Κοιλιοπλαστική – Αναζητώντας την όμορφη κοιλιά

Κοιλιοπλαστική – Αναζητώντας την όμορφη κοιλιά

Μια επίπεδη, πιο νεανική κοιλιά είναι η κρυφή επιθυμία πολλών αντρών και γυναικών.

Ιδιαίτερα μετά από εγκυμοσύνες ή απώλεια βάρους, η κοιλιά παραμένει χαλαρή και «ρυτιδωμένη» κάνοντας τα άτομα να νιώθουν άβολα, ιδιαίτερα με μαγιό. Υπάρχει όμως λύση!

Τι είναι η κοιλιοπλαστική:

Αθηνά Ζένιου MD, Πλαστικός Χειρουργός

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση όπου αφαιρείται η περίσσια δέρματος από το κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, κάνοντας την κοιλιά πιο επίπεδη. Συνήθως, η χαλάρωση του δέρματος, συνυπάρχει με χαλάρωση των μυών της κοιλιάς. Οι μύες αυτοί συμπλησιάζονται, έτσι το κοιλιακό τοίχωμα γίνεται στενότερο. H τομή γίνεται χαμηλά ώστε να κρύβεται μέσα στο εσώρουχο. Το μήκος της διαφέρει αλλά είναι συνήθως πιο μεγάλη από την τομή της καισαρικής με επέκταση από την μια πλευρά της λεκάνης μέχρι την άλλη. Επίσης είναι αρκετές φορές πολύ πιο εμφανής.

Κατά την επέμβαση ανασηκώνεται το δέρμα και ο λιπώδης ιστός μέχρι το κατώτερο μέρος του στέρνου. Ο ομφαλός παραμένει, αλλά διαχωρίζεται από το δέρμα. Αυτό επιτρέπει το τέντωμα όλης της κοιλίας προς τα κάτω. Μετά την αφαίρεση του δέρματος, ο ομφαλός εξωτερικεύεται από άλλο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα. Σε περίπτωση που υπάρχουν ραγάδες, αυτές θα φύγουν αν βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και μπορούν να συμπεριληφθούν στο τμήμα που θα αφαιρεθεί. Σε ασθενείς όπου η χαλάρωση δεν είναι μεγάλη, μπορεί να γίνει mini κοιλιοπλαστική όπου η τομή είναι μικρότερη και δεν απαιτείται επέμβαση στον ομφαλό. Η κοιλιοπλαστική μπορεί επίσης να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση.

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση:

Μετεγχειριτικά ο/η ασθενής παραμένει τουλάχιστον ένα 24-ωρο για νοσηλεία. Την πρώτη βδομάδα πιθανόν να χρειάζονται συστηματικά παυσίπονα. Επίσης τοποθετείται μια ελαστική ζώνη για άσκηση πίεσης στην κοιλιακή χώρα, η χρήση της οποίας συνίσταται για 6 βδομάδες. Η συνηθέστερη μετεγχειρητική επιπλοκή είναι η δημιουργία ορώδους υγρού κάτω από τον δερματολιπώδη ιστό κάνοντας αναγκαία την παρακέντησή του. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, αιμάτωμα, μόλυνση, διάσπαση τραύματος, νέκρωση δέρματος. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από 10-14 ημέρες, ωστόσο η πλήρης επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά την πάροδο ενός μηνός. Η γυμναστική αρχίζει σταδιακά μετά από αυτό το διάστημα. Επίσης οι ουλές φαίνονται για αρκετούς μήνες πολύ έντονες. Συνήθως αρχίζουν να βελτιώνονται μετά από πάροδο 6 μηνών, παραμένοντας όμως ορατές.

Είμαι το κατάλληλο άτομο για κοιλιοπλαστική;

Ο/η ιδανικός/η ασθενής πρέπει να είναι καλά στην υγεία του/της, να έχει φτάσει στο ιδανικό βάρος εάν ακολουθούσε δίαιτα, να έχει χαλάρωση στο δέρμα και όχι «στρουμπουλή» κοιλιά πάνω από τον ομφαλό. Οι γυναίκες είναι καλύτερα να μην σκοπεύουν να έχουν άλλες εγκυμοσύνες για αποφυγή χαλάρωσης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η επέμβαση πιθανόν να μην μπορεί να διενεργηθεί σε άτομα με ουλές στην κοιλιά. Ασθενείς με φουσκώματα στην κοιλιά πριν το χειρουργείο που συνήθως οφείλονται σε γαστρεντερολογικά προβλήματα θα συνεχίσουν να τα έχουν και μετά, κάνοντας την κοιλιά να μην φαίνεται επίπεδη. Καλό είναι να πάρουν κάποια αγωγή για τα προβλήματα αυτά. Φουσκώματα που εμφανίζονται μετά από το χειρουργείο με συνήθως ασύμμετρη κατανομή, οφείλονται στο οίδημα των ιστών λόγω της επέμβασης και θα υποχωρήσουν σταδιακά.

Συμπέρασμα!

Η κοιλιοπλαστική, η οποία διενεργείται σωστά, μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία συνήθως διαρκούν. Αν ακολουθηθεί ισορροπημένη διατροφή, πρόγραμμα σωματικής άσκησης και δεν σημειωθούν σημαντικές αυξομειώσεις στο βάρος, τότε η διάρκεια παρατείνεται. Αν οι ασθενείς έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και είναι έτοιμοι να αντέξουν μία σχετικά μακρά περίοδο ανάρρωσης και μία μόνιμη ουλή, τότε η κοιλιοπλαστική θα τους παρέχει απόλυτη ικανοποίηση.

Αθηνά Ζένιου MD, Πλαστικός Χειρουργός

Προδρόμου 65, Πολυκ. Νίκαια, Διαμ. 701, 2063 Στρόβολος, Τηλ. 99977907

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ