Υπό κράτηση δύο άτομα για παραβίαση της νομοθεσίας για βιομηχανική κάνναβη, αναζητείται τρίτος

Υπό κράτηση δύο άτομα για παραβίαση της νομοθεσίας για βιομηχανική κάνναβη, αναζητείται τρίτος

Τους όρους βάσει των οποίων του δόθηκε άδεια παραγωγής και εμπορίας βιομηχανικής κάνναβης παραβίασε 32χρονος από την Λάρνακα ο οποίος μαζί με συνεργό του συνελήφθη από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) να ασχολείται  με την συγκομιδή μεγάλης ποσότητας κάνναβης σε τεμάχιο γης στο Πελέντρι της Επαρχίας Λεμεσού η οποία περιείχε ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά τετραυδροκανναβινόλης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού διέταξε την προσωποκράτηση για έξι μέρες των δύο ατόμων ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται και Τουρκοκύπριος για τον οποίο «υπάρχει μαρτυρία ότι ήρθε από το εξωτερικό για να ψεκάσει την φυτεία».

Ξετυλίγοντας το νήμα της υπόθεσης, ο κ. Σεργίδης είπε ότι «υπήρχε πληροφορία μέσα στα πλαίσια διερεύνησης ότι πρόσωπο ηλικίας 32 ετών από την Επαρχία Λάρνακας αδειοδοτημένος παραγωγός και προμηθευτής βιομηχανικής κάνναβης καλλιεργούσε παράνομα φυτά κάνναβης σε δύο διαφορετικά τεμάχια γης στο χωριό Πελέντρι της Επαρχίας Λεμεσού τα οποία διέθετε σε άλλα πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι «από την περασμένη Δευτέρα κάναμε διακριτική παρακολούθηση και εντοπίσαμε στο πρώτο τεμάχιο γης τον 32χρονο μαζί με ακόμα ένα πρόσωπο 36 ετών να ασχολούνται με την συγκομιδή κάνναβης».

Όπως είπε ο κ. Σεργίδης, «υπήρξε μεγάλος αριθμός φυτών εντός του τεμαχίου γης καθώς και αποθηκευτικός χώρος στον οποίο όταν μέλη της ΥΚΑΝ εισήλθαν, δυνάμει δικαστικού εντάλματος, εντόπισαν φρεσκοκομμένα φυτά αποξηραμένης κάνναβης».

Ανέφερε ότι στο δεύτερο τεμάχιο γης, υπήρχε μεν αποξηραμένη κάνναβη, όχι όμως σε μεγάλη ποσότητα, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης, δεν ήταν δυνατό να συλληφθεί προτού δείγμα κάνναβης σταλεί για εργαστηριακές εξετάσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να διαπιστωθεί εάν πληρούσε τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για παραγωγή και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης για την οποία ο συλληφθείς είχε άδεια.

Ο κ. Σεργίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «το Γενικό Χημείο του Κράτους ενημέρωσε την ΥΚΑΝ ότι τα όρια της ουσίας τετραυδροκανναβινόλη είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά, που είναι 0,2% και συγκεκριμένα έφταναν τα 3,5% με 5,6%, γεγονός που καθιστούσε την κάνναβη παράνομη και την ενέτασσε στον Νόμο των περί ψυχοτρόπων».

Πρόσθεσε ότι «έτσι εκδόθηκαν και τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των δύο, του ενός 32χρονιου και του ενός 36χρονου.

Ο πρώτος συνελήφθη χθες Τετάρτη και ο δεύτερος σήμερα Πέμπτη ενώ αναζητείται ακόμη ο Τουρκοκύπριος.

Για τη δεύτερη υπόθεση και πάλι στη Λεμεσό ο κ. Σεργίδης είπε ότι «η ΥΚΑΝ δέχθηκε πληροφορία ότι τρία άτομα ηλικίας, 44, 27 και 24 χρόνων διακινούν εντός Κύπρου μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών».

Αξιοποιώντας αυτή την πληροφορία η ΥΚΑΝ, δήλωσε ο Εκπρόσωπός της, «εντόπισε 44χρονο να κινείται με το όχημα του στην κοινότητα της Ερήμης στη Λεμεσό ενώ σε άλλο όχημα εντοπίστηκε 27χρονος μαζί με 24χρονο».

Πρόσθεσε ότι «έγινε προσπάθεια ανακοπής του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι δύο νεαροί οι οποίοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν συγκρούστηκαν με όχημα της Αστυνομίας, μετά με άλλο όχημα και ακολούθως ακινητοποιήθηκαν ενώ στην προσπάθειά της η Αστυνομία να ακινητοποιήσει το όχημα έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς».

Όπως είπε ο κ. Σεργίδης, μετά την ακινητοποίηση του οχήματός τους οι δύο νεαροί βγήκαν από το όχημα και τράπηκαν σε φυγή και όταν τελικά ανακόπηκαν από αστυνομικούς διαπιστώθηκε ο 24χρονος κρατούσε μεγάλη πλαστική σακούλα η οποία περιείχε τέσσερις συσκευασίες με ένα κιλό κάνναβης η κάθε μία οπότε ο νεαρός συνελήφθη. Μικρή ποσότητα κάνναβης εντοπίστηκε και στο όχημα.

Συνελήφθη και ο 44χρονος μετά που εξασφαλίστηκε σχετική μαρτυρία για την εμπλοκή του στην υπόθεση και καταζητείται ο άλλος νεαρός ηλικίας 24 ετών.

Πηγή: ΚΥΠΕ