Σε εξέλιξη η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Σε εξέλιξη η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

Ξεκίνησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις για την έκθεση που επέδωσε ο ΓΓ στις 14 Οκτωβρίου, με θέμα την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής της προσωπικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερώσει εκ μέρους του κ. Γκουτέρες, η βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ροζμαρί Ντι Κάρλο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναμένεται να υπάρξει δήλωση (press elements) εκ μέρους του προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας  Sacha Sergio Llorentty Solíz, με την οποία θα εκφράζεται η συμπαράσταση του σώματoς στις προσπάθειες τΓΕου ΓΓ και της κ.Λουτ. Δεν αναμένεται να υπάρξουν δηλώσεις εκ μέρους της κ. Ντι Κάρλο, όπως γινόταν σε προηγούμενες ανάλογες ενημερώσεις από την ειδική αντιπρόσωπο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τον τέως ειδικό σύμβουλο Έσοεν Μπαρθ Έιντε.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας, Τζοναθαν Αλλεν εξέφρασε την ικανοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την έκθεση αυτή και ειδικότερα για την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να ζητήσει από την Τζέιν Χολ Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της, προσπαθώντας να βρει μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ των πλευρών.

«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά με την Jane Holl Lute, όπως άλλωστε θα πράξει και η Βρετανία ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Διατηρούμε σταθερά την άποψη ότι πρέπει να δούμε μια διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Πρέπει να είναι συνολική. Πρέπει, φυσικά, να είναι αμοιβαία αποδεκτή και ανθεκτική και πρέπει να βασίζεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως έχουν καταστήσει σαφές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας εδώ και πολλά χρόνια».