Σφοδρές μάχες με δεκάδες νεκρούς μαίνονται από την Πέμπτη στη Χοντάιντα

Σφοδρές μάχες με δεκάδες νεκρούς μαίνονται από την Πέμπτη στη Χοντάιντα

Πολύνεκρες μάχες μαίνονται από την Πέμπτη στη Χοντάιντα, στις ακτές της δυτικής Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανάμεσα στους Σιίτες αντάρτες Χούθι και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στην πόλη όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές την Παρασκευή.

Οι μάχες καταγράφονται παρότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία έχει την έδρα της στο Αντεν, τη μεγάλη πόλη του νότου, εξέφρασε την Πέμπτη την προθυμία της να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και άλλα αστικά κέντρα όπως η Χοντάιντα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη μαίνονται από την Πέμπτη στο νότιο τμήμα της Χοντάιντας, με μονάδες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων να έχουν φθάσει στα περίχωρα του πανεπιστημίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κυβερνητικό στρατό.

Ιατρικές πηγές στη Χοντάιντα έκαναν λόγο για 34 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στις τάξεις των ανταρτών από την Πέμπτη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν έξι άνδρες, σύμφωνα με ουδέτερη ιατρική πηγή και μια πηγή προσκείμενη στις τάξεις τους.

Αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων γνωστοποίησαν την Τρίτη ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ στέλνει ενισχύσεις στη δυτική ακτή ενόψει μιας νέας εφόδου εναντίον της πόλης Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το λιμάνι μέσω του οποίου μπαίνουν στη χώρα τα τρία τέταρτα των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι Χούθι από την πλευρά τους ανέπτυξαν, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές πολλών κτιρίων της πόλης αυτής.

Στρατιωτική πηγή έκανε λόγο την Παρασκευή για δεκάδες αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας στη νότια και ανατολική Χοντάιντα.

Η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη για να αποκαταστήσει την εξουσία της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ.

Οι Χούθι, που θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέχουν την πρωτεύουσα και αχανείς εκτάσεις στη βόρεια και στη δυτική Υεμένη.

Η συμμαχία ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή εναντίον μιας αεροπορικής βάσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά και ιδίως θέσεων από τις οποίες εκτοξεύονται βαλλιστικοί πύραυλοι.

“Αυτή η επιχείρηση είχε στόχο εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων, αποθήκες βομβών και εργαστήρια συναρμολόγησης στη βάση Ντουλάιμι, στη Σανάα”, ανέφερε ο εκπρόσωπός της Τούρκι αλ Μάλικι σε ανακοίνωσή του.

Το διεθνές αεροδρόμιο στη Σαναά και η γειτονική αεροπορική βάση Ντουλάιμι γίνονται συχνά στόχος της αεροπορίας της συμμαχίας. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, το αεροδρόμιο και οι εγκαταστάσεις του παραμένουν σε λειτουργία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις αρωγής.

Οι μάχες συνεχίζονταν την ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τους αντιμαχόμενους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις “με καλή πίστη” μέσα σε έναν μήνα, καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων επτά εκατομμυρίων παιδιών, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή να τερματιστεί “η βία” στην Υεμένη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα αυτή να πέσει “στην άβυσσο”.

“Πριν απ` όλα η βία πρέπει να τερματιστεί παντού και άμεσα”, ειδικά “γύρω από υποδομές κρίσιμης σημασίας και περιοχές όπου ζει άμαχος πληθυσμός”, τόνισε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ.

“Η Υεμένη βρίσκεται σήμερα στο χείλος της αβύσσου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Υεμένης, ενδέχεται να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από λιμό τους προσεχείς μήνες, από οκτώ εκατομμύρια που κινδυνεύουν ήδη σήμερα, προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, χώρας που αποτελεί σύμμαχο του Ριάντ, ζήτησε την Τρίτη να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας υπό την ηγεσία του “σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης”, αναγνωρίζοντας εμμέσως τις εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκαλούν.

“Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Υεμένη”, έκρινε ο Γκουτέρες, καλώντας τα αντιμαχόμενα μέρη να την “αδράξουν”. Προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές να διαπραγματευθούν με “καλή πίστη” και χωρίς προαπαιτούμενα.

Ο ΟΗΕ έχει καλέσει όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να προσέλθουν σε συνομιλίες μέσα σε έναν μήνα. Τον Σεπτέμβριο έγινε – χωρίς επιτυχία – μια προσπάθεια από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού να οργανωθούν διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Μια προηγούμενη τέτοια απόπειρα, στο Κουβέιτ, το 2016, απέτυχε.

Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ