Παρέμβαση Χατζηγιάννη σε Επιτροπή του ΕΚ για την πολιτιστική κληρονομιά

Παρέμβαση Χατζηγιάννη σε Επιτροπή του ΕΚ για την πολιτιστική κληρονομιά

Άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με θέμα την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά, όπου συμμετέχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Χατζηγιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του στην συζήτηση του θέματος της συντήρησης, διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από περιβαλλοντικές απειλές, καθώς και τις επιθέσεις, τις οποίες δέχεται η πολιτιστική κληρονομιά σε περιοχές κρίσεων, όπως τη Συρία και το Ιράκ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η πολιτιστική κληρονομιά, τα κοιμητήρια, οι εκκλησίες και άλλες αρχαιότητες στην κατεχόμενη Κύπρο δεν τυγχάνουν σεβασμού από το παράνομο κατοχικό καθεστώς, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα οδηγηθούν σε πλήρη αφανισμό λόγω της κακοδιαχείρισής τους.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε ευχαριστίες για την ουσιαστική χρηματοδοτική στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάσωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρη την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και για την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Επεσήμανε ακόμα ότι η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να διασφαλίζει ότι η χρηματοδοτική στήριξη που παρέχει για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν θέτει σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των ψηφισμάτων που έχουν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να διασφαλίζεται η καταγραφή, η αποκατάσταση και η διάσωση των μνημείων που κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό.

ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ