Υπ.Εργασίας: Απαραίτητη η εκπαίδευση και καλλιέργεια σωστής κουλτούρας για ασφάλεια-υγεία στην εργασία

Υπ.Εργασίας: Απαραίτητη η εκπαίδευση και καλλιέργεια σωστής κουλτούρας για ασφάλεια-υγεία στην εργασία

Πέραν από το τι επιβάλλει η ευρωπαϊκή και κατ` επέκταση η κυπριακή νομοθεσία, η εκπαίδευση και η καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε εκδήλωση που οργάνωσε απόψε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία.

Σε χαιρετισμό της, που ανέγνωσε ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εργασίας, Αναστάσιος Γιαννάκη, η Υπουργός Εργασίας συνεχάρη το ΣΥΛ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης και εξήρε τον “ενεργό ρόλο του στα θέματα ασφάλειας και υγείας, με σκοπό την προστασία των εργοδοτουμένων του”.

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή προστασία των εργαζομένων είναι και η ενημέρωση για τους κινδύνους στους οποίους μπορούν να εκτεθούν και όπου χρειάζεται η διεξαγωγή μετρήσεων, η ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που μπορούν να ληφθούν και η εκπαίδευση για την εφαρμογή τους, συμπλήρωσε.

Οι δραστηριότητες αυτές, συνέχισε, αποτελούν υποχρεώσεις των εργοδοτών που πηγάζουν από τη νομοθεσία της ΕΕ και κατ` επέκταση της Κυπριακής Νομοθεσίας, αλλά πέραν αυτού, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας.

Υπενθύμισε δε ότι για τη Διαχείριση των Επικίνδυνων Ουσιών στους χώρους εργασίας διεξάγεται κατά τη διετία 2018-209, η εκστρατεία διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και η εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας από το Υπουργείο Εργασίας.

“Γενικός στόχος της εκστρατείας είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των εργοδοτών και όλων των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας και τη σημασία της κατάλληλης διαχείρισης τους”, είπε και πρόσθεσε ότι “η εκστρατεία τονίζει την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης όλων των εμπλεκομένων σε καθοδηγητικά έγγραφα και για τις καλύτερες εφαρμόσιμες πρακτικές λύσεις και κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς και της διάδοσης παραδειγμάτων καλής πρακτικής.

Η κ.Αιμιλιανίδου σημειώνει ακόμη στο χαιρετισμό της πως εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του ΣΥΛ δίνει μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας και υγείας και είναι έτοιμη να καλλιεργήσει αυτή την κουλτούρα, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη του Υπουργείου σε πρωτοβουλίες των κοινωνικών εταίρων και άλλων εμπλεκομένων φορέων που συμβάλλουν στην προώθηση των θεμάτων αυτών.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Έπαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του ΣΥΛ, Μάριος Αλεξάνδρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των κανόνων ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας και τόνισε τη σημασία της καλής συνεργασίας με το προσωπικό του ΣΥΛ για την τήρηση των κανόνων αυτών.

Όπως υπέδειξε, το Συμβούλιο έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου στην καλλιέργεια και συνεχή ανάπτυξη της κουλτούρας ασφάλειας, μέσω της εφαρμογής συχνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Το θέμα “Βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας και υγείας στο ΣΥΛ, θερμική καταπόνηση, επικίνδυνα υλικά” ανέπτυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alergo Engineering Management & Consulting Ltd, Απόστολος Λάππας, ενώ στους κινδύνους από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και του Wi-Fi αναφέρθηκε η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής “Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού”.

Επίσης, ο Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Δρ.Χρύσανθος Σαββίδης, ανέπτυξε το θέμα “Επεισόδια σκόνης στην Κύπρο”, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του υπαλλήλου του ΣΥΛ, Ανδρέα Χρίστου, για τη σωστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας στην εργασία.

ΚΥΠΕ