13/12/2018 18:13

Χωρίς προσδοκίες για άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες η Μέι

Χωρίς προσδοκίες για κάποια άμεση συμφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ για επαρκείς αλλαγές στη συμφωνία του Brexit προσήλθε η Τερέζα Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, όπως η ίδια δήλωσε.

«Δεν αναμένω άμεση κατάληξη, αλλά αυτό που ελπίζω είναι να μπορέσουμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν συντομότερα επί των διαβεβαιώσεων που είναι απαραίτητες», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι έχοντας ακούσει «δυνατά και καθαρά» τις ανησυχίες των βουλευτών που την καταψήφισαν την Τετάρτη στην εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας και τις ανησυχίες του κοινοβουλίου για το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, διεκδικεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες «νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε για να καθησυχάσουμε αυτές τις ανησυχίες των μελών του κοινοβουλίου».

Συμπλήρωσε ότι και η Βρετανία και η ΕΕ συζητούν σχέδια για το ενδεχόμενο ‘no deal’, αλλά ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρξει Brexit με συμφωνία.

Στην ίδια δήλωση, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι ενημέρωσε χθες τους βουλευτές της πως αναγνωρίζοντας ότι το κόμμα θα ήθελε νέο ηγέτη στις εκλογές του 2022, η ίδια θα έχει παραιτηθεί έως τότε.

Σε ερώτηση, ωστόσο, για το αν εννοεί ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά από την έξοδο από την ΕΕ, διευκρίνισε ότι η πρόθεση παραίτησης αφορά τις προγραμματισμένες  εκλογές του 2022.

Tags: