Αρχηγός Αστυνομίας: Ολιστική προσέγγιση και συλλογική ευθύνη για τη μείωση των θανατηφόρων

Αρχηγός Αστυνομίας: Ολιστική προσέγγιση και συλλογική ευθύνη  για τη μείωση των θανατηφόρων

Η Αστυνομία Κύπρου έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που της αναλογεί στον αγώνα για μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων, προωθεί την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων και επιδιώκει ολιστική προσέγγιση για την οδική ασφάλεια, τονίζει ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Χρυσοστόμου πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η διεθνής επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αφού δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα, αλλά είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας ή ανεύθυνης συμπεριφοράς.

Η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αρχίζει σήμερα 29 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 2018. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας αυτής, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις και διαφωτιστικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 2018, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, μεταξύ των ωρών 2μ.μ. – 5μ.μ., με θέμα: «Οδική Ασφάλεια… Πρόσεχε τη ζωή σου».

Χαιρετισμούς στη διάσκεψη απεύθυναν μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της CNP Ασφαλιστική κ. Ανδρέας Στυλιανού.

Ο κ. Χρυσοστόμου επεσήμανε ότι εφέτος έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα 42 άνθρωποι, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για ακόμη πιο έντονες προληπτικές και κατασταλτικές προσπάθειες στα θέματα οδικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο πολύπλευρο έργο που επιτελείται από την Αστυνομία, ο Αρχηγός επανέλαβε τον σημαίνοντα ρόλο που θα διαδραματίσουν οι 90 σταθερές και 20 κινητές συσκευές Φωτοεπισήμανσης, για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία κατά το 2019. Σημείωσε ότι οι πρώτες συσκευές Φωτοεπισήμανσης, που εφαρμόστηκαν για 11 μήνες το 2007, σε καθορισμένα σημεία, είχαν επιφέρει, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, αισθητή μείωση στις οδικές συγκρούσεις, σε ποσοστό που άγγιζε το 54%. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για το οποίο, σύμφωνα με το College of Policing του Ηνωμένου Βασιλείου, 51 έρευνες κατέδειξαν ότι όπου εγκαταστάθηκε υπήρξαν κατά μέσο όρο, 21% λιγότερες οδικές συγκρούσεις.

Τέλος, ο Αρχηγός Αστυνομίας, τόνισε ότι, «το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μέσα από την παιδεία και κατ’ επέκταση μέσα από τη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών. Απαιτείται εδώ και τώρα μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας, καθότι η προσωπικότητα του ανθρώπου και κατ’ επέκταση οι στάσεις του, διαμορφώνονται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτή την καθοριστική ηλικία».