Παρουσιάστηκε το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας

Στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, βουλευτών και άλλων επισήμων παρουσιάστηκε το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τη Μονάδα Περιβαλλοντικών Μελετών & Πράσινης Ανάπτυξης του Οργανισμού REACTION και τις Υπεραγορές Άλφαμεγα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 3 – 12 ετών και θα εφαρμοστεί Παγκύπρια. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκάδες ενημερωτικά και βιωματικά εργαστήρια, διαδραστικές εκπαιδευτικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα, ενημερωτικά σποτ καθώς και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό . Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Περίπου 500 δισεκατομμύρια με 1 τρισεκατομμύριο σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος. Από αυτές μόνο το 1% ανακυκλώνεται. Οι υπόλοιπες καταλήγουν στο έδαφος και στον ωκεανό και χρειάζονται σχεδόν 1000 χρόνια για να διαλυθούν εντελώς, προστίθεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

O κ. Καδής σε ομιλία του τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες τον χρόνο.  Στην Κύπρο, ο καθένας μας χρησιμοποιεί 140 περίπου σακούλες τον χρόνο.  Αυτά τα δεδομένα κατατάσσουν την Κύπρο στην 15η θέση μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση πλαστικής σακούλας.

Ο Πρόεδρος του REACTION Μάριος Σταύρου τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Μονάδα Περιβαλλοντικών Μελετών & Πράσινης Ανάπτυξης του οργανισμού η καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας στα παιδιά.

Κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ