28/11/2018 11:46

Φόρος: 270 χιλιάδες email για αλλαγές σε δηλώσεις

Τελευταία ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τις δηλώσεις εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017 δίνει το Τμήμα Φορολογίας στους φορολογούμενους πολίτες. Έστειλε περίπου 270 χιλ. email σε φορολογουμένους που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Φέτος για πρώτη φορά υποβλήθηκαν μόνο ηλεκτρονικά όλες οι φορολογικές δηλώσεις.

Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αλλάξουν τις δηλώσεις τους.

Ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν τυχόν λανθασμένα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις φορολογικές τους δηλώσεις τις οποίες υπέβαλαν.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε το Τμήμα Φορολογίας, ενημερώνονται οι φορολογούμενοι ότι έχουν τη δυνατότητα, μέσω του συστήματος TAXISnet, να επαναφέρουν (εάν χρειάζεται) τη δήλωση εισοδήματος, που υπέβαλαν οριστικά, σε προσωρινή παραλαβή, επιλέγοντας το σημείο «Μεταβολή σε ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ».

Όπως επισημαίνει το Τμήμα Φορολογίας, οι φορολογούμενοι χρησιμοποιώντας την καινούργια δυνατότητα θα έχουν τη δυνατότητα από μόνοι τους να τροποποιήσουν τη δήλωση εισοδήματος του έτους 2017, που υπέβαλαν εμπρόθεσμα, χωρίς την επιβολή του προστίμου των €100 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2018.

Παράλληλα, το Τμήμα Φορολογία δίνει και οδηγίες στους φορολογουμένους για τον τρόπο διόρθωσης της δήλωσης εισοδήματος, μέσω της διαδικασίας επαναφοράς τη δήλωσης σε «προσωρινή παραλαβή». Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνδεθούν με την υπηρεσία TAXISnet χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κώδικες. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν το σημείο «υποβολή/ προβολή δηλώσεων» και στη συνέχεια το σημείο «προβολή».

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει στην πορεία να επιλέξουν από τον «αριθμό δήλωσης» τον αριθμό που αφορά το 2017 και, στη συνέχεια, το σημείο «μεταβολή σε προσωρινή».

Επίσης το αρμόδιο Τμήμα καλεί τους φορολογουμένους να αγνοήσουν το μήνυμα που παρουσιάζεται με κόκκινα γράμματα, αφού αφορά την περίοδο μετά την 30ή Νοεμβρίου. Όπως υπογραμμίζει, τροποποίηση μετά την πιο πάνω ημερομηνία θα θεωρηθεί ως μη έγκαιρα υποβεβλημένη και θα επιβληθούν χρηματικές επιβαρύνσεις με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Καταλήγοντας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πως για να ολοκληρωθεί η προσπάθειά τους πρέπει να πατήσουν το σημείο «Μεταβολή» και, στη συνέχεια, στην «Αρχική σελίδα χρήστη», να επιλέξουν το «ΥΠΟΒΟΛΗ/ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ» -> «Υποβολή» -> «2017», να διορθώσουν και υποβάλουν ξανά, οριστικά, τη δήλωση τους επιλέγοντας «Οριστική Υποβολή».

Επίσης το Τμήμα Φορολογίας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εκ νέου μηνύματα που απέστειλαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή και σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και παραμένουν αναπάντητα. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τα ερωτήματά τους στο [email protected] Ο βοηθός έφορος Φορολογίας ανέφερε πως με την υποβολή ξανά των μηνυμάτων, οι λειτουργοί του Τμήματος θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα των φορολογουμένων.

«Η συχνή ενημέρωση του κοινού είναι ένα από τα πλεονεκτήματα» που προσφέρει η μετάβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είπε και πρόσθεσε πως όσες ανακοινώσεις του Τμήματος αφορούν φυσικά πρόσωπα θα τους αποστέλλονται πλέον έγκαιρα ηλεκτρονικά.

Πηγή: philenews.com

Tags: