Μea culpa Γιωρκάτζη γιατί σταμάτησε την έρευνα για ΜΕΔ Πολ. Εκτεθειμένων Προσώπων

Μea culpa Γιωρκάτζη γιατί σταμάτησε την έρευνα για ΜΕΔ Πολ. Εκτεθειμένων Προσώπων

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε ότι σταμάτησε την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με ευνοϊκούς όρους, τονίζοντας ότι το φέρει βαρέως που δεν συνέχισε αυτή την έρευνα διότι δημιουργήθηκε στην κοινωνία ένα «μίσος» εναντίον της.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η κ. Γιωρκάτζη χαρακτήρισε το θέμα ως την «πηγή των κακών που βρήκαν τις τράπεζες μας».

«Όταν ξεκίνησα περί το 2015 να κάνω αυτή την έρευνα διέρρευσε από κάπου ένας κατάλογος ΜΕΔ Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων», είπε και συνέχισε: «Την άλλη ημέρα πήγα στο γραφείο και βρήκα το γραφείο μου περιβαλλόμενο από μια κίτρινη κορδέλα, αυτές που γίνονται εγκλήματα, και μου είπαν ότι σου κατάσχουμε τον υπολογιστή σου, η Αστυνομία. Είναι σοβαρό αυτό το θέμα διότι έγινε ποινική ανάκριση γι’ αυτό το θέμα και το mea culpa μου πριν φύγω (από τη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ) είναι ότι ίσως φοβήθηκα».

Όπως είπε, η διαρροή του καταλόγου προκάλεσε την επέμβαση της Αστυνομίας μετά από καταγγελία που έγινε από βουλευτή, προσθέτοντας ακόμη ότι έγινε ποινική ανάκριση και κατέθεσε στο ΤΑΕ επί ώρες.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο υπολογιστής της επεστράφη ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Τότε είχε γίνει τέτοιος σάλος, υπήρχε τέτοιο μίσος εναντίον μου και απ’ εκεί που ήμουν στα ψηλά ως Γενικός Ελεγκτής, το ίδιο πρόσωπο βρέθηκα να με μισεί μια κοινωνία, γιατί θα έκανα ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ και στους όρους τους ευνοϊκούς ή αν υπήρχαν όροι ευνοϊκοί. Αυτό το φέρω βαρέως και αν σήμερα επιτύχουμε κάτι ως ομάδα, οι βουλευτές μας και οι τεχνοκράτες μας είναι να πούμε ότι ναι η ΚΤΚ θα ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες για το ποια είναι τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και με ποιους όρους έχουν δοθεί. Αν συμφωνείτε θα πάω στο γραφείο μου να στείλω την εγκύκλιο στις τράπεζες για να μας δώσουν αυτά τα στοιχεία», ανέφερε.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν παρέμβαση των βουλευτών, με πολλά μέλη της Επιτροπής να λένε ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να κατατεθούν στον Πρόεδρο της Βουλής.

«Έχουμε τον τρόπο και είχαμε πάρει στοιχεία, τα πρώτα στοιχεία και μετά κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που μας επιστράφηκαν μετά από παρέμβαση του Προέδρου της ΕΚΤ», είπε η κ. Γιωρκάτζη, λέγοντας μάλιστα πως «από βουλευτή που έγινε καταγγελία», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Μάριος Μαυρίδης βουλευτής του ΔΗΣΥ και Προεδρεύων της Επιτροπής, είπε πως το κόμμα του δεν ήταν ποτέ εναντίον της διερεύνησης του θέματος.

«Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευνοϊκές μεταχειρίσεις σε ΠΕΠ βεβαίως πρέπει να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν. Αλλά είναι και αυτοί άνθρωποι όπως οι υπόλοιποι και πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης», είπε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης είπε από την στιγμή που η Διοικήτρια έχει τα στοιχεία και είναι έτοιμη ακόμη και σήμερα θα πρέπει να τα καταθέσει,

«Αυτή είναι η άποψή μας, εμείς είπαμε ακόμη και τώρα να κατατεθούν στο Πρόεδρο της Βουλής και αναλόγως η Βουλή να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί αυτά τα στοιχεία», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, χαρακτήρισε την κ. Γιωρκάτζη ως την μεγάλη απούσα, σημειώνοντας ότι το σημερινό mea culpa ‘ήταν μια κίνηση αντιπερισπασμού’.

«Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία του αντιπερισπασμού κατάφερε να κρύψει τις σοβαρές ομολογίες που έκανε σήμερα. Απούσα στο θέμα του Συνεργατισμού, απούσα στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απούσα στο θέμα της πώλησης δανείων,. Γενικώς Απούσα… Πού είναι ο ελεγκτικός ρόλος της ΚΤΚ, πού είναι το αποτέλεσμα που περιμένεις από υψηλόμισθους αξιωματούχους αυτής της Πολιτείας», διερωτήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ