Νίκος Παυλίδης: Η παραχώρηση ήσσονος σημασίας εξουσιών στις πολιτείες δεν είναι η λυδια λίθος για λειτουργική λύση

Νίκος Παυλίδης: Η παραχώρηση ήσσονος σημασίας εξουσιών στις πολιτείες δεν είναι η λυδια λίθος για λειτουργική λύση

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών δεν θεωρεί ότι «η παραχώρηση ορισμένων ήσσονος σημασίας εξουσιών στις πολιτείες ενός ομόσπονδου κράτους μπορεί να αποτελέσει και την λυδία λίθο για να λυθεί το πρόβλημα και να έχουμε μια λειτουργική λύση, δήλωσε ο Ά αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Νίκος Παυλίδης.

Σε δηλώσεις, μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο κ. Παυλίδης είπε ότι «τιμούμε σήμερα την ανανέωση της απόφασης του έθνους να μην υποκύψει και να αγωνιστεί για ελευθερία» και ότι «τιμούμε τους Έλληνες και Κύπριους αγωνιστές που καθαγίασαν με το αίμα τους στο δισκοπότηρο της θυσίας τους αγώνες της ανθρωπότητας κατά του ναζισμού και του φασισμού».

«Τιμούμε τα θύματα και μνημονεύουμε την Πίνδο, την Καισαριανή, το Δίστομο και υπογραμμίζουμε ότι όπως συνέβηκε και στην Ελλάδα με την μεγαλειώδη αντίσταση από το 1941-1944, η κατοχή μιας χώρας εν όλο ή εν μέρη από ξένα στρατεύματα δεν σημαίνει και το τέλος των αγώνων», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «οι αγώνες τελειώνουν όταν η αντίσταση σταματήσει και όταν η κατοχή γίνει αποδεκτή ως η επικρατούσα κατάσταση πραγμάτων και ο λαός αποδέχεται, ανέχεται, συνεργάζεται ή λαμβάνει υπηρεσίες από τους κατακτητές».

«Αυτός είναι και ένας κίνδυνος ο οποίος επικρέμμεται και για τον οποίο πρέπει να είμαστε πάντοτε ενάντιοι», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλίδης είπε ότι «αποδίδοντας σήμερα τις οφειλόμενες τιμές στους αγώνες και τις θυσίες της πρώτης τετραετίας της δεκαετίας του ΄40 άλλο τόσο οφείλουμε να μελετούμε και να παραδειγματιζόμαστε προς αποφυγή τι συνέβηκε στην Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωση, την δεύτερη τετραετία της δεκαετίας του ΄40».

«Όταν επιτρέπεται ή γίνεται ανεκτό σε ξένες δυνάμεις να έχουν λόγο, ισχύ ή επιρροή στα εσωτερικά μιας χώρας μύρια κακά έπονται και σε αυτό έγκειται σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της Κύπρου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «λύση η οποία θα επιτρέπει στην Τουρκία ή σε άλλες δυνάμεις να έχουν οποιοδήποτε λόγο στα εσωτερικά της Κύπρου ή με την πρόφαση της πολιτικής ισότητας η παροχή βέτο σε οποιαδήποτε κοινότητα στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για μας αποτελεί το άκρο άωτο της δυσλειτουργικότητας και της δημιουργίας αδιεξόδων».

Ο κ. Παυλίδης είπε ότι το Κίνημα δεν θεωρεί ότι «η παραχώρηση ορισμένων ήσσονος σημασίας εξουσιών στις πολιτείες ενός ομόσπονδου κράτους μπορεί να αποτελέσει και την λύδια λίθο και να λυθεί το πρόβλημα και να έχουμε μια λειτουργική λύση», προσθέτοντας ότι «τα προβλήματα είναι αλλού».

Ερωτηθείς κατά πόσον το Κίνημα έχει πληροφόρηση ότι συζητείται θέμα συνομοσπονδίας, ο κ. Παυλίδης είπε ότι «δεν είμαστε κοινωνοί των βουλών του Προέδρου της Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «είμαστε ενάντιοι σε οποιαδήποτε μορφή συνομοσπονδίας»

«Θεωρούμε ότι η ομοσπονδία για να είναι λειτουργική πρέπει να μπορεί το κεντρικό κράτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς δικαίωμα βέτο, χωρίς προνόμια μιας κοινότητας σε σχέση με ποσοστιαία αντιπροσώπευση στα ομοσπονδιακά όργανα και τη δυνατότητα να δημιουργεί τροχοπέδη στη λειτουργία του κράτους», πρόσθεσε.

Απόφαση Έκτακτης Συνέλευσης ΠΙΣ
Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, ο κ. Παυλίδης είπε ότι «μία χώρα η οποία δεν έχει ικανό και αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας δεν μπορεί ποτέ οι πολίτες και η πολιτεία να είναι ελεύθερη».

Πρόσθεσε ότι «το ΓΕΣΥ πρέπει να προχωρήσει γιατί αυτό είναι η απαίτηση αυτών που μας έδωσαν την εντολή, του κυπριακού λαού, ακόμη και εάν ορισμένοι το αντιμάχονται και μπορεί να προσπαθούν να δημιουργήσουν προσκόμματα».

ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ