02/10/2018 13:42

Μέι: Χωρίς προνομιακή μεταχείριση για Ευρωπαίους η μελλοντική μετανάστευση

Με βάση την ειδίκευση και όχι την εθνικότητα την επίδοξων μεταναστών θα καθοριστεί το μεταναστευτικό σύστημα της Βρετανίας μετά από το Brexit, ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC η κα Μέι είπε ότι η χώρα θα έχει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες τον έλεγχο της μεταναστευτικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι οι χαμηλής ειδίκευσης και ανειδίκευτοι εργάτες θα μειωθούν όταν εφαρμοστεί το σχεδιαζόμενο νέο σύστημα έκδοσης βίζας.

«Θα είναι οι δεξιότητες των εργαζομένων που θα έχουν σημασία, όχι το από πού κατάγονται», τόνισε η πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα θα μπει στο μονοπάτι της μείωσης του αριθμού των μεταναστών «σε βιώσιμα επίπεδα».

Η πολιτική αυτή συνεπάγεται μη προνομιακή μεταχείριση για τους πολίτες της ΕΕ που θα θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, όπως δηλαδή είχε συστήσει η ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης.

Η κα Μέι πρόσθεσε ότι παράλληλα με την αλλαγή πολιτικής θα ενταθεί η εκπαίδευση Βρετανών για τις δουλειές υψηλής ειδίκευσης του μέλλοντος.

Στο μελλοντικό μεταναστευτικό σύστημα αναμένεται να αναφερθεί στη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ο Υπουργός Εσωτερικών.

Με συνέντευξή του στην Daily Mail ο κ. Τζαβίντ επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για τους Ευρωπαίους. Προειδοποίησε εξάλλου ότι όσοι έρχονται να ζήσουν στη Βρετανία θα πρέπει α ασπάζονται τις βρετανικές αξίες.

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η έκδοση Λευκής Βίβλου που θα περιγράφει τις λεπτομέρειες του νέου μεταναστευτικού συστήματος. Παρόλα αυτά, πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν ότι στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών που θα συνάψει η Βρετανία μετά από το Brexit πολλές χώρες αναμένεται να θέσουν και ζήτημα ιδιαίτερης μεταχείρισης των υπηκόων τους που θα θέλουν να μετοικήσουν στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το BBC, οι κάτοχοι διαβατηρίων από χώρες «χαμηλού ρίσκου» θα περνούν από τον θεωρητικά γρηγορότερο έλεγχο των ηλεκτρονικών πυλών σε αεροδρόμια και άλλα σημεία εισόδου στη χώρα, κάτι που σήμερα γίνεται μόνο για τους πολίτες της ΕΕ.

Οι έλεγχοι ασφαλείας και ποινικού μητρώου θα γίνονται πριν από το ταξίδι των επίδοξων μεταναστών, όπως γίνεται στις ΗΠΑ. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στη Βρετανία για μεγαλύτερες περιόδους θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένο έναν κατώτατο μισθό. Τέλος, δε θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό εκδόσεων βίζας για φοιτητές.

Η κα Μέι σχολίασε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεν μία εξωστρεφής χώρα μετά από το Brexit, αλλά ότι θα πρέπει να προσελκύει τους ανθρώπους που χρειάζεται. Αυτό προϋποθέτει «τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης (από την ΕΕ) μια για πάντα».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέκλεισε εξάλλου για ακόμα μία φορά την πιθανότητα εκλογών ή δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας του Brexit, λέγοντας ότι δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: