30/11/2018 12:21

Δέσμευση Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρουμανία

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ρουμανίας για την ενίσχυση της δυναμικής και συνεχώς αναπτυσσόμενης εταιρικής σχέσης, έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση της πρεσβείας της Ρουμανίας στην Κύπρο.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ένωση του κράτους της Ρουμανίας με την επιστροφή της Τρανσυλβανίας στη χώρα, που γιορτάζεται την 1η Δεκεμβρίου.

Στην ομιλία του ο κ. Καδής ανέφερε ότι η Κύπρος είναι σήμερα η 4η μεγαλύτερη χώρα-επενδυτής στη Ρουμανία και ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτή η θετική τάση συνεχίζεται να αναπτύσσεται και στα επόμενα χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι εκατοντάδες Κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν ή έχουν αποφοιτήσεις από ρουμανικά πανεπιστήμια, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του στην ενεργό ρουμανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Κύπρο για την απτή συμβολή της στη διεύρυνση των σχέσεων, τον εμπλουτισμό του πολιτισμικού ιστού της κυπριακής κοινωνίας και τη συμβολή τους στην κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Ρουμανία το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο κ. Καδής επαναβεβαίωσε τη στενή δέσμευση της Κύπρου σε πολιτικές που διασφαλίζουν την ενότητα, αλληλεγγύη και συνοχή ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Η Ρουμανία, όπως είπε, αναλαμβάνει την προεδρία στην πιο απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις περίοδο για την ΕΕ και τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις προτεραιότητες που έχετε θέσει, αφού μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και το ίδιο όραμα για την Ένωση. Η Κύπρος θα είναι στον πλευρό σας, στην προσπάθειά σας να προχωρήσετε με αυτές τις προτεραιότητες», είπε.

Στο δικό της χαιρετισμό η Επιτετραμμένη της Ρουμανίας στην Κύπρου Ντανιέλα Τάνε ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ρουμανίας έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και σημείωσε ότι το περασμένο χρόνο οι πολιτικές επαφές των δύο χωρών γίνονται πλέον σε τακτική βάση. Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες θέσεις στην ΕΕ, για μια Ευρώπη με μεγαλύτερη συνοχή και πιο κοντά στους πολίτες της, ικανή να διασφαλίσει την ασφάλεια και ευημερία τους.

Ανέφερε επίσης ότι η Ρουμανία υποστηρίζει έντονα την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό.

Εξέφρασε ακόμα την ευγνωμοσύνης της Ρουμανίας για τη φιλοξενία στην Κύπρο μεγάλου αριθμού Ρουμάνων, με την ρουμανική κοινότητα να είναι μια από τις μεγαλύτερες στο νησί.

ΚΥΠΕ

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic