την πρόθεσή του για ανάληψη πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, για τη δημιουργία στην Κύπρο ενός περιφερειακού κέντρου διαμόρφωσης και συντονισμού πολιτικής και δράσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου και Μέσης Ανατολής.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε από την πλευρά του τον EastMed «αγωγό της ευημερίας». Είπε παράλληλα ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία, κάτι που θα ανοίξει νέους διαδρόμους προς την Ευρώπη και σε επιπρόσθετη συνεργασία ανάμεσα μας», ενώ εκτίμησε ότι η επίσημη υπογραφή θα γίνει το 2019 στην Ελλάδα.

Ο αγωγός, συνέχισε, αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ασφάλεια της Ευρώπης, για τις οικονομίες Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς ενίσχυση της ήδη σημαντικής συνεργασίας των τριών χωρών. «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φρίντμαν στη Σύνοδο, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες μας και στις αξίες μας».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον EastMed ως έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής αξίας και σημασίας, με στόχο να διασφαλιστεί η ροή και η μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Στόχος συνέχισε, είναι να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες στο μέλλον με πηγές ενέργειας στην περιοχή. «Δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη συνεργασία αυτή, που έχει οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία. Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή του δρόμου αυτού ανοίγουμε και δρόμο για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή» είπε.

«Η ενέργεια θέλουμε να είναι γέφυρα ανάμεσα στους λαούς και όχι αντικείμενο συγκρούσεων», σημείωσε, περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία για τον EastMed περιέχονται σημαντικές αναφορές και στο θέμα της ασφάλειας των ενεργειακών υποδομών, καθώς οποιαδήποτε χώρα θα μπορεί να επεμβαίνει σε περίπτωση δολιοφθοράς, ανεξαρτήτως του τομέα δικαιοδοσίας της.

Οι τρεις ηγέτες αποκάλυψαν ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 κοντά στην Κνωσό, στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στη συνάντηση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχει και αξιωματούχος από τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τις προσπάθειες και τη συνεργασία των τριών χωρών.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως»

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος έλαβε επίσης τον λόγο, ανέφερε εξάλλου ότι ο EastMed είναι μεγάλης σημασία έργο για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το έργο και τους στόχους του που βοηθούν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών σε όλη την περιοχή και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» είπε. Κάλεσε ακολούθως όλες τις χώρες στην περιοχή να συμβάλουν, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του έργου.

«Συγχαίρω τον λαό του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου για αυτή τη σημαντική προοπτική» συνέχισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, την Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εκ μέρους του Προέδρου της χώρας κ. Ντόναλντ Τραμπ, σας ευχαριστώ που επιτρέπετε να πω λίγα λόγια και να εκφράσω συγχαρητήρια σε αυτή την ιστορική στιγμή», κατέληξε.

Μηνύματα για Κυπριακό, Μεσανατολικό και τρομοκρατία

Αναφερόμενος στα οφέλη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, επιτρέποντας τους να συνυπάρξουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ξένες εξαρτήσεις.

Εξέφρασε παράλληλα προς τους δύο Πρωθυπουργούς την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύουν για την επιδιωκόμενη λύση και για την ανεμπόδιστη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Αναφέρθηκε παράλληλα στη σημασία των διεθνών προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στην Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής

Διαβεβαίωσε τέλος πως μαζί με την Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση των θεσμικών σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ, ενώ εξέφρασε απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη προς τον κ. Νετανιάχου σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και τις οποιεσδήποτε απειλές κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ «τις οποίες απερίφραστα καταδικάζουμε».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία, όπως είπε, περνά μέσα από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά και σεβασμού στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία, που σχετίζονται και με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, αλλά και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην εκστρατεία του Ισραήλ για “να εξουδετερωθούν τα τούνελ που δημιουργούν τρομοκράτες της Χαμάς”, με στόχο τη διασυνοριακή τρομοκρατία, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Κυβερνοασφάλεια, καινοτομία και έρευνα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι η επιλογή της Μπερ Σέβα για την Τριμερή Σύνοδο δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς αποτελεί κέντρο κυβερνασφάλειας και έρευνας και καινοτομίας.

«Κατά τη διάρκεια της νέα Συνόδου, η οποία υπήρξε απόλυτα επιτυχής, υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη της Μπερ Σέβα με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κυβερνασφάλειας και την υπογραφή σχετικών Μνημονίων Συναντίληψης, κάτι που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ασύμμετρων απειλών που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε.

Αναφέρθηκε και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, στους οποίους, όπως είπε, το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρος χώρα. Σημείωσε ότι η απόφαση για συνεργασία για υιοθέτηση στοχευμένων πρωτοβουλιών για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί μία εξαιρετική επένδυση για τις μελλοντικές γενεές.

Χαιρέτισε εξάλλου τη χθεσινή πραγματοποίηση του 1ου Τριμερούς Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τα σχετικά εμπορικά επιμελητήρια, καθώς και την απόφαση που λήφθηκε για την εφαρμογή του πρώτου τριμερούς προγράμματος πρακτικής άσκησης, η οποία παρέχει τη δυνατότητα για νεαρούς επιχειρηματίες από την Κύπρο και την Ελλάδα να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση σε ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον κ. Νετανιάχου με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι και ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον διττό αυτό ρόλο. «Εντός ολίγου ενδεχόμενα ο Αλέξης [Τσίπρας] να είναι και Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, όπως και ο φίλος Βενιαμίν», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παίρνοντας πάντως αργότερα τον λόγο, ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν είναι και τόσο θετικό να είναι κανείς Πρωθυπουργός και να αναγκάζεται να έχει και άλλο χαρτοφυλάκιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: