Σήμερα έγινε συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας με Ιταλούς αξιωματούχους – Όσα ελέχθησαν σε αυτή

Σήμερα έγινε συνάντηση Αρχηγού Αστυνομίας με Ιταλούς αξιωματούχους – Όσα ελέχθησαν σε αυτή

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρέσβη της Ιταλίας στη Κύπρο κ. Andrea Cavallari και αντιπροσωπεία της μονάδας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλικής Αστυνομίας Carabinieri, είχε σήμερα στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Η συνάντηση διευθετήθηκε με την ευκαιρία του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου EUROMED, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Λευκωσία και στο οποίο συμμετέχουν οι Ιταλοί αξιωματούχοι και αφορά την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην ιταλική αντιπροσωπεία πέραν του Ιταλού πρέσβη, συμμετείχαν ο σύμβουλος του Ιταλού πρέσβη κ. Tommaso Coniglio, ο υποδιευθυντής της μονάδας των Carabinieri, για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συνταγματάρχης Alberto Deregibous και ο αξιωματικός ακόλουθος της Ιταλίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα Δρ. Giovanni Acardo.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση και εμπορία πολιτιστικών αγαθών και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων/αδικημάτων.

Καλωσορίζοντας τους Ιταλούς αξιωματούχους, ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέλυσε τη σημασία, που προσδίδει η Αστυνομία Κύπρου, στην προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς γενικότερα.

Αφού, εξήρε τη δράση της μονάδας των Carabinieri, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημείωσε ότι μέσα από τη συνεργασία της Αστυνομίας Κύπρου με το τμήμα αυτό, «επιδιώκουμε, να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη».

Αναφερόμενος στο Διεθνές Συνέδριο EUROMED, ο Αρχηγός τόνισε την σημαντικότητα τέτοιων δράσεων, ιδιαίτερα όπως είπε, «για χώρες με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, όπως είναι η Κύπρος και η Ιταλία».

Ο Ιταλός πρέσβης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοστόμου για την πρόσκληση, ανέφερε ότι μέσω του συνεδρίου αλλά και τη συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, ανανεώνεται η κοινή δέσμευση για συνέχιση των προσπαθειών για καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικής κληρονομιάς. Από πλευράς του, ο συνταγματάρχης Deregibous, εξήρε την συνεργασία του τμήματός του, με το αντίστοιχο γραφείο της Αστυνομίας Κύπρου και σημείωσε την αφοσίωση των μελών των γραφείων των δύο χωρών, στο έργο που επιτελείται.