05/12/2018 13:36

Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα νέα τέλη κυκλοφορίας

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία και αφορούν μόνο οχήματα που θα εγγράφονται μετά που θα τεθούν σε ισχύ. 
Για τα υφιστάμενα, εγγεγραμμένα οχήματα, θα ισχύουν τα υφιστάμενα τέλη.
Τα τέλη κυκλοφορίας έχουν ως κύριο στόχο τη μείωση των ρύπων από τα οχήματα, ένα πρόβλημα που τίθεται ολοένα και πιο έντονα στην Κύπρο, με σοβαρές συνέπειες και οικονομικές, λόγω των δεσμεύσεων προς την Ε.Ε. αλλά και στην υγεία, αν δεν ληφθούν σύντομα αποτελεσματικά μέτρα.
Η βασική αρχή των νέων τελών κυκλοφορίας, είναι ότι ένα όχημα, καινούργιο ή εισαγόμενο μεταχειρισμένο, θα πληρώνει τέλη κυκλοφορίας τόσο πιο ψηλά, όσο περισσότερο ρυπαίνει.
Μάλιστα, μέχρι τώρα με το υφιστάμενο σύστημα τελών κυκλοφορίας, λαμβάνονται υπόψη οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ με τα νέα τέλη, θα λαμβάνονται υπόψη όλοι οι ρύποι που εκπέμπονται ή δημιουργούνται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx), τα μικροσωματίδια (ΑΣ) και οι οργανικές πτητικές ουσίες (VOC).
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, με το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος, προώθησαν τις αλλαγές όχι μόνο στα τέλη κυκλοφορίας των σαλούν και βαν οχημάτων, αλλά παράλληλα και των φόρων κατανάλωσης.
Για τα νέα τέλη, θα ισχύει πλέον φόρμουλα που καθορίζεται από τα επίπεδα ρύπων συν την ηλικία κατασκευής του οχήματος, κάτι που ουσιαστικά καθορίζει και κατηγορία κινητήρα, δηλαδή αν έχει κινητήρα Euro 3, Euro 4, Euro5, Euro 6. Ανάλογα με την ηλικία του πληρώνει και καπέλο στο τέλος κυκλοφορίας, που αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία του οχήματος, τη στιγμή που εισάγεται και εγγράφεται στην Κύπρο.
Καταργείται ο φόρος κατανάλωσης
Ένα νέο μέτρο, ευνοϊκό για όλα τα οχήματα αλλά και ιδιαίτερα στα καινούργια που μέχρι τώρα ήταν σε δυσμενή θέση έναντι των εισαγόμενων μεταχειρισμένων, είναι η απόφαση επικύρωσε σήμερα το Υπουργικό, με την οποία καταργείται ο φόρος κατανάλωσης.
Αυτή η ρύθμιση οδηγεί σε αργή ανανέωση του στόλου, έρχονται περισσότερα μεγαλύτερης ηλικίας εισαγόμενα μεταχειρισμένα, με αποτέλεσμα τις αρνητικές συνέπειες τόσο για τις εκπομπές όσο και για θέματα οδικής ασφάλειας, αφού τα νεότερα οχήματα διαθέτουν τα πιο σύγχρονα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας.
Πηγή: philenews

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic