Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η υποστήριξη των πολιτών στο ευρώ, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η υποστήριξη των πολιτών στο ευρώ, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στο κοινό νόμισμα, το ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρω βαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 74% των πολιτών στη ζώνη του ευρώ λένε ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που τέθηκε το ερώτημα για πρώτη φορά το 2010.

Την ίδια ώρα, σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών (64%) πιστεύουν ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα τους. Η τάση από το 2002 δείχνει ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που σκέφτονται πως το να έχουν το ευρώ είναι καλό για τη χώρα τους αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2007. Έφτασε δε το υψηλότερο επίπεδο το 2017 όταν αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016 και διατηρείται σε αυτό το επίπεδο φέτος.

Το 27% των πολιτών λέει ότι το ευρώ τους κάνει να αισθάνονται πιο Ευρωπαίοι από πριν και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2007.

Το 69% των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός για την οικονομική πολιτική μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για το 2017.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των πολιτών (78%) συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων.

Στην Κύπρο η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 506 πολιτών από τις 15 ως τις 17 Οκτωβρίου, τηλεφωνικά.

Το 47% απάντησαν ότι το ευρώ «είναι καλό για τη χώρα», ενώ το 40% απάντησε το αντίθετο. Μόνο το 18% των Κυπρίων απάντησε ότι το ευρώ τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο Ευρωπαίοι.

Το 58% των Κυπρίων πιστεύει ότι θα ήταν καλό να καταργηθούν τα νομίσματα του ενός και δύο σεντς, το 96% εκτιμά ότι έχει ευχέρεια να χειρίζεται τα χαρτονομίσματα και το 90% έχει ευχέρεια να χειρίζεται και τα κέρματα του ευρώ.

Τέλος το 58% των Κυπρίων θεωρεί ότι το  ευρώ κατέστησε τα ταξίδια ευκολότερα και πιο οικονομικά, και το 66% ζητούν περισσότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών της ευρωζώνης.

Κατηγορία Uncategorized