Λουκαϊδης: Οι τροποποιήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΚΣΣΕ να ενισχύουν την αποτελεσματικότητά της

Λουκαϊδης: Οι τροποποιήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΚΣΣΕ να ενισχύουν την αποτελεσματικότητά της

Οι όποιες τροποποιήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), πρέπει να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του σώματος και να μην κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά ούτε και να στοχοποιούν ή να συγκαλύπτουν συγκεκριμένα κράτη μέλη, ανέφερε ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαϊδης, σε παρέμβαση στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών της Ολομέλειας για το θέμα της ενίσχυσης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων όσον αφορά στα διαπιστευτήρια και στο δικαίωμα ψήφου των εθνικών αντιπροσωπιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Λουκαϊδης τόνισε, πως στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται η παραβίαση κανονισμών λειτουργίας του Οργανισμού, θα πρέπει να προνοούνται συγκεκριμένες και εξαντλητικές διαδικασίες για επιβολή κυρώσεων.

Εξήγησε ότι οι Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις, ως εκ της φύσης τους πρέπει να λειτουργούν πρωτίστως με την πειθώ και το κύρος των τεκμηριωμένων συστάσεων, μέσα από πολιτικό διάλογο και συνεννόησης και όχι μέσα από κυρώσεις, τιμωρητικά μέτρα και αποκλεισμούς.

Στην περίπτωση της ΚΣΣΕ, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, ακόμα και όταν άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας και επαφής κλείνουν, η Συνέλευση οφείλει να είναι ο χώρος που θα κρατά ανοικτές τις γέφυρες διαλόγου με τους δημοκρατικά εκλεγμένους Βουλευτές ενός κράτους το οποίο κατηγορείται ή βαρύνεται με συστηματικές παραβιάσεις των αρχών και αξιών του Οργανισμού.

Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, ένα κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει να συμμετέχει κανονικά στο διακυβερνητικό επίπεδο, μέσα από την Επιτροπή Υπουργών, αλλά την ίδια ώρα οι εκλεγμένοι συνάδελφοι, ακόμη και της αντιπολίτευσης, να αποστερούνται βασικών τους δικαιωμάτων στη Συνέλευση. Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε, όχι απλώς δεν τιμωρείται μια κυβέρνηση που παραβιάζει συστηματικά τις αρχές του Οργανισμού αλλά υπάρχει η πιθανότητα να τιμωρούνται εκλεγμένοι βουλευτές, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση και οι οποίοι ενδεχομένως να βρίσκονται υπό δίωξη.

Αυτός είναι ο λόγος, εξήγησε, που και ως Ομάδα της Αριστεράς, από την αρχή υποστηρίξαμε ότι σε σχέση με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, δεν μπορούν να αποστερούνται από μια εθνική αντιπροσωπεία τα δικαιώματα λόγου και ψήφου καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής άλλων αξιωματούχων του Οργανισμού.

ΚΥΠΕ

Κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα από την κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ