14/11/2018 13:46

Περδίκης: Στην Ολομέλεια η τοποθέτηση Οικολόγων για παρακολούθηση τηλεφώνων

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέλει η πολιτεία να καταπολεμήσει εγκληματικές συμπεριφορές, που έχουν να κάνουν με το οργανωμένο έγκλημα, ωστόσο, από την άλλη δεν θέλει να δώσει στις οποιεσδήποτε διωκτικές αρχές αυθαίρετα δικαιώματα και δυνατότητες να παρέμβουν στις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου. Όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης  το Κίνημα επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής αναλόγως.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τα νομοσχέδια για την πρόληψη και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,
ενόψει της συζήτησης τους στη Βουλή και την επικείμενη ψήφιση τους σε Νόμο, τονίζοντας τη σημαντικότητά τους, αφού πρέπει να περάσουν όσον το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, γιατί η Κύπρος επιβάλλεται να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που αφορά την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, είπε πως «υπάρχει η απαίτηση και η ανάγκη να προωθηθεί νομοθεσία για την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής συμφωνίας, για σκοπούς πρόληψης και διερεύνησης συγκεκριμένων σοβαρών αδικημάτων, τα οποία ορίζονται στο ίδιο το σύνταγμα, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις και τους όρους, που καθορίζονται στο νόμο».

Όπως είπε, εξήγησε την αναγκαιότητα που υπάρχει για την προώθηση αυτής της νομοθεσίας και το γεγονός ότι σήμερα γίνονται συλλήψεις ενεχόμενων προσώπων, οι οποίοι ουσιαστικά εμπλέκονται στη διακίνηση, στην προμήθεια, στην κατοχή ναρκωτικών, αλλά δυστυχώς δεν είναι εφικτό να φτάσουν στο σημείο να διώξουν αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτές τις μεγάλες ποσότητες -τους εμπόρους- αυτούς οι οποίοι ουσιαστικά καταβάλλουν και το σημαντικό ποσό, για την εξασφάλιση των ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες διακινούν κάποιοι και φτάνουν μέχρι και σε παιδιά, τα οποία είναι ανήλικα.

Ανέφερε ακόμα ότι «δυστυχώς από τα στατιστικά που έχουμε στη διάθεση μας το 2018 είχαμε 106 ανήλικα πρόσωπα, τα οποία ενέχονται σε υποθέσεις εμπορίας, κάτι το οποίο αποτελεί θα έλεγα σημαντικό στοιχείο, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωριστεί από κανέναν, εάν πράγματι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που ονομάζουμε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών στον τόπο μας».

Σε σχέση με τη δήλωση του Γιώργου Περδίκη περί αυθαίρετων δικαιωμάτων  στις διωκτικές αρχές να παρεμβαίνουν στις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Ούτε εμείς ζητούμε την αυθαιρεσία στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό τη δίωξη του εγκλήματος. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχουμε βάλει μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις. Κάτω από τις οποίες το δικαστήριο, μετά από δικαστική κρίση να επιτρέπεται να γίνει η τηλεφωνική παρακολούθηση».

«Και μάλιστα», είπε, «και μια σειρά από αυστηρές διατάξεις ούτως ώστε οτιδήποτε το οποίο δεν σχετίζεται με τους λόγους για τους οποίους δόθηκε το διάταγμα να καταστρέφεται και μάλιστα αμέσως. Η προσπάθεια είναι από τη μια ο περιορισμός των δικαιωμάτων να είναι στο σημείο εκείνο που είναι αναλογικά επιτρεπτός στη βάση του δικαιώματος που προσπαθώ να εξυπηρετήσω που είναι η διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη, της προστασίας όλων αυτών των υποψήφιων θυμάτων από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, τα εγκλήματα τα οποία προβλέπονται στο σύνταγμα μας. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που επιμένουμε σε αυτό το θέμα».

Εξέφρασε την ετοιμότητα να ακούσει όλες τις απόψεις, οι οποίες ουσιαστικά θα μπορούν να δώσουν περισσότερη προστασία, αλλά την ίδια ώρα πρόσθεσε, «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την απαίτηση που υπάρχει για να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα όλων εκείνων, οι οποίοι φαίνεται ότι διατρέχουν κινδύνους από αυτού του είδους τις δραστηριότητες».

Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης είπε ότι είχαν με τον αρμόδιο Υπουργό μια παραγωγική συζήτηση επί των επιφυλάξεων τους.

«Για το Κίνημα Οικολόγων, ως μέλος και του Παγκόσμιου Κινήματος Πρασίνων, τα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ή του εγκλήματος, είναι πρώτης προτεραιότητας. Εκεί που υπάρχουν, όμως, τα μεγάλα διλήμματα είναι εκεί που αγγίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις προσωπικές ελευθερίες. Έχουμε θέματα στα νομοσχέδια. Δεν έχουν διασκεδαστεί όλες οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις μας. Έχουμε μπροστά μας να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις ως Κίνημα Οικολόγων και γνώμονας βεβαίως θα είναι αυτά που είπε ο Υπουργός», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα θέλουμε να καταπολεμήσει η πολιτεία εγκληματικές συμπεριφορές, που έχουν να κάνουν με το οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα με την εκμετάλλευση ανηλίκων, με την πορνογραφία, με τις σύγχρονες μορφές του εγκλήματος,  που είναι και οργανωμένο και επηρεάζει τον κάθε πολίτη χωριστά», για να προσθέσει ότι «το έγκλημα είναι η μεγαλύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων».

«Από την άλλη δεν θέλουμε να δώσουμε στις οποιεσδήποτε διωκτικές αρχές αυθαίρετα δικαιώματα και δυνατότητες να παρέμβουν στις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών. Η απόφαση είναι δική μας. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τα νομοσχέδια της την πολιτική της βούληση. Εμείς επιφυλασσόμαστε ενώπιον της Ολομέλειας να τοποθετηθούμε αναλόγως», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic