02/12/2018 10:10

Αβερώφ Νεοφύτου: Σε οριακή περίοδο στο Κυπριακό, μόνο πλαίσιο η λύση ΔΔΟ

«Το Κυπριακό βρίσκεται όχι σε κρίσιμη καμπή, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, αλλά σε οριακή περίοδο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που θα μπορούσε για να έχουμε επανέναρξη του διαλόγου», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε χαιρετισμό του στην ετήσια χοροεσπερίδα του παραρτήματος του κόμματος στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή επαφών και άφιξης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο για να φανεί κατά πόσο μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για την επανέναρξη του διαλόγου.

Όπως συμπλήρωσε, «ακόμα κι αν αρχίσει ο διάλογος, ο δρόμος θα είναι δύσκολος και δύσβατος, καθώς η τουρκική αδιαλλαξία είναι γνωστή, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες να σπάσουμε αυτή την αδιαλλαξία».

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι «μόνο μέσα από το πλαίσιο της αναζήτησης μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορούμε να βρούμε μία λειτουργική βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

«Δεν υπάρχουν για τον κυπριακό ελληνισμό άλλες επιλογές. Σκέψεις που ακούγονται από την Άγκυρα για δύο κράτη ή συνομοσπονδία δεν μπορούν να συζητηθούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά», σημείωσε.

Απηύθυνε εξάλλου έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να ενώσουν δυνάμεις σε αυτή την οριακή περίοδο και να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Λονδίνο είπε ότι θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον Υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, τον Υφυπουργό Brexit Λόρδο Μάρτιν Κάλαναν και τον Πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι θα ζητήσει την υποστήριξή τους για την Κύπρο, διότι η Βρετανία έχει υποχρεώσεις ως εγγυήτρια της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περνώντας στο Brexit είπε ότι δημιουργεί προκλήσεις, ιδίως καθώς, όπως σημείωσε, μοιάζει πολύ πιθανό με βάση τα όσα ακούγονται να οδηγηθούμε σε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Ακόμα και αν έχουμε “no deal”, εμείς ως Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα επηρεαστούν τα δικαιώματα των 300.000 Ελληνοκυπρίων που ζουν εδώ στη Βρετανία, των 10.000 και πλέον φοιτητών μας εδώ και των Κυπρίων που ζουν στις βάσεις», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Στην αναφορά του στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επισήμανε την εμπλοκή διεθνών κολοσσών στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Παρά τις απειλές της Τουρκίας, συνεχίζουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα με χαμηλούς τόνους και μεθοδικότητα», συμπλήρωσε. Είπε επίσης ότι το φυσικό αέριο είναι και ένα κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους να δείξουν ότι επιθυμούν την επανένωση της Κύπρου, καθώς η αξιοποίησή του θα γίνει προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στις θυσίες του κυπριακού λαού, που σε συνδυασμό με τις πολιτικές της κυβέρνησης και τη συμπαράσταση των λοιπών πολιτικών δυνάμεων ανέτρεψαν την εικόνα της κυπριακής οικονομίας. Είπε δε ότι σε 2-3 χρόνια θα υπάρχει πλήρης απασχόληση στην Κύπρο, ως κορύφωση της μεγάλης μείωσης της ανεργίας.

Εξήρε δε την ενότητα της παροικίας και προέτρεψε τους νέους της παροικίας να εμπλακούν στα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας.

Στο δικό της χαιρετισμό η φιλοκύπρια Βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς εξήρε την «αφοσίωση» του Προέδρου Αναστασιάδη στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Δήλωσε ότι η ίδια ήταν και θα παραμείνει υποστηρίκτρια του στόχου για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο και ότι θα τονίζει τις θέσεις της υπέρ αυτού στο κοινοβούλιο, στα ΜΜΕ και στις επαφές της με το Foreign Office και τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα του Brexit, οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών είναι αποφασισμένες να ενισχύουν τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου και να γίνουν «πιο στενές από ποτέ».

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου Ανδρέας Παπαευριπίδης ανέφερε, εξάλλου, μεταξύ άλλων, ότι θα ήθελε να δει περισσότερους νέους της παροικίας να εμπλέκονται στα δρώμενα της παροικίας. Ζήτησε δε τη συνέχιση της στήριξης όλων στην εκκλησία και στα παροικιακά σχολεία, που αποτελούν πυλώνες και εγγύηση συνέχειας της παροικίας.

ΚΥΠΕ

Tags: