27/09/2018 22:42

Μήπως ο Zuckerberg σκοπεύει να καταστρέψει το Instagram;

Το Instagram είναι μάλλον το τελευταίο διασκεδαστικό πράγμα στον κόσμο των social media. Όμορφες φωτογραφίες, χαρούμενοι άνθρωποι, υλικό για gossip και ακόμη περισσότερο υλικό για memes. Αλλά οι ιδρυτές του, Kevin Systrom και Mike Krieger αποφάσισαν να τα αφήσουν όλα πίσω τους.

Όπως ανέφεραν αρχικά οι New York Times, οι δύο προαναφερθέντες ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το Facebook Inc. την προηγούμενη Δευτέρα, 6 χρόνια αφού ο Zuckerberg έδωσε περίπου $1.000.000.000 για να το αγοράσει. Ο mr. Facebook αρκέστηκε να τους αποχαιρετήσει, τονίζοντας ότι “τους εύχομαι ότι καλύτερο από εδώ και πέρα και είμαι ανυπόμονος να δω τι θα ετοιμάσουν από εδώ και πέρα“. Ωραία όλα αυτά, αλλά στην Silicon Valley τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο Zuckerberg φαίνεται ότι ήθελε να παίξει αυτός τον ρόλο του micro-manager. Όταν αρχικά το Facebook αγόρασε το Instagram, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην εμπλέκονται οι υπηρεσίες τους. Όπως τονίζει το Bloomberg, οι Systrom και Krieger είχαν πλέον περισσότερους πόρους -αυτούς του Facebook- για να αξιοποιήσουν καλύτερα την πλατφόρμα τους και ασφαλώς να την αναπτύξουν. Στην πραγματικότητα, μέχρι εκείνο το σημείο κανείς δεν καταλάβαινε εύκολα τη σχέση των δύο. Όμως, ο Zuckerberg βλέποντας διαρκώς την δημοφιλία του Facebook να καταρρέει, άρχισε να αναφέρει όλο και περισσότερο το Instagram στα meetings και τις συνομιλίες με τους Systrom και Krieger. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να τονίσει πως η ανάπτυξη του photο-sharing app του Instagram θα έπρεπε να πιστωθεί στο Facebook, ενώ ήθελε να η παραγωγή περιεχομένου στο Instagram να ρέει πιο άμεσα και στο Facebook. Επεδίωκε δηλαδή πολύ πιο στενή σχέση μεταξύ των δύο social media και αυτό ήταν το σημείο στο οποίο οι συνιδρυτές του Instagram αντιστάθηκαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Zuckerberg αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα. Ο Jan Koum, ιδρυτής του WhatsApp, αποχώρησε από την εταιρεία τον περασμένο Απρίλιο, λίγους μήνες μετά την φυγή και του συνιδρυτή Brian Acton, ο οποίος είχε εγκαταλείψει για να εργαστεί πάνω σε ένα app που ονομάζεται Signal και επικεντρώνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο τελευταίος υποστήριξε την καμπάνια #DeleteFacebook μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica. Ο ιδρυτής του Oculus, Palmer Luckey, άφησε κι αυτός το πόστο του τον Μάρτιο του 2017, προειδοποιώντας δημόσια τους χρήστες του Facebook για τα προσωπικά τους δεδομένα.

Με τους Systrom και Krieger να αποτελούν παρελθόν, ο Zuckerberg αναζητά έναν νέο επικεφαλής για το Instagram, που προφανέστατα θα πρέπει να συμφωνεί μαζί του για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθηθεί. Και αυτό μάλλον σημαίνει να ευθυγραμμιστεί περισσότερο η εμπειρία Facebook και Instagram. Αυτό δηλαδή με το οποίο δεν συμφωνούσαν οι Systrom και Krieger.

Το Facebook έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι διασκεδαστικό. Έχει γίνει ένα πεδίο αντιπαραθέσεων για διαφορετικές απόψεις και έχει γεμίσει fake news. Για να μην αναφέρουμε την σχεδόν ανύπαρκτη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κατά πάσα πιθανότητα δεν το εμπιστεύεσαι πια. Ούτε ο ίδιος ο Zuckerberg δεν το κάνει πλέον. Σύμφωνα μάλιστα με το Pew Research Center η χρήση του έχει μείνει στάσιμη, εν αντιθέσει με εκείνη του Instagram, που αυξάνεται συνεχώς. Και γι’ αυτό η (σχεδόν) συγχώνευσή του με το Facebook δεν το ωφελεί καθόλου.

 

View this post on Instagram

 

@mikeyk and I are grateful for the last eight years at Instagram and six years with the Facebook team. We’ve grown from 13 people on the team to over a thousand with offices around the world, all while building products used and loved by a community of over one billion. We’ve loved learning to scale a company and nurture an enormous global community. And we couldn’t have done it without our amazing Instagram team, and the support of @zuck, @sherylsandberg, @schrep, and @chriscox at Facebook – we’ve learned so much from all of you. Now, we’re ready for our next chapter. We’re planning on taking some time off to explore our curiosity and creativity again. Building new things requires that we step back, understand what inspires us and match that with what the world needs; that’s what we plan to do. We remain excited for the future of Instagram and Facebook in the coming years as we transition from leaders to just two users in a billion. Thank you for being part of Instagram’s community. It’s been (and will continue to be) an honor ??

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

Όταν ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους την Δευτέρα, οι Systrom και Krieger είπαν αρκετά και ενδιαφέροντα, ανάμεσα στα οποία και ότι “θέλουν λίγο χρόνο για να σκεφτούν και να επαναπροσδιορίσουν τις σημαίνει περιέργεια και δημιουργικότητα”. Αυτός ίσως και να σημαίνει την δημιουργία ενός νέο social media app στο οποίο οι χρήστες θα διασκεδάζουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα ή τις αλλαγές των αλγορίθμων κάθε λίγο.

Δεν έκαναν επίσης καμία απολύτως αναφορά στον Zuckerberg, όπως εύστοχα διαπίστωσε το Business Insider. Ένα post του Systrom επανέλαβε λίγο αργότερα τα λεγόμενά τους, με την προσθήκη ωστόσο των business lessons που έμαθαν στο πλευρό του Zuckerberg. Ο καθένας μπορεί να το εκλάβει όμως νομίζει. Η πραγματικότητα όμως μοιάζει σαν να πηδούν ένας ένας από ένα πλοίο που βουλιάζει.

Από: Esquire

Tags:
Cheap Website Traffic