Τουσκ: Αν απορριφθεί η συμφωνία δεν θα έχουμε ‘καμία συμφωνία’, ή ‘καθόλου Brexit’

Τουσκ: Αν απορριφθεί η συμφωνία δεν θα έχουμε ‘καμία συμφωνία’, ή ‘καθόλου Brexit’

H EE είναι έτοιμη για κάθε σενάριο σε σχέση με το Brexit, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, από τη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή. Συγκεκριμένα μιλώντας στον Τύπο από κοινού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Ντ.Τουσκ ανέφερε: “Πολλοί ηγέτες θα έχουν σίγουρα ερωτήσεις σχετικά με την Brexit, επομένως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις συμφώνησε σε ένα διαδοχικό διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο”.

“Λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη δυνατή, στην πραγματικότητα, η μόνη δυνατή. Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί στα κοινοβούλια, μένουμε, όπως τόνισε ήδη πριν από λίγες εβδομάδες η πρωθυπουργός Μέι με μια εναλλακτική λύση ή καμία συμφωνία ή κανένα Brexit. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε σενάριο”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Σύνοδο των G20 το στίγμα της ΕΕ έδωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν. “Έχουμε μάθει ένα μάθημα τα τελευταία δέκα χρόνια και επί της αρχής καμία χώρα, καμία περιοχή δεν μπορεί να την τα καταφέρει μόνης της”, είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ. “Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολυμερή συνεργασία” συμπλήρωσε και τόνισε ότι “εμείς, οι Ευρωπαίοι, πιστεύουμε σε μια ανοικτή και δίκαιη οικονομία – αυτό σημαίνει εμπόριο και το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο είναι σημαντικότερο από ποτέ για την Ευρώπη, υποστηρίζοντας 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή κατά δύο τρίτα περισσότερα από ό, τι το 2000”. “Οι εξαγωγές στηρίζουν σχεδόν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες”, τόνισε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

“Επιτρέψτε μου να προσθέσω λίγα λόγια σε αυτά που είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ντ.Τουσκ. “Επειδή πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για τη διεθνή συνεργασία, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένων των διμερών και ανεπίσημων ανταλλαγών τους, για να συζητήσουν σοβαρά πραγματικά ζητήματα όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, η τραγική κατάσταση στη Συρία και την Υεμένη, επιθετικότητα στην Ουκρανία και δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο οι ηγέτες της G20 δεν πρέπει να έχουν μια ουσιαστική συζήτηση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ειδικά επειδή όλα τα εργαλεία βρίσκονται στα χέρια τους και η μόνη προϋπόθεση είναι καλή θέληση”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Δεν μπορούμε επίσης να υποτιμήσουμε άλλα θέματα που παραμένουν δύσκολα για ορισμένους ηγέτες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του τύπου και η βασική ασφάλεια των δημοσιογράφων και είναι υποχρέωσή μας, ως ΕΕ, να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία και να πιέσουμε τους εταίρους μας για να σεβαστούμε αυτές τις βασικές αρχές”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ