04/12/2018 17:43

Ενήμερο το ΥΠΕΞ για παράνομη σύλληψη υπηκόου της ΚΔ στα κατεχόμενα

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί για την παράνομη σύλληψη και κράτηση γυναίκας υπηκόου της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κατοχικό καθεστώς και προβαίνει από την πρώτη στιγμή σε όλα τα ενδεδειγμένα διαβήματα και παραστάσεις προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή, με στόχο τον τερματισμό της παράνομης κράτησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αφρίκα, ο Δημήτρης Σαμουήλ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για το περιστατικό το βράδυ της Κυριακής.
Η Fadila Chikhou συνελήφθη από την «αστυνομία» όταν πέρασε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των Κούρδων για την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν που είχε γίνει στις ελεύθερες περιοχές όπου έριξε αφίσα του Ταγίπ Ερντογάν στο έδαφος και την πάτησε, ενώ κρατούσε και αφίσα με τον Αμπντουλάχ Οσταλάν.

Το περιστατικό δημοσιοποιεί στο σημερινό του άρθρο στην Αφρίκα ο Σενέρ Λεβέντ γράφοντας ότι η Chikhou τέθηκε υπό μονοήμερη κράτηση με απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» χθες, κατόπιν αιτήματος της «αστυνομίας» για διερεύνηση των διασυνδέσεών της στον «βορρά».

Πρωτοσέλιδα η Αφρίκα γράφει ότι η γυναίκα που είναι από την Συρία και έχει υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορείται με τα αδικήματα μέλους σε παράνομη οργάνωση και προσβολή εκπροσώπων ξένων κρατών.

Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι η «αστυνομία» έδειξε φωτογραφία από την εκδήλωση στην οποία συμμετείχε στις ελεύθερες περιοχές και την ρώτησε εάν είναι αυτή, με την Chikhou να απαντά «ναι, είμαι εγώ». Η «αστυνομία», προσθέτει ο Λεβέντ, δήλωσε πως η ύποπτη αποδέχθηκε το αδίκημα που διέπραξε, ωστόσο η ίδια δεν θεωρεί ότι διέπραξε κανένα αδίκημα αλλά ότι συμμετείχε «στον αγώνα ενάντια στον εισβολέα».

Στο άρθρο του με τίτλο «Τί δικαιοσύνη αυτή η δικαιοσύνη;», ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι η γυναίκα συνελήφθη κατά την διάρκεια του ελέγχου στοιχείων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και οδηγήθηκε αμέσως σε «αστυνομικό τμήμα» για ανάκριση.

Ο Λεβέντ επισημαίνει ότι και η δική του εφημερίδα δικάζεται γιατί έγραψε για την τουρκική επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας. Επισημαίνει επίσης ότι διαδηλώσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν έχουν γίνει σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Αν έρθουν όλοι αυτοί στην Κύπρο τι θα κάνετε; Θα τους συλλάβετε και αυτούς;  Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αμερικανούς; Θα τους βάλετε όλους φυλακή εδώ; Και τους Ε/κ στο νότο; Αυτούς που βρίζουν τον Ερντογάν Θα τους συλλάβετε κι εκείνους;» διερωτάται.

Tags: