12/11/2018 17:39

Στο άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας (Φωτογραφίες)

Μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης έστειλαν ο Δήμαρχος Δερύνειας, Αντρος Καραγιάννης, και αρκετός κόσμος που γύρω στις 12 το μεσημέρι όταν άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας, περπάτησαν στη κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας.

Αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην ε/κ πλευρά του οδοφράγματος ενώ τα αυτοκίνητα σχημάτισαν ουρά προκειμένου να περάσουν στην απέναντι πλευρά για να δουν τα ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα για 44 χρόνια σπίτια τους.

Γύρω στις 11 το πρωί στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς άρχισαν να μετακινούν τα συρμάτινα οδοφράγματα που βρίσκονταν στο δρόμο, ενώ λίγο πριν το άνοιγμα του οδοφράγματος σημειώθηκε μικρή ένταση μεταξύ Ελληνοκυπρίων που υποστηρίζουν το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και ατόμων που τάσσονται εναντίον του ανοίγματος και άλλων οδοφραγμάτων.

Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο χώρο δεν χρειάστηκε να επέμβει για να επιβάλει την τάξη.

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας και από τις δύο πλευρές και δεκάδες κόσμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αντρο Καραγιάννη και βουλευτές του ΑΚΕΛ, εισήλθαν στη νεκρή ζώνη και πορεύθηκαν προς το οδόφραγμα στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας όπως και αυτό του Απλικίου. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια να διευκολύνουμε τη διακίνηση των ανθρώπων σε συνθήκες ημικατοχής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα επαναβεβαιώνουμε τη βούληση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πραγματική επανένωση και απελευθέρωση που θα επέλθει μέσα από τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, γιατί όλα όσα γίνονται είναι υπό την αίρεση της άρσης της κατοχής».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις μερίδας του κόσμου που αντιτίθεται στην διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας καθώς και άλλων οδοφραγμάτων, ο κ. Δαμιανού είπε πως «εμείς στεκόμαστε στο μείζον που είναι η προσπάθεια για να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας και θεωρούμε ότι η επαφή των ανθρώπων συνδράμει αυτή την προσπάθεια».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αυτοί που θέλουν να χτίζουν τείχη είναι δικαίωμα τους αλλά είναι και δικό μας δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για να τα γκρεμίζουμε».

Από πλευράς του, ο Στάθης Κωνσταντίνου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΛΑΜ και Δημοτικός Σύμβουλος Παραλιμνίου, εξέφρασε τη διαφωνία του Κόμματος για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και κάλεσε «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την υστάτη να λάβει υπόψη του τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που υπέγραψαν για να μην ανοίξει το οδόφραγμα της Αμμοχώστου και να σεβαστεί επιτέλους τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού».

Πρόσθεσε ότι «εμείς σαν Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο δεν θα μείνουμε απλά στα λόγια και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, θα μιλήσουμε με κόσμο, πάντα σε λογικά και ειρηνικά πλαίσια και όχι με βία, για να μην ανοίξει ούτε αυτό της Δερύνειας ούτε και άλλα οδοφράγματα».

Ο Σπύρος Σολωμού, πατέρας του δολοφονηθέντος Σολωμού Σολωμού ανέφερε ότι «για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση μας και οι Τουρκοκύπριοι, σκοτώνουν τον Σολωμό Σολωμού και τον Τάσο Ισαάκ».
Ο Τ/κ Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμοχώστου παρέδωσε στον Δήμαρχο Δερύνειας Αντρο Καραγιάννη μία γλάστρα με ελιά για να συμβολίζει την ειρήνη.

Παραλαμβάνοντας τη γλάστρα με την ελιά ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «είναι συγκινητικό το γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι έχουν ανταποδώσει αυτή την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει στη Δερύνεια για τη διάνοιξη του οδοφράγματος και όχι μόνο, για την προώθηση της επαναπροσέγγισης. Είναι συγκινητικό να έρχεσαι λίγα μέτρα πιο κάτω από τη Δερύνεια και να βλέπεις να σε περιμένουν άνθρωποι με ανοιχτές τις αγκάλες».

Πρόσθεσε πως «δεν ανέμενα ότι θα μας αγκάλιαζε τόσος πολύς κόσμος και αυτό σημαίνει ότι τελικά οι προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι από κοινού έχουν ανταπόκριση. Εχουμε κάνει το πρώτο βήμα που ήταν η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας και του Απλικίου και τώρα αναμένουμε να κάνουμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την επανένωση της Κύπρου μας».

Ο κ. Καραγιάννης ευχαρίστησε «όλους όσοι έχουν συμβάλει στη διάνοιξη του οδοφράγματος, στην προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Τ/κ ηγέτη, τον διαπραγματευτή, τον επικεφαλής της Επιτροπής Διάνοιξης των Οδοφραγμάτων, την Αστυνομία, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον κόσμο που βρίσκεται σήμερα εδώ. Το γεγονός ότι τόσος κόσμος ήρθε σήμερα εδώ δείχνει ότι τελικά υπάρχει και θέληση και βούληση για επανένωση του νησιού μας».

Αναφερόμενος στη γλάστρα που παρέλαβε ο Δήμαρχος Δερύνειας είπε πως «ο Τ/κ Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμοχώστου, στηρίζει την επαναπροσέγγιση και επανένωση της Κύπρου και η ελιά είναι το σύμβολο της ειρήνης. Αυτό είναι για μας αρκετό και υποσχέθηκα στους φίλους Τουρκοκύπριους ότι θα φυτέψω την ελιά κοντά στο οδόφραγμα αναμένοντας να μεγαλώσει και ελπίζω να αποτελέσει το σύμβολο μιας επανενωμένης Κύπρου».

Μιλώντας μέσω διερμηνέα από τα τουρκικά στα ελληνικά η Πρόεδρος του Τ/κ Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμοχώστου Dudu Cumaogullari ανέφερε ότι «θέλουμε η ελιά που προσφέραμε δώρο να είναι ένα σύμβολο ειρήνης. Είμαι πολύ συγκινημένη από το άνοιγμα του οδοφράγματος και θέλουμε όλοι οι δρόμοι να ενωθούν».

Από την πλευρά της η Μάρω Αρέστη Πέτρου, από την Κάτω Δερύνεια ανέφερε ότι «έχω πολλή αγωνία για να δει το πατρικό μου της και επειδή έχουν βάλει δίκτυ, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το δω. Θέλω να περπατήσω να πάω στο σπίτι του, στην εκκλησία στο σχολείο μου, να δω τη γειτονιά και την ενορία μου καθώς και παλιούς γείτονες μου».

Εξάλλου ο Χρήστος Αντωνίου εξέφρασε «ιδιαίτερη συγκίνηση» γιατί όπως εξήγησε μένει στη Δερύνεια αλλά για 44 χρόνια δεν κατάφερε να πάει να δει το πατρικό του σπίτι «το οποίο βρίσκεται μόνο 400 – 500 μέτρα εντός της νεκρής ζώνης. Όπως ανέφεραν μόνο ο δρόμος θα είναι ανοικτός δεν μπορούμε να πάμε ούτε δεξιά ούτε και αριστερά και ελπίζουμε στο σύντομο μέλλον να είναι όλα ελεύθερα».

Ο Πάμπος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση γιατί «επιτέλους μετά από τόσες προσπάθειες και τόσους κόπους διαφόρων παραγόντων ανοίγει αυτό το οδόφραγμα που είναι ένα πλήγμα στο τείχος που χωρίζει τις δύο Κοινότητες. Αυτά τα μέτρα οπωσδήποτε βοηθούν στην επικοινωνία των δύο Κοινοτήτων» είπε και σημείωσε πως νοιώθει «χαρά, λύπη, στενοχώρια και μια πικρία γιατί το να περάσω δίπλα από το σπίτι μου και να μην μπορέσω να το δω είναι αγανάκτηση. Ευχόμαστε όμως στο μέλλον κάτι καλύτερο».

Ο Φοίβος Φιλοθέου από την Κάτω Δερύνεια το σπίτι του οποίου βρίσκεται 200 μέτρα από το οδόφραγμα είπε ότι «για 44 χρόνια και κάτι μήνες περιμέναμε καθημερινώς αυτή την ώρα για να ανοίξει το οδόφραγμα ώστε να πάμε να επισκεφθούμε το σπίτι μας γιατί βρισκόταν σε στρατιωτική ζώνη».

Ο πάτερ Φωκάς που κατάγεται από το Βαρώσι, υπηρέτησε στον Πενταδάκτυλο, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στη Δερύνεια, είπε πως «αναμένουμε να ανοίξει το οδόφραγμα για να πάμε στο σπίτι μας, να πάμε στα πάτρια εδάφη. Θέλω να πηγαίνω πιο συχνά στο σπίτι μου αλλά επειδή βρίσκεται στην περίκλειστη περιοχή, δεν μπορώ να το επισκέπτομαι».

Ο πάτερ Φωκάς μετά από έκκληση του Σπύρου Σολωμού τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για όσους έχασαν τη ζωή τους στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Και από τις δύο πλευρές του δρόμου που ενώνει τα δύο οδοφράγματα και που οδηγεί στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια και στον κατεχόμενο Αγιο Μέμνωνα υπήρχε συρματόπλεγμα, με τα σπίτια να είναι χωρίς πόρτες και παράθυρα, με εμφανή σημεία εγκατάλειψης.

Αρκετός κόσμος που το σπίτι του βρισκόταν πάνω στο δρόμο σταματούσε και έβγαζε φωτογραφίες ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μόλις αντίκρισαν την οικία τους δάκρυσαν και θυμήθηκαν τα χρόνια πριν το 1974, όπου ζούσαν με τις οικογένειες τους.

Γύρω στις τέσσερις το απόγευμα στο οδόφραγμα της Δερύνειας μετέβη και η Τασούλα Ισαάκ, μητέρα του Τάσου Ισαάκ η οποία κρατούσε φωτογραφίες με σκηνές από τη δολοφονία του γιου της στις 11 Αυγούστου του 1996.

Η κα. Ισαάκ κρατούσε στεφάνι και ζήτησε τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εισέλθει στη νεκρή ζώνη για να το καταθέσει στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο γιος της.

ΚΥΠΕ

Tags: