Γ. Λιλλήκας: Χαιρετίζει εποικοδομητικό κλίμα για ΓεΣΥ

Γ. Λιλλήκας: Χαιρετίζει εποικοδομητικό κλίμα για ΓεΣΥ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε το εποικοδομητικό κλίμα που διαμορφώθηκε κατά τη συνάντηση Υπουργού Υγείας, Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αλλά προειδοποίησε ότι τυχόν αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ σε πολυασφαλιστικό ή μικτό σύστημα, κάτι που θα ήταν εναντίον των ασθενών, δεν θα έχει τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών.

«Θέλω να χαιρετίσω τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του Υπουργού Υγείας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών.

Θέλω να πιστεύω, πρόσθεσε, «ότι θα συνεχίσει να υπάρχει εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και η καλή διάθεση για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου θα έλεγα μεταρρυθμιστικού σχεδίου μετά τις κοινωνικές ασφαλίσεις στην Κυπριακής Δημοκρατία».

«Είναι υποχρέωσή μας να προσφέρουμε στους πολίτες ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας», σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ακόμη ότι «ταυτόχρονα, μας ικανοποιεί το γεγονός ότι κάποιες από τις εισηγήσεις μας φαίνεται να υλοποιούνται και να υιοθετούνται και από το Υπουργείο και από τον ΟΑΥ προς ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων του ΠΙΣ».

Εξέφρασε ωστόσο «την ανησυχία μας όσον αφορά την εξάσκηση της ιδιωτικής ιατρικής. Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να υπάρξει παράθυρο που να οδηγεί σε πολυασφαλιστικό ή σε μικτό σύστημα γιατί αυτό θα αποβεί σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων της κοινωνίας».

«Εάν υπάρχει τρόπος να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα αλλά να παραμείνει η φιλοσοφία της καθολικής παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητα εισοδηματικών κριτηρίων, τότε εμείς θα στηρίξουμε την οποιαδήποτε συμφωνία», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Όμως, πρόσθεσε, «επαναλαμβάνω με κανένα τρόπο δεν θα δεχθούμε να υπάρξει αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και να πάμε σε ένα ή πολυασφαλιστικό ή μικτό σύστημα (που θα λειτουργήσει) σε βάρος των ασθενών».

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ