Λύση πριν από τα Χριστούγεννα στο πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακίνητης περιουσία επιχειρεί η Επ. Νομικών

Λύση πριν από τα Χριστούγεννα στο πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακίνητης περιουσία επιχειρεί η Επ. Νομικών

Την ετοιμότητα τους να δώσουν λύση στο πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακίνητης περιουσία πριν από τα Χριστούγεννα, εξέφρασαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, οι οποίοι επιχειρούν να συμπληρώσουν τα κενά που εντοπίζονται σε διατάξεις του νόμου περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων του 2015, που αφορούν τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, με προτάσεις νόμου που στόχο έχουν την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας στους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν αποπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για τον «απαράδεκτο ρόλο» των τραπεζών επί του συγκεκριμένου ζητήματος, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου,  να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς στις τράπεζες, για τη στάση που τηρούν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε τη δέσμευση των τραπεζών σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν θα παρεμποδίζουν την έκδοση τίτλων ακινήτων σε περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Με τη νομοθεσία που προτείνεται και η οποία έχει κατατεθεί και  συζητείται επιχειρείται να δοθεί μια εξισορροπημένη υπό τις περιστάσεις λύση, απαμβλύνοντας ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που έχει προκληθεί σε μια πάρα πολύ μεγάλη μερίδα αγοραστών ακίνητης ιδιοκτησίας, οι οποίοι έχουν ενεργήσει καλόπιστα.

Η πρόταση νόμου παρέχει υπό όρους, εξουσία στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου ώστε να προχωρεί αυτεπάγγελτα σε μεταβίβαση ακινήτου σε αγοραστή με βάση καθορισμένη διαδικασία.

Με την πρόταση νόμου, την οποία συνυπέγραψαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και προσφάτως ο ΔΗΣΥ, η επιτροπή κρίνει ότι εξισορροπούνται τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των μερών, από τη μια του αγοραστή ο οποίος έχει εκπληρώσει πλήρως ή κατά μεγάλο μέρος τις συμβατικές του υποχρεώσεις και από την άλλη του ενυπόθηκου δανειστή ή πωλητή του οποίου έχει κριθεί δικαστικά ότι πλήττονται ή εκμηδενίζονται τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε πως εάν κάποιος προβεί σε ιστορική ανάλυση του πλαισίου θα καταλήξει στο ότι έχει αποτύχει.

«Ειδικότερα», είπε, «το σύστημα αδειοδότησης, έγκρισης, διαίρεσης και τιτλοποίησης νέων αναπτύξεων  διαχρονικά έχει αποδειχθεί ανεπαρκέστατο. Πάρα πολλές αναπτύξεις έχουν προχωρήσει χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας. Δεν υπάρχει έλεγχος και υφίστανται υπερμεγέθης αναπτύξεις, χωρίς την εξασφάλιση της αναγκαίας πολεοδομικής άδειας με αποτέλεσμα λόγου χάρη εκεί που υπήρχε μια καταρχήν άδεια για 5 οικείες βάση του αρχικού σχεδιασμού στο τέλος να αναγείρονται πολύ περισσότερες και αυτά ήταν σε μια περίοδο, η οποία είχαν παρατηρηθεί αυτά τα φαινόμενα, το 2008 μέχρι το 2016».

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου «αυτό που επιχειρείται είναι η νομιμοποίηση υφιστάμενων παρανομιών, όπως και η εξεύρεση τρόπου έκδοσης τίτλων για ανάπτυξη, οι οποίες πωλήθηκαν με την κατάθεση πωλητηρίων εγγράφων στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας», για να προσθέσει ότι «χωρίς την έκδοση τίτλου δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία και αυτό ακριβώς είναι το μέγα πρόβλημα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι «αυτό που ετοιμάσαμε σε μεγάλο βαθμό καλύπτει και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις ενώπιον δικαστηρίων», για να προσθέσει ότι «στη φιλοσοφία τους τις προτάσεις μας υιοθετεί και το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα του κράτους που είναι το Κτηματολόγιο και θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Από εκεί πέρα, επειδή οσμιζόμαστε προσπάθεια κάποιων, για να κωλυσιεργήσουν την προσπάθεια της Επιτροπής Νομικών και εν γένει της Βουλής, έχουμε εισηγηθεί ως Κοινοβουλευτική ομάδα και έχει γίνει αποδεκτό όπως συσταθεί μια υποεπιτροπή της Επιτροπής Νομικών, η οποία σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία θα συζητήσει τις διάφορες παρατηρήσεις, που ενδεχομένως να προκύπτουν σε ό,τι αφορά τα θέματα των προτάσεων νόμου, σε μια προσπάθεια μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, που θα ξανασυζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής να έχουμε ενώπιον μας ένα τελικό προϊόν, για να πάμε πλέον για ενημέρωση στις κοινοβουλευτικές μας ομάδες», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «μετά από πάροδο τριών ετών -από το 2015- εξακολουθούμε σήμερα να βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου η κυβέρνηση επιδεικνύει αδιαφορία για αυτές τις δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, προβάλλοντας συνεχώς τη συνεχή δικαιολογία ότι υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο αντιλαμβάνεστε βρίσκεται χαμένο στους διαδρόμους ή στα κυβερνητικά συρτάρια».

«Η πρόθεση μας», είπε, «είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «είτε ετοιμαστεί, είτε δεν ετοιμαστεί το νομοσχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε κάποιοι έχουν παρατηρήσεις, είτε κάποιοι έχουν εισηγήσεις εδώ και τώρα είναι η ώρα να τις υποβάλουν στην Επιτροπή Νομικών και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη κατάθεση και ψήφιση πρότασης νόμου.

Ο ρόλος των τραπεζών και το casus beli του Α. Νεοφύτου

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε, επίσης, ότι ο ρόλος των τραπεζών σε αυτή την ιστορία είναι «απαράδεκτος», για να προσθέσει ότι το κόμμα από τον περασμένο Ιούλιο είχε αμφισβητήσει τη δέσμευση των τραπεζών «ότι δήθεν θα απέχουν από το να φέρουν.

«Εμείς οι ίδιοι όταν τον περασμένο Ιούλιο συζητείτο αυτό το θέμα με αφορμή το νόμο των εκποιήσεων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αμφισβητήσαμε τις προτάσεις των τραπεζών και τις δεσμεύσεις τους ότι δήθεν θα απέσυραν από τα δικαστήρια τις ενστάσεις τους, για το δικαίωμα του Διευθυντή του Κτηματολογίου να τιτλοποιήσει και να μεταβιβάσει επ’ ονόματι εγκλωβισμένων αγοραστών», είπε.

Όπως πρόσθεσε «η πρακτική δυστυχώς μας έχει δικαιώσει», σημειώνοντας ότι «όχι μόνο παραμένει το πρόβλημα, όχι μόνο οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν δήθεν προς όφελος όλων και με πρωτοβουλία του κ. Νεοφύτου δεν έχουν τηρηθεί, αλλά σήμερα οι τράπεζες πέραν από τις πρόνοιες του νόμου έχουν προχωρήσει πάρα πέρα έχουν γίνει πιο αντιδραστικές, εφόσον ζητούν συμμόρφωση και με τις δανειακές υποχρεώσεις των ντιβέλοπερς, πράγμα το οποίο είναι και απαράδεκτο και ανέφικτο».

«Επομένως μακάρι το casus beli του κ. Νεοφύτου να είναι πραγματικό. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να κηρύξεις casus beli προς την ίδια σου την οικογένεια που είναι οι τραπεζίτες», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως το κίνημά του δεν χρειάζεται να φτάσει η 31η Οκτωβρίου του 2018, για να αντιληφθεί «την αλαζονεία και την απανθρωπιά, με την οποία χειρίζονται τα θέματα οι τράπεζες», για κηρύξει casus beli.

«Αυτή η επικοινωνιακού χαρακτήρα εντυπωσιακή δήλωση του κ.  Αβέρωφ», είπε ο κ. Περδίκης, «αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι  αυτά τα οποία προειδοποιούσαμε τον περασμένο Ιούλιο και ζητούσαμε να γίνουν, να δεσμευτούν δηλαδή οι τράπεζες μέσα από την ίδια τη νομοθεσία ότι θα επιλύσουν το ζήτημα τω ν εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων δεν έγινα όπως το είχαμε ζητήσει εμείς».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και οι άλλες ηγεσίες πολιτικών κομμάτων εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες και σήμερα αυτή τους η αντίδραση απλά επιβεβαιώνει ότι είχαμε δίκαιο», για να προσθέσει πως «το δυστύχημα είναι ότι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται χιλιάδες τίμιοι αγοραστές ακινήτων και εξακολουθούν να αγωνιούν για το μέλλον της περιουσία τους, όταν έχουν πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους».

«Δεν ξέρω αν η απειλή του Αβέρωφ Νεοφύτου και η κήρυξη πολέμου εναντίον των Τραπεζών θα τις συνετίσει και θα αλλάξουν τα πράγματα ως την ερχόμενη Παρασκευή. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ούτως ώστε μέσα από την τροποποίηση της νομοθεσίας να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ