03/10/2018 14:45

Στην αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από τις εταιρείες των γειτονικών τεμαχίων προχωρεί η Κυβέρνηση

Την απόφαση να καλέσουν τους αδειούχους στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7, πήρε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, στα θέματα της ενέργειας, το Υπουργικό ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό για τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποφάσισε την προκήρυξη του σχεδίου για τη θερμομόνωση των οροφών των κτιρίων, ύψους 3 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον για γεωλογικούς λόγους από διάφορες εταιρείες, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Νόμου 5.6 που επιτρέπει για γεωλογικούς λόγους να καλέσουν τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια για όσους το επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις. «Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια σε υφή με αυτή του τρίτου γύρου και θα αφορά ουσιαστικά τους αδειούχους στα τεμάχια 6, 8, 10, 11».

Ερωτηθείς γιατί επέλεξε η Κυβέρνηση να πάει στη λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από τα γειτονικά τεμάχια και όχι στην προκήρυξη ενός νέου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι που έχουν να κάνουν με την ανακάλυψη του Κοιτάσματος Καλυψώ. “Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ αφορά ουσιαστικά και το θέμα της ανακάλυψης του Κοιτάσματος Καλυψώ”, είπε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που φέρουν την TOTAL με την EXXON να μην αποκλείουν τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για να προχωρήσουν μαζί στην εκμετάλλευση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν θέλει να προκαταλάβει τι θα κάνουν οι εταιρείες. «Σας ανέφερα τους λόγους για τους οποίους επιλέξαμε αυτή τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, απ’ εκεί και πέρα είναι θέμα που αφορά τους ιδίους. Ο χρόνος που θα δοθεί για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους όσοι ενδιαφέρονται είναι ένας μήνας. Απ’ εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στους υπόλοιπους γύρους και που προνοεί ο νόμος, δηλαδή θα πάει στη συμβουλευτική επιτροπή και διαδικασία διαπραγμάτευσης»

Επίσης, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα έγγραφα διαγωνισμού που θα δημοσιευτεί άμεσα και αφορά τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, με ένα υπολογιζόμενο κεφαλαιουχικό κόστος των περίπου 300 εκ. ευρώ. Σε αυτό τον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται περίπου 100 εκ. ευρώ τα οποία δόθηκαν από την ΕΕ ως χορηγία.

Τα έγραφα αφορούν αγορά πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης, κατασκευή προβλήτας, κατασκευή αγωγού από την πλωτή μονάδα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, σύστημα αποθήκευσης κλπ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποδομών για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, είπε πως ο διαγωνισμός αφορά τις υποδομές. «Η διαφορά από τις προηγούμενες προσπάθειες έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πρώτον, έχουμε χωρίσει τη διαδικασία σε δύο μέρη, πρώτα οι υποδομές και μετά η ίδια η προμήθεια του ΦΑ αφού έχουμε δει την τεχνική λύση που θα επιλεγεί. Και επίσης, η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή τη φορά έχουμε λάβει μια μεγάλη χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μας επιτρέπει να μειώσουμε τα κόστη για τις υποδομές», πρόσθεσε.

Οσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε πως «θα πρέπει κλείσει η διαδικασία των υποδομών, να προχωρήσει ταυτόχρονα και η διαδικασία για την προμήθεια και σίγουρα θα πρέπει να το κλείσουμε το συντομότερο δυνατό»

Η τρίτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, αφορά την προκήρυξη σχεδίου για θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων οικιών. «Είναι ένα σχέδιο που αναμένει πολύς κόσμος και θα προκηρυχθεί την ερχόμενη Δευτέρα με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ και θα είναι ανοικτό μέχρι εξάντλησης ποσού. Το σχέδιο προνοεί χρηματοδότηση 25% των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 1250 ευρώ», κατέληξε.

Tags: