Το άλυτο Κυπριακό επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή, λέει ο Λουκαΐδης

Το άλυτο Κυπριακό επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή, λέει ο Λουκαΐδης

H συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και το άλυτο πολιτικό πρόβλημα επηρεάζουν αρνητικά πρώτα τους ίδιους τους Κυπρίους, αλλά και τις προοπτικές για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, ανέφερε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης.

Μιλούσε στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Δημοκρατική Ασφάλεια στη Μεσόγειο, που διοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και την Κροατική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην παρέμβασή του ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι είναι σημαντικό να εκπονηθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων των χωρών της Μεσογείου, στη βάση της αλληλεγγύης, ασφάλειας και ανάπτυξης. Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των επηρεαζόμενων χωρών, υπογράμμισε, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση των διενέξεων και την εδραίωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε εξάλλου ότι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται, ούτε εισάγεται, ούτε εξάγεται. Η δημοκρατία, συμπλήρωσε, κατακτιέται και αποκτά το περιεχόμενο που αποφασίζουν ελεύθερα και κυρίαρχα οι λαοί, οι πολίτες κάθε χώρας. Γι΄ αυτό, σημείωσε, το δικό μας καθήκον ως ΚΣΣΕ, αλλά και ως Ευρώπη γενικότερα, είναι η ενθάρρυνση και η στήριξη των δημοκρατικών βημάτων και κατακτήσεων που πέτυχαν οι λαοί σε χώρες της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.

Επιπρόσθετα, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, η δημοκρατία δεν μπορεί να προσφέρει άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Όμως, σημείωσε, η δημοκρατία παραμένει η μόνη απάντηση στις διεκδικήσεις των λαών, εφόσον η επιθυμία αυτή προκύπτει εκ των έσω από τους ίδιους τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ο κ. Λουκαΐδης, η ΚΣΣΕ διαθέτει τους μηχανισμούς και την τεχνογνωσία για να στηρίξει, με στενότερη θεσμική συνεργασία, προσπάθειες για εμβάθυνση της δημοκρατίας, προώθησης του κράτους δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και καλύτερη αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων ενώπιον των χωρών της Μεσογείου

Η δημοκρατία, είπε στη συνέχεια ο Κύπριος βουλευτής, δεν αφορά μόνο τη διακυβέρνηση στο εσωτερικό των κρατών, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Ο εκδημοκρατισμός εξήγησε, πρέπει να εμβαθύνεται διαρκώς και στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων και ειδικότερα στο σεβασμό της κυριαρχίας και της ισότητας όλων των κρατών, στις αρχές της μη επέμβασης και του διεθνούς δικαίου, αφού η σύγχρονη ιστορία φανερώνει ότι πολλά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες της Μεσογείου προκύπτουν λόγω της παρέμβασης τρίτων χωρών και των συμμάχων τους.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Συρία  και στην Υεμένη και στο Μεσανατολικό πρόβλημα, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι οι διενέξεις αυτές είναι ενδεικτικές των αρνητικών συνεπειών της παρεμβολής τρίτων χωρών για την ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε τέλος πως η αντιμετώπισή του αφορά όλους, καθότι μερικά Ευρωπαϊκά κράτη καθίστανται υπεύθυνα για τη δημιουργία του προβλήματος εξ αρχής, αφού επέφεραν με τις παρεμβάσεις τους την αστάθεια στην περιοχή.

Όσον αφορά στην τρομοκρατία, υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στο φαινόμενο, όπως και στις αιτίες που το προκαλούν, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη φτώχεια, τις αυξανόμενες ανισότητες και τον εξευτελισμό, που εξακολουθούν να βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο κ. Λουκαΐδης προήδρευσε των εργασιών της Διάσκεψης στο Ντουμπρόβνικ, στην οποία, πέραν των βουλευτών-μέλών της ΚΣΣΕ, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων της Παλαιστίνης, της Αλγερίας και του Μαρόκου.  Η Διάσκεψη ασχολήθηκε ειδικότερα με την αναγνώριση εξωγενών και ενδογενών παραγόντων που αποδυναμώνουν την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο , όπως μεταξύ άλλων, οι συνεχιζόμενες διενέξεις στην εύφλεκτη περιοχή, η τρομοκρατία και η μεταναστευτική κρίση.