ΗΠΑ : Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης ο Ουίλιαμ Μπαρ

ΗΠΑ : Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης ο Ουίλιαμ Μπαρ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα πως διορίζει στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης τον Ουίλιαμ Μπαρ, έναν ρεπουμπλικάνο νομικό ο οποίος είχε διατελέσει και πάλι Υπουργός Δικαιοσύνης στην αρχή της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας Τζορτζ Χ. Ου. Μπους.

“Τον είχα βάλει εξαρχής στην κορυφή της λίστας”, δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο και χαρακτήρισε τον Μπαρ “καταπληκτικό” και “λαμπρό”.

Ο Μπαρ θα αντικαταστήσει τον Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπέπαυσε τον περασμένο μήνα.

Ως επικεφαλής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα είναι επίσης αρμόδιος για την ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγεται για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Αν ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Μπαρ θα αναλάβει καθήκοντα από τον Μάθιου Γουίτακερ, ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού Δικαιοσύνης αφότου ο Τραμπ έπαυσε τον Σέσιονς. Ο Γουίτακερ ήταν ο προσωπάρχης του Σέσιονς.

Ο Μπαρ είχε υποστηρίξει την αμφιλεγόμενη απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017, όταν ο Κόμεϊ διεξήγε την έρευνα για τη Ρωσία.

Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ανέλαβε την έρευνα ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να ερευνηθούν ενδεχόμενα αδικήματα από την αντίπαλο του Τραμπ κατά την προεδρική εκστρατεία, την Δημοκρατική, Χίλαρι Κλίντον, απ` ό,τι να ερευνηθεί ενδεχόμενη συμπαιγνία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία.

Ο Μάλερ είναι Ρεπουμπλικάνος και είχε διοριστεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης,  Ροντ Ρόζενστιν.
Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως πολιτικές δωρεές δείχνουν ότι η ομάδα των εισαγγελέων του Μάλερ γέρνει προς τα αριστερά. Στο Twitter, ο Τραμπ τους αποκαλεί “17 θυμωμένους Δημοκρατικούς”.
“Θα ήθελα απ` αυτόν να έχει περισσότερη ισορροπία σ` αυτή την ομάδα”, είχε δηλώσει ο Μπαρ στην Washington Post τον Ιούλιο του 2017.

Ως Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μπαρ θα έχει την τελική ευθύνη για τη ρωσική έρευνα, εκτός αν αρνηθεί αυτή την αρμοδιότητα. Ο Σέσιονς είχε αυτοαποκλειστεί από την επίβλεψη της έρευνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ