Δηλητηρίασαν τρία σκυλάκια, επηρεάστηκε όμως και γυναίκα

Δηλητηρίασαν τρία σκυλάκια, επηρεάστηκε όμως και γυναίκα

Υπόθεση δηλητηρίασης τριών σκυλιών με ποντικοφάρμακο στη Λακατάμια, που φαινόταν ότι έκλεισε, παίρνει νέες διαστάσεις και το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν αποκλείει αποστολή δειγμάτων σε εργαστήρι στο εξωτερικό, αφού η συγκεκριμένη ανάλυση περιλαμβάνεται σε αυτές που δεν διενεργούνται στην Κύπρο.

Εκτός από τα τρία σκυλιά, που δεν άντεξαν τη δηλητηρίαση, από το ποντικοφάρμακο φαίνεται να επηρεάστηκαν και οι λεμφαδένες γυναίκας υπαλλήλου του ιδιοκτήτη των σκυλιών. Ο προϊστάμενός της ανέφερε στον «Φ» πως πέραν του ότι μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν μερικές χιλιάδες ευρώ σε εξετάσεις, η κατάσταση της υγείας της υπαλλήλου του δεν βελτιώθηκε.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αποστολής των δειγμάτων (που φυλάσσονται στο Κρατικό Χημείο) στο εξωτερικό, αυτά θα συνοδευθούν από αστυνομικό.

Ο ιδιοκτήτης των σκυλιών ανέφερε στον «Φ» ότι, με βάση πληροφόρηση της οποίας έτυχε, το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια αναλύσεων που σχετίζονται με ποντικοφάρμακα. Διερωτήθηκε δε, τι θα γίνει αν δεν δηλητηριαστούν σκυλιά αλλά άνθρωποι και προκύψει ανθρωποκτονία. Σύμφωνα πάντα με τον ιδιοκτήτη, αναφορά που ετοιμάστηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους επιβεβαίωνε την αδυναμία του Χημείου να διενεργήσει αναλύσεις με ποντικοφάρμακο.

Επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή του Κρατικού Χημείου Στέλιο Γιαννόπουλο, ο οποίος αρχικά αναγνώρισε ότι όντως η αναφορά που ετοιμάστηκε από υπάλληλο του Χημείου παρέπεμπε στο ότι το Χημείο δεν είναι σε θέση να διενεργήσει αναλύσεις για ποντικοφάρμακο. Όπως εξήγησε, τα τελευταία περίπου 15 χρόνια δεν εστάλησαν για ανάλυση από το Χημείο δείγματα δηλητηρίασης με ποντικοφάρμακο προφανώς επειδή προτιμούνται άλλοι τρόποι δηλητηρίασης ζώων, οπόταν δεν αναπτύχθηκε μέθοδος διενέργειας αναλύσεων για δηλητηριάσεις με ποντικοφάρμακο. Εξήγησε επίσης πως κάθε χρόνο το Κρατικό Χημείο χειρίζεται περίπου 20 υποθέσεις δηλητηριάσεων, άσχετων με ποντικοφάρμακα. Όσον αφορά την πιθανή πρόκληση θανάτου σε άνθρωπο από δηλητηρίαση με ποντικοφάρμακο ανέφερε πως πέραν του ότι το ποντικοφάρμακο αλλοιώνει το χρώμα ροφήματος ή φαγητού και του γεγονότος ότι αναδύει έντονη οσμή οπόταν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει, αν προκύψει θέμα δηλητηρίασης, τότε ο χειρισμός θα είναι διαφορετικός, αφού θα πρόκειται για ανθρωποκτονία.

Ο διευθυντής του Χημείου διευκρίνισε πως το γεγονός ότι το Χημείο του κράτους δεν έχει πλήρη αναπτυγμένη μέθοδο ανάλυσης για ποντικοφάρμακα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να διενεργήσει προκαταρκτικές αναλύσεις, αλλά διευκρίνισε πως για να σταθεί η υπόθεση σε δικαστήριο θα πρέπει να υπάρχει επικυρωμένη μέθοδος ανάλυσης.

Το Χημείο μπορεί επίσης να στείλει τα δείγματα που κατέχει ήδη σε εξειδικευμένο εργαστήρι του εξωτερικού, στο οποίο να αναθέσει υπεργολαβικά τη διενέργεια των αναλύσεων. Εξάλλου, αν παραστεί ανάγκη, μπορεί να προμηθευτεί τις πρώτες ύλες και να διενεργήσει, με βάση πρόγραμμα, τις αναλύσεις. Θα επικοινωνήσουμε με την Αστυνομία και αν κρίνει ότι επιβάλλεται η διενέργεια της ανάλυσης, θα προχωρήσουμε, είπε ο κ. Γιαννούπουλος.

Στις 18 Οκτωβρίου, περίπου έναν μήνα μετά τη δηλητηρίαση, ο ιδιοκτήτης των σκυλιών απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας στην οποία αναφέρει ότι στις 15 Σεπτεμβρίου τρέχοντος παρατήρησε πως γύρω από τα επαγγελματικά του υποστατικά στη Λακατάμια υπήρχαν νεκρά αρκετά ζωάκια (γάτοι, περιστέρια, κόρακες και νυφίτσες). Ο ίδιος διατηρούσε πέντε σκυλάκια.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ένα από τα σκυλάκια του κατέρρευσε και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρική κλινική, αλλά δεν το πρόλαβαν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα και τα υπόλοιπα σκυλάκια να επηρεαστούν και να μεταφερθούν σε κτηνιατρική κλινική, αλλά κατέληξαν νεκρά άλλα δύο σκυλάκια.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι στη συνέχεια παρουσίασε προβλήματα (πρήξιμο λεμφαδένων, ζαλάδες, εμετούς, υψηλούς πυρετούς και λιποθυμικά επεισόδια) και υπάλληλός του.

Πηγή: philenews.com

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΚΥΠΡΟΣ