Την ελπίδα για εθνική ομοψυχία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας μετά το Εθνικό

Την ελπίδα για εθνική ομοψυχία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας μετά το Εθνικό

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πως το Κυπριακό βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εθνική ομοψυχία σε μέτωπο που θα στηρίζεται στα όσα η πολιτική ηγεσία συμφωνεί.

Πρόσθεσε ότι μετά το Γκραν Μοντάνα η όλη συζήτηση έχει τροχιοδρομήσει το Κυπριακό προς διάφορες ανοιχτές κατευθύνσεις και είπε πως εκτιμά ότι η όλη ουσία τελικά θα είναι οι όροι αναφοράς.

Η διαμόρφωση ή μη των όρων αναφοράς είναι που θα καθορίσει και την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού, συνέχισε, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται πλέον στο περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού και για αυτό και θα χρειαστεί καλή προετοιμασία από την πλευρά μας και επιμονή σε ζητήματα αρχών, όπως είπε.

Πρέπει να μας προβληματίζουν από την αρχή όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι είτε για το ενδεχόμενο να επέλθει συμφωνία στους όρους αναφοράς, που θα μας οδηγήσει, πάρα πολύ κοντά σε μια συμφωνία λύσης, και τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως πρέπει να προβληματίσει το ενδεχόμενο νέου αδιεξόδου και οι συνέπειες προς την πλευράς μας και να αποφασισθούν ενέργειες ώστε αυτές να ανατραπούν ή προληπτικά να αποτραπούν.

Ο ίδιος προβληματισμός πρέπει να ισχύει και να γίνει η ίδια προετοιμασία και για την περίπτωση στην οποία δεν υπάρχει κατάληξη στους όρους αναφοράς γιατί όπως έχει πλέον το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα καθοριστικής σημασίας, συνέχισε.

Άρα, αν με το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για τα επόμενα βήματα τόσο της πλευράς μας όσο και της τουρκικής πλευράς, είπε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η όλη διαδικασία μοιάζει πλέον με διαδικασία εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων των οποίων το τέλος δεν μπορεί να προδιαγράψει κανένας.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την ευχή ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση θα επικρατήσει εθνική ομοψυχία και ότι «θα είμαστε τουλάχιστον ενωμένοι σε ένα μέτωπο, στηριζόμενοι στα ελάχιστα που συμφωνούμε ως προς το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ