“Αχρείαστη η συζήτηση περί εγγυήσεων”

“Αχρείαστη η συζήτηση περί εγγυήσεων”

Αχρείαστη θεωρεί η κυβέρνηση την συζήτηση περί εγγυήσεων, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, προσθέτοντας πως η θέση της Τουρκίας θα διαφανεί στην προσπάθεια της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στη δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου επαναλαμβάνει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι «ποτέ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις είτε δημόσια είτε ιδιωτικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για κατάργηση των εγγυήσεων».

Ο κ. Προδρόμου υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος απαντούσε σε ερώτημα δημοσιογράφων που του ζήτησαν να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Κυπριανού ο οποίος σύμφωνα και με τη σημερινή ανταπόκριση του ΚΥΠΕ είχε πει τα εξής: « Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως “κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε (αυτά) να τα υποσχεθούμε ».

«Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι μάλλον αχρείαστη μια τέτοια συζήτηση. Ενόψει της πρωτοβουλίας που εκτυλίσσεται από τα Η.Ε. με τις επαφές της κας Λουτ και την επιδιωκόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να φανεί η θέση της Τουρκίας», τονίζει ο κ. Προδρόμου, για να συμπληρώσει πως «θα έχει την ευκαιρία η Τουρκία να επιδείξει πραγματικά θέληση για λύση ακολουθώντας την εποικοδομητική στάση των δυο άλλων εγγυητριών δυνάμεων, να εγκαταλείψει δηλαδή αξιώσεις για εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και στρατιωτική παρουσία».

ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ