Ερχιουρμάν: Δεν έχουμε πρόβλημα με τη χαλαρή ομοσπονδία

Ερχιουρμάν: Δεν έχουμε πρόβλημα με τη χαλαρή ομοσπονδία

Η τ/κ πλευρά δεν έχει πρόβλημα με μια δομή χαλαρής ομοσπονδίας και εάν έρθει μια τέτοια πρόταση δεν θα επιμηκύνει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν προσθέτοντας ότι θέση των «συγκυβερνώντων» κομμάτων, του Τ/κ ηγέτη και της Τουρκίας είναι αυτή που περιλήφθηκε και στην έκθεση Γκουτέρες: Εάν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε ένα αποτέλεσμα, καλά προετοιμασμένη και όχι ανοικτού τέλους.

«Εμείς ως τ/κ πλευρά δεν έχουμε πρόβλημα με τη δομή της χαλαρής ομοσπονδίας. Γι’ αυτό εάν έρθει μια τέτοια πρόταση, δε θα προκαλέσει επιμήκυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή έχουμε ακόμα κάποιες υποψίες, ο κ. Αναστασιάδης το θέτει αυτό με ειλικρίνεια ως μια νέα θέση ή σκέφτεται πως να καταφέρει να αφεθεί αυτή η δουλειά στο χρόνο και να προστατεύσει το (υφιστάμενο) καθεστώς;».

Ο κ. Ερχιουρμάν μιλούσε μετά από την εβδομαδιαία συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο συζήτησε, όπως είπε, τόσο για την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών όσο και για επικείμενη συνάντηση με την προσωρινή απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

«Άλλωστε η πλευρά που ήθελε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ήταν η ε/κ». Η τ/κ πλευρά ούτε πρόβλημα θα δημιουργήσει ούτε θα προκαλέσει μακρές συζητήσεις για την χαλαρή ομοσπονδία, πρόσθεσε ο κ. Ερχιουρμάν.

Η στάση της τ/κ πλευράς, συνέχισε, είναι ξεκάθαρη αλλά δεν βλέπουν το ίδιο και από την ε/κ πλευρά. «Είτε η κεντρική κυβέρνηση είτε των πολιτειών, είναι ισχυρή, πρέπει να ξέρουμε ότι εκ των ων ουκ άνευ είναι η πολιτική ισότητα».

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών είναι σημαντική από την άποψη ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη στάση της ε/κ πλευράς και το θέμα αυτό – όπως είπε – θα ξεκαθαρίσει στην συνάντηση με την κ. Λουτ που πιθανόν να γίνει στις 31 Οκτωβρίου.

Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, πρόσθεσε ο κ. Ερχιουρμάν, θα συζητηθεί και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο ο Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με την ομάδα εργασίας για το Κυπριακό του ΡΤΚ που αποτελείται από τους: Ασίμ Ακάνσοϊ, Ντογούς Ντεριά, Φικρί Τορός, Αρμαγάν Τζιαντάν και Σίλα Ουσάρ.

Ο Τ/κ ηγέτης είχε χθες συνάντηση και με την Πρέσβειρα της Τσεχίας στην Κύπρο, Ελένα Μπαμπάσοβα.