Πρώτη προσελήνωση της ανθρωπότητας στη ‘σκοτεινή πλευρά’ της Σελήνης επιχειρούν οι Κινέζοι

Πρώτη προσελήνωση της ανθρωπότητας στη ‘σκοτεινή πλευρά’ της Σελήνης επιχειρούν οι Κινέζοι

Στη λεγόμενη “σκοτεινή πλευρά” του φεγγαριού θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να προσεληνωθεί ένα κινεζικό μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, πετυχαίνοντας μια πρωτιά για όλη την ανθρωπότητα σε αυτήν την ανεξερεύνητη περιοχή της Σελήνης.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα μπήκε δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με το διαστημικό της πρόγραμμα – εκτός από μη επανδρωμένα σκάφη – να περιλαμβάνει και αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη περί το 2030 και ίδρυση μόνιμης βάσης εκεί.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους είναι προγραμματισμένη για απόψε (ξημερώματα Σαββάτου στην Κίνα) με τη βοήθεια του κινεζικού πυραύλου Long March 3B που θα εκτοξευθεί από το διαστημικό κέντρο Xichang Satellite Launch Center.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε η αυτόματη προσελήνωση θα γίνει περίπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η αποστολή, με την ονομασία Chang`e 4 θα επιχειρήσει την πρώτη προσελήνωση ρομποτικού σκάφους που στέλλει η ανθρωπότητα στη “σκοτεινή” πλευρά της Σελήνης.

Η “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης δεν είναι πραγματικά σκοτεινή όπως ίσως παραπλανητικά ονομάζεται. Απλά, δεν είναι ορατή από τη Γη. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες του ηλιακού μας συστήματος.

Αν και δορυφόροι και αστροναύτες έχουν πετάξει και έχουν παρατηρήσει τη μακρινή (“σκοτεινή”) πλευρά του φεγγαριού, καμία αποστολή δεν κατάφερε να αγγίξει την επιφάνεια της.

Η αποστολή της κινεζικής θεάς Chang`e

Το διαστημικό σκάφος Chang`e, που πήρε το όνομά του από την κινεζική θεότητα της Σελήνης, θα  προσπαθήσει να καθορίσει την ηλικία και τη σύνθεση αυτής της ανεξερεύνητης περιοχής της Σελήνης, καθώς και να αναπτύξει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τα μεταγενέστερα στάδια του διαστημικού προγράμματος της Κίνας. Μετά το Chang`e 4, η Κίνα θα στείλει σειρά άλλων ρομποτικών σεληνιακών αποστολών.

Η αποστολή θα διεξάγει επίσης σειρά πειραμάτων. Ενα πολύ σημαντικό πείραμα είναι να μελετηθεί κατά πόσον ορισμένοι σπόροι φυτρώνουν και κάνουν φωτοσύνθεση σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον στην επιφάνεια της χαμηλής βαρύτητας της σελήνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι που θα ζήσουν σε μια μελλοντική αποικία στη Σελήνη ή στον Αρη θα πρέπει να τρέφονται και με λαχανικά που θα φυτρώνουν σε φυτώρια εντός μιας βιόσφαιρας.

Στόχος της Κίνας η αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη

Απώτερος στόχος του διαστημικού προγράμματος της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε το 2007, είναι μια επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2030 και πιθανώς η ίδρυση μόνιμης επανδρωμένης βάσης κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Στο κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης συμμετέχουν και ιδιώτες με επενδύσεις σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και επίσπευση των προσπαθειών εξέλιξης της καινοτομίας στην αεροδιαστημική επιστήμη της χώρας.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη ασιατική χώρα με σχέδια για το φεγγάρι. Σημειώνεται ότι η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας (Indian Space Research Organisation (ISRO) ) θα στείλει διαστημοσυσκευή στην επιφάνεια της Σελήνης τον Μάρτη του 2019. Οι Ινδοί, μαζί με την ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος (JAXA) σχεδιάζουν επίσης αποστολή στο φεγγάρι.