26/09/2018 18:04

Τα δεσμευμένα 3,78 δις του “Βγενό” στην επόμενη κλειστή συνεδρία της Βουλής – Αποκαλύπτουμε τις ένορκες δηλώσεις Βγενόπουλου και άλλων

Σε συζήτηση ενώπιον της Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, τέθηκε σήμερα για 8η φορά το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας. 

Οι βουλευτές, δίνοντας τον λόγο στον διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας, αναφέρθηκε ότι η Λαϊκή έχει μπει σε εκκαθάριση από τις 26 Μαρτίου 2013. Μεγαλύτερο από τα περιουσιακά στοιχεία είναι το 18,1% των μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής από τα περιουσιακά στοιχεία που είχε η πρώην Λαϊκή, μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί όλα, εκτός τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στην Ελλάδα και είναι η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG) και το 4,08% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Αναλύοντας τα όσα έγιναν στα χρόνια που πέρασαν, μετά και από σχετική ερώτηση του Ζαχαρία Κουλία, έφτασε η συζήτηση στην παγοποιήση περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο διαχειριστής ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει αποπαγοποιήση, αφήνοντας όμως την συζήτηση μέχρι εκεί και λέγοντας απλά ότι μπορεί να ενημερώσει σε κλειστή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η συνεδρίαση αυτή φαίνεται να έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη βδομάδα.

Πάντως το δεσμευμένο ποσό, ύψους 3,79 δισεκατομμύριων ευρώ είχε συζητηθεί κατά την αγωγή 8400/12, σύμφωνα με την οποία εγέρθηκαν ενστάσεις και η ένορκη δήλωση Καρατζένη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

“Καταχωρίστηκαν δύο ενστάσεις, μια από τον Βγενόπουλο και μια από τους Μπουλούτα και Μάγειρα. Τα νομικά ζητήματα που εγείρονται είναι εν πολλοίς κοινά. Οι καθ’ ων η αίτηση εισηγούνται ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου και ειδικότερα ότι οι αιτητές δεν έχουν καταδείξει ορατή πιθανότητα επιτυχίας, ούτε πιθανότητα πρόκλησης ανεπανόρθωτης ζημίας. Απέτυχαν δε, να καταδείξουν ισχυρή αιτία αγωγής και/ή εξαιρετικές περιστάσεις έτσι ώστε να δικαιολογείται η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν το αντικείμενο της αγωγής. Ειδικότερα δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση παγκοσμίου διατάγματος παγοποίησης. Πέραν τούτου, είναι η θέση τους ότι δεν είναι δίκαιο και εύλογο να οριστικοποιηθεί το διάταγμα”.

Τo i-eidisi έχει εξασφαλίσει όλες τις ένορκες δηλώσεις των εμπλεκομένων στην δίκη υπό αριθμό 8400/12, καθώς αποτελεί δημόσιο ενδιαφέρον οι ισχυρισμοί που υπήρξαν, αλλά θεωρούμε καθήκον μας αλλά και υποχρέωση μας, από την στιγμή που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι κουρεμένοι της Λαϊκής Τράπεζας, να αποκαλύψουμε την πάσα αλήθεια.

[button link=”https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F13qvAh_9GE97E_mwW6IApKCt7Sq2P-DmV%2Fview%3Fusp%3Dsharing&h=AT2ABOdXP5t7lFfjHGP9wArvHYJaaBE0ex_o6xH09zp2U4-_vOqQMWEzKNTyPWvF68ab2GNRczx2hf4hoSHrHV60iDJuZ8ssbNKlHbAlvl87WFPiZANTKzTDB_scy216AQ” icon=”fa-envelope-o” side=”left” target=”blank” color=”b70900″ textcolor=”ffffff”]Δείτε εδώ όλες τις ένορκες δηλώσεις[/button]

Επίσης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε πως τα μέλη της Επιτροπής ζητούν απαντήσεις αναφορικά στον αν υπάρχει πιθανότητα οι πρώην πιστωτές να πάρουν κάτι από αυτά τα λεφτά ή δεν υπάρχει, γιατί είναι ελάχιστα.

Σε σχέση με τις αποφάσεις κατά της Marfin Invested Group και για του Αντρέα Βγενόπουλου, με τις οποίες δεσμευόταν η περιουσία του, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι στην επόμενη συνεδρία έχει κληθεί το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση, ώστε να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα.

«Έχουμε δει θέματα τα οποία μας έχουν προβληματίσει. Όπως είναι η πώληση της Κλινικής Υγείας στην Αθήνα και του Χίλτον στην Κύπρο. Είχε λεχθεί ότι ήρθαν αποφάσεις κατά της Marfin Invested Group και για του κ. Βγενόπουλου, με τις οποίες δεσμευόταν η περιουσία του. Γι’ αυτό θα κληθεί και το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει χειριστεί την υπόθεση στην επόμενη συνεδρία και η Κεντρική Τράπεζα ξανά με το διαχειριστή σε μια κλειστή συνεδρία, διότι υπάρχουν θέματα νομικά τα οποία δεν μπορούν να βγουν προς τα έξω για να δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα», είπε.

Ανέφερε ότι πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποζημιώσεις οι κουρεμένοι, αλλά συμπλήρωσε «έχοντας δεδομένο ότι οι εισπράξεις είναι πάρα πολύ χαμηλές θα ασκηθεί πολιτική πίεση σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε επιτέλους να μπαίνουν λεφτά μέσα, για να μπορέσουμε σε κάποια φάση να αποζημιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Ερωτηθείς αν εισπράχθηκαν κάποια χρήματα και που βρίσκονται σήμερα, είπε πως «τα χρήματα υπάρχουν στην Κεντρική Τράπεζα», για να προσθέσει πως «η τράπεζα στη Μάλτα πουλήθηκε 49 εκατομμύρια, που ήταν από τα καλά περιουσιακά στοιχεία που κανονικά έπρεπε να πουληθεί πολύ περισσότερο».

«Τα τρία εκατομμύρια έμειναν στη Μάλτα για καθαρά νομικούς λόγους και για κάποιες προσφυγές που έγιναν στα δικαστήρια και τα άλλα έχουν έρθει στην Κύπρο και είναι στην Κεντρική Τράπεζα», είπε.

Εξήγησε ότι «μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης θα μπει εκκαθαριστής και θα γίνει διανομή όλων αυτών των χρημάτων στους πρώην πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας».

Σημείωσε ακόμα ότι «κάποιοι κοστολογούσαν την αξία της Λαϊκής Τράπεζας το 2013 στα 900 εκ. και κάποιοι άλλοι στα 660 εκ., αλλά εκείνα που θα εισπράξουμε θα είναι κλάσματα αυτού του ποσού».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «η εικόνα της κατάστασης είναι τραγική, αφού τέτοια είναι η απομείωση περιουσιακών στοιχείων, που είναι αμφίβολο κατά πόσο στο τέλος θα παραμείνει οποιοδήποτε ποσό, για να λάβουν εκείνοι που δικαιούνται να λάβουν, μεταξύ των οποίων είναι και οι καταθέτες της πρώην Λαϊκής».

Όπως πρόσθεσε «μέσα από την όλη συζήτηση έχει διαφανεί για πολλοστή φορά και έχει αποδειχτεί η αμέλεια, οι παραλήψεις, οι σκοπιμότητες που περιλαμβάνουν και θεσμούς της Δημοκρατίας», μιλώντας συγκεκριμένα για σκοπιμότητες που περιλαμβάνουν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών και την Αρχή Εξυγίανσης, αφού μέσα από τις δράσεις, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έχει ζημιώσει σημαντικά το κυπριακό δημόσιο.

«Πρέπει να πω ότι από την πρώτη στιγμή ως κοινοβουλευτική ομάδα είχαμε θέσει με συγκεκριμένα στοιχεία δεδομένα ενώπιον των Αρχών, που αφορούσαν τις προσπάθειες πώλησης περιουσιακών στοιχείων και στη Ρουμανία και στη Μάλτα και στην Ουκρανία και αλλού. Δεν εισακουστήκαμε και δυστυχώς οι εξελίξεις μας έχουν δικαιώσει αλλά αυτή η δικαίωση συνοδεύεται από ένα τεράστιο οικονομικό κόστος στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απομείωσης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής».

Εκτίμησε ότι «κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν», για να προσθέσει πως η Επιτροπή Θεσμών σύντομα θα πρέπει να προχωρήσει σε κατάρτιση έκθεσης που να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), Άδωνης Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βγει κάποιο αποτέλεσμα», σημειώνοντας την απογοήτευση του αφού σήμερα έχει ακουστεί στην Επιτροπή Θεσμών πως «έχουν πωληθεί τράπεζες στο εξωτερικό που ανήκαν στη Λαϊκή, οι οποίες τράπεζες απέφεραν ποσό το οποίο είναι μικρότερο της πώλησης ενός περιπτέρου στην Κύπρο».

«Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία έχουν σχέση με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια εξαφανίζονται και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ήταν ιδιοκτησία των πιστωτών της Λαϊκής, ξεκίνησαν το 2013 με αξία 900 εκ., η οποία αξία αμφισβητήθηκε κατά τη συνεδρία και μας είπαν ότι ήταν 660 εκ», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι «κάποιοι σε αυτόν τόπο πρέπει να αρχίσουν να λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, σε σχέση με τους όρους εντολής που έχουν πάρει, για την προστασία αυτών που έχουν κληθεί να διαχειριστούν».

Πηγές: i-eidisi, Cylaw, ΚΥΠΕ

Επιμέλεια / Έρευνα: Δήμος Κουγιούντας

Tags:
Cheap Website Traffic